Kalafior w sosie serowo-śmietanowym

22 kwietnia 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Polacy bardzo cenią to warzywo narodowe, jemy je najczęściej po ugotowaniu i serwujemy z bułeczką tartą podgrzaną na masełku. Jednak na kalafiora jest dużo więcej metod obróbki. Kalafior to bardzo cenne warzywo, które zawiera duże ilości witaminy C, K, B6, B9, potas, wapń, magnez, sód, żelazo, cyk, miedź oraz fosfor. Jest niskokaloryczny, jednakże powoduje uczucie sytości, dlatego jest polecany osobom będącym na diecie. Poniżej podajemy jednak wersję dość sycącą, bo zapiekanego w żółtym szerze i śmietanie:

składniki:

 

kalafior zblanszowany lub gotowany 2 minuty we wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru

niecała szklanka śmietany 12 % lub jogurt śmietankowy

łyżka masła

100 gram sera żółtego

50 gram mozzarelli

 

Kalafiora po zblanszowaniu układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Śmietanę mieszamy ze startymi na tarce żółtymi serami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub ulubionymi przyprawami np: papryką na słodko. Zapiekamy około 20 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C. Podajemy z natką pietruszki lub szczypiorkiem posiekanym.