Słodki, chrupiący i lekko cierpki ananas uważany jest za wyjątkowego sprzymierzeńca w walce o wymarzoną sylwetkę. Ananas to niskokaloryczny owoc, który pomaga w szybkiej utracie wody, mobilizacji tłuszczu i detoksykacji w celu zmniejszenia masy ciała. Jest też popularnym składnikiem deserów, napojów i sałatek nadając potrawom wyrazisty smak.
Większość z nas uwielbia ananasy za ich niepowtarzalny, orzeźwiający smak, ale nie wszyscy wiedzą, że ananasy zapewniają też szereg walorów zdrowotnych. W składzie ananasa znajdziemy bowiem m.in. witaminy A, C, E i z grupy B oraz cynk, fosfor, mangan, selen, żelazo, kwas foliowy i wapń. Dodatkowo znajdziemy w nim wiele związków bioaktywnych, takich jak kwas cytrynowy, kwas ferulowy czy kwas mlekowy. To jednak dopiero początek jego wielu zalet.
Owoc ten stanowi bardzo cenny element diety, zwłaszcza podczas odchudzania. Ananas wspomaga bowiem utratę wagi dzięki zdolnościom rozkładania białek poprzez enzym zwany bromelainą. Bromelaina działa w połączeniu z innymi enzymami, promując sprawne trawienie i tłumienie apetytu. Jednocześnie ananas zawiera też enzymy i składniki odżywcze, które wspomagają trawienie i zmniejszają wzdęcia, obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejszają zgagę. Wspomaga także lipolizę i zmniejsza syntezę tłuszczu.
Ananas to owoc o dużej zawartości błonnika. Wysoka zawartość błonnika sprzyja odchudzaniu. Błonnik daje poczucie sytości, co ogranicza nadmierne spożycie ciężkostrawnych posiłków. To sprawia, że ananas jest mądrym wyborem w przypadku chęci utraty wagi. Zawartość błonnika w ananasie reguluje florę bakteryjną, która pomaga w prawidłowym trawieniu pokarmu. Dodatkowo wysoka zawartość wody w tym owocu także wzmaga poczucie sytości, co pomaga zapobiegać napadom głodu i unikać szkodliwego jedzenia. Wysoka zawartość wody utrzymuje też optymalne nawodnienie oraz zmniejsza wzdęcia i obrzęki.
Warto jednak podkreślić, że ananas może być jedynie wsparciem w odchudzaniu, a nie cudownym środkiem odchudzającym. Śmiało można go jeść, ponieważ jest lekkostrawny i niskokaloryczny. 100 g świeżego owocu dostarcza jedynie ok. 50 kcal. Świeżego ananasa możemy kupić prawie w każdym sklepie, warto więc zadbać o to, aby wzbogacić jadłospis właśnie o ten niezwykły owoc.
Jak wybrać najlepszego ananasa? Należy znaleźć w rozecie kolczastych liści najmniejszy z nich i spróbować za niego pociągnąć. Jeśli uda na się to bez wysiłku i liść zaczyna wychodzić, to oznacza, że owoc jest w pełni dojrzały i idealny do zjedzenia. Sezon na ananasy to okres od marca do czerwca, jednak można kupić je w sklepach przez cały rok.
Ananas jest owocem szczególnie cenionym w kuchni. Można przyrządzić z niego orzeźwiające koktajle i smoothie, słodkie desery, pyszne sałatki oraz dodać go do dań głównych. Doskonale komponuje się zwłaszcza z drobiem i jest częstym składnikiem dań kuchni chińskiej.
Smoothie z ananasem i szpinakiem
Składniki:
– 150 g ananasa
– 1 średni banan
– 50 g szpinaku
– 15 g płatków migdałów
– 250 ml wody
Przygotowanie:
Owoce obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki zmiksować i przelać do szklanki.
Orzeźwiające smoothie z ananasem
Składniki:
– 1 1/2 szklanki soku ananasowego
– 1 banan przekrojony na pół
– 1 1/2 szklanki mrożonych kawałków ananasa
– 3/4 szklanki waniliowego jogurtu greckiego
– ćwiartki świeżego ananasa i gałązki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Owoce obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Zamrozić. Wszystkie składniki zmiksować i przelać do szklanki. Udekorować.
Lody ananasowe
Składniki:
– 150 g ananasa
– 100 g banana
– 20 g limonki lub cytryny
– 12 g miodu
– 100 g mleczka kokosowego
Przygotowanie:
Owoce (z wyjątkiem limonki) obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Umieścić w woreczku i zamrozić. Wyjąć z zamrażalnika bezpośrednio przed przygotowaniem i przełożyć do blendera. Dodać mleczko kokosowe, miód i sok z limonki lub cytryny. Całość zmiksować.
Orzeźwiająca sałatka z ananasem
Składniki:
– 850 g świeżego ananasa
– ½ szklanki liści mięty
– 2 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:
Obrać ananasa ostrym nożem. Pokroić na ćwiartki, a następnie usunąć rdzeń. Pokroić w kliny wielkości kęsa. Liście mięty umyć, a następnie posiekać. Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki sałatki i wymieszać. Schłodzić i podawać.
Sałatka z ananasem i jalapeño
Składniki:
– 2 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę ananasa
– 1 szklanka pokrojonego w kostkę ogórka
– 1 jalapeño, pozbawione nasion i posiekane
– 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
– 2 łyżki posiekanych świeżych liści kolendry
– 1 limonka, wyciśnięty sok
– sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać pokrojonego ananasa, ogórek, papryczki jalapeño, cebulę, kolendrę, sok z limonki oraz sól i pieprz do smaku. Włożyć do lodówki na min. 15 min., aby smaki się przegryzły.
Omlet z ananasem
Składniki:
– 2 jajka
– 2 plastry bekonu
– ¼ szklanki pokrojonego w kostkę ananasa
– ¼ szklanki posiekanego sera mozzarella o niskiej zawartości tłuszczu
– ¼ łyżeczki soli i zmielony czarny pieprz do smaku
– świeża kolendra do dekoracji
Przygotowanie:
W małej misce ubić jajka. Dodać sól i pieprz – ponownie ubić na jasną i puszystą masę. Postawić patelnię na ogniu i lekko skropić olejem lub natrzeć masłem. Dodać jajka i uformować omlet. Na jedną połówkę położyć bekon, posypać serem i ananasem. Ostrożnie złożyć omlet, i smażyć ok 1 min. Zdjąć z ognia i zsunąć na talerz. Posypać świeżą kolendrą i podawać.
Tosty z ananasem
Składniki:
– 4 kromki białego chleba
– 4 plasterki ananasa świeżego
– 4 plasterki szynki
– 4 plastry sera sera szwajcarskiego lub gouda
– masło
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Lekko posmarować każdą kromkę chleba masłem i położyć je na blasze do pieczenia.
Na każdą kromkę chleba położyć plaster szynki, krążek ananasa i plaster sera. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10-15 min. lub do momentu, aż ser się roztopi.
Polecamy również:
Ananas jak jeść – odchudzające przepisy z ananasa
Dania z ananasem – 8 super przepisów!
Twarożek z ananasem