Kalafior w sosie serowo-śmietanowym

22 kwietnia 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Polacy bardzo cenią to warzywo narodowe, jemy je najczęściej po ugotowaniu i serwujemy z bułeczką tartą podgrzaną na masełku. Jednak na kalafiora jest dużo więcej metod obróbki. Kalafior to bardzo cenne warzywo, które zawiera duże ilości witaminy C, K, B6, B9, potas, wapń, magnez, sód, żelazo, cyk, miedź oraz fosfor. Jest niskokaloryczny, jednakże powoduje uczucie sytości, dlatego jest polecany osobom będącym na diecie. Poniżej podajemy jednak wersję dość sycącą, bo zapiekanego w żółtym szerze i śmietanie:

składniki:

 

kalafior zblanszowany lub gotowany 2 minuty we wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru

niecała szklanka śmietany 12 % lub jogurt śmietankowy

łyżka masła

100 gram sera żółtego

50 gram mozzarelli

 

Kalafiora po zblanszowaniu układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Śmietanę mieszamy ze startymi na tarce żółtymi serami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub ulubionymi przyprawami np: papryką na słodko. Zapiekamy około 20 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C. Podajemy z natką pietruszki lub szczypiorkiem posiekanym.

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...