Jogurt parfait z kiwi. Pomysł na jogurtowe śniadanie

26 sierpnia 2024, dodał: Marta Dasińska

Masz dość tych samych opcji śniadaniowych? Chcesz coś zmienić i spróbować czegoś nowego i pysznego? Nie szukaj dalej! Lekki jogurt parfait z owocami to świetny wybór na letnie śniadanie. Zapewnia zrównoważoną kombinację składników odżywczych, aby dobrze i smacznie rozpocząć dzień. Dzięki kremowemu jogurtowi, pysznym owocom i chrupiącej granoli jogurt parfait oferuje dobrą mieszankę białka, błonnika, witamin i minerałów.

Parfait z kiwi to łatwe w przygotowaniu danie, pełne składników odżywczych i idealny sposób na rozpoczęcie dnia. Coraz liczniejsze dane badawcze i rosnąca świadomość na temat zdrowotnych właściwości owoców kiwi stanowią logiczną motywację do ich regularnego spożywania w ramach zbilansowanej diety. Owoce kiwi należy traktować jako część naturalnej i skutecznej strategii żywieniowe. Podobnie jak większość owoców, kiwi jest bogate w witaminy i minerały. Owoce kiwi są wyjątkowo bogate w witaminę C i zawierają szereg innych składników odżywczych, w szczególności błonnik pokarmowy, potas, witaminę E i kwas foliowy o odpowiedniej wartości odżywczej, a także różne składniki bioaktywne, w tym szeroką gamę przeciwutleniaczy, składników odżywczych i enzymów, które działają w celu zapewnienia korzyści funkcjonalnych i metabolicznych. Zawiera również unikalny enzym o nazwie aktynidyna, który pomaga rozkładać białko, co czyni je doskonałym dodatkiem do każdego posiłku.

jogurt parfait z kiwi

 

Właściwości dla zdrowia kiwi

Chociaż kiwi ma mniej więcej wielkość jajka, jest rodzajem jagody – znanej również jako chiński agrest. Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania owoców są dobrze udokumentowane. Ten zielony, soczysty owoc wzmacnia układ odpornościowy i jelita. Połączenie rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych włókien, polifenoli i aktynidyny, obecnych w owocach kiwi, zapewnia korzyści żołądkowo-jelitowe, poprawę wypróżnień i zmniejszenie dyskomfortu w jamie brzusznej. Właściwości przeciwutleniające witaminy E i jej zdolność do ochrony skóry przed uszkodzeniami słonecznymi mogą pomóc w zapobieganiu chorobom skóry. Badania wskazują również, że kiwi pomagają obniżyć ciśnienie krwi, przyspieszać gojenie się ran, regulują sen i pozytywnie wpływa na zdrowie układu krążenia.

Naturalna słodycz kiwi w połączeniu z kremowym jogurtem tworzy smaczną i zdrową opcję śniadaniową, która zapewnia uczucie sytości i energii. Rodzaj jogurtu i smak można wybierać w oparciu o preferencje swoje lub rodziny. Osobiście najbardziej lubię jogurt zwykły, ale wypróbowałam też aromatyzowany jogurt o niskiej zawartości tłuszczu oraz jogurt beztłuszczowy. Moim zdaniem jogurt grecki to najlepszy wybór. Można także zrobić swoją własną domową granolę, sama jednak preferuję te gotowe o dobrym składzie. Jest ich naprawdę wiele na rynku i można kupić w każdym większym sklepie spożywczym.

Wypróbuj ten przepis i ciesz się wieloma zaletami tego pysznego śniadania!

Przepis na jogurt parfait z kiwi

Składniki:

– 3 dojrzałe kiwi pokrojone w kostkę
– 1 jogurt grecki
– 1/4 łyżeczka łyżeczki skórki limonki
– 1 łyżka stołowa miodu płynnego
– granola (wg uznania)
– gałązki mięty do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Kiwi obrać i pokroić na małe kawałki. W blenderze zmiksować połowę pokrojonego w kostkę kiwi i odłożyć na bok. W małej misce wymieszać jogurt grecki, skórkę z limonki i miód. Dodać zblendowane kiwi do jogurtu i wymieszać. Do pucharków nakładać jogurt, granolę i pozostałe pokrojone kiwi. Posypać posiekaną miętą na wierzchu każdej warstwy owocowej. Podawać od razu po przygotowaniu.