Jarmuż zazwyczaj używany jest do dekorowania półmisków, a szkoda, bo to cenne warzywo warto jeść na potęgę!
Jarmuż to bogactwo witamin C, E, A i K, soli mineralnych (żelaza, potasu, wapnia), białka i błonnika. Zawiera też sulforafan i karotenoidy, przeciwutleniacze mające silne działanie przeciwnowotworowe. To one zapobiegają m.in. rozwojowi raka płuc, jelita grubego, prostaty, jamy ustnej i przełyku. Zawiera także indole, związki chemiczne hamujące wydzielanie aktywnych estrogenów, przeciwdziałające rozwoju nowotworu piersi. Jarmuż obniża też ciśnienie krwi.
Zielone liście jarmużu, podobnie jak szpinaku, zawierają szczawiany. Muszą go więc unikać osoby zmagające się z kamicą szczawianową.
Jednak, aby zachował swoje cenne składniki, lepiej go nie gotować, tylko przyrządzać na parze, podobnie jak brokuły. Można go również upiec i jeść jak chipsy albo usmażyć, tak jak szpinak. Ale najlepszy jest na surowo, jako składnik różnych sałatek.
Sałatka ziemniaczana z łososiem i chrupiącym jarmużem
Składniki:
-3 ugotowane ziemniaki
-2 jajka, ugotowane na twardo
-100 g wędzonego łososia
-pęczek szczypiorku
-6 pomidorków koktajlowych
-kilka liści sałaty
-3 łyżki jogurtu naturalnego
-2 łyżki majonezu
-sól morska, świeżo mielony pieprz
Chrupiący jarmuż:
-100 g świeżych liści jarmużu
-3 łyżki oliwy z oliwek
-2 ząbki czosnku
-½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
-szczypta soli morskiej
Ziemniaki pokroić w ćwiartki, jajka w plasterki. Pomidorki przeciąć na pół, szczypiorek posiekać. Łososia podzielić na małe porcje. Majonez połączyć z jogurtem i doprawić solą i pieprzem. Jarmuż umyć, dokładnie osuszyć i podzielić na małe listki, odcinając twarde łodygi. Oliwę połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i słodką papryką. Wlać ją do jarmużu i dokładnie wymieszać, tak by pokryła wszystkie liście. Gotowy wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 140o z termoobiegiem, ok. 7-8 minut, uważając by się nie przypalił. Listki powinny być chrupiące, ale nie przypalone. Podczas pieczenia przynajmniej dwa razy zamieszać liście. W salaterce umieścić sałatę, ziemniaki, jajka, łososia, pomidory i szczypiorek. Polać sosem jogurtowym, delikatnie wymieszać i obficie obsypać chrupiącym jarmużem.
Sałatka z jarmużem, suszonymi pomidorami i jajkami przepiórczymi
Składniki:
– jarmuż – 600 g
– Sos sałatkowy Knorr czosnkowy
– suszone pomidory – 100 g
– parmezan – 100 g
– jajka przepiórcze – 10 szt
– majonez – 3 łyżki
– oliwa z oliwek – 3 łyżki
– strąk ostrej papryki chilli
– szczypta gałki muszkatołowej
– orzeszki pinii – 50 g
– sok z połówki cytryny
Sposób przygotowania:
Najpierw należy odpowiednio przygotować jarmuż. Na początek musimy zanurzyć go na 10 sekund we wrzącej wodzie, po czym wypłukać w zimnej wodzie, a z liści usunąć zgrubiałe części. Następnie pokroić warzywo w paski i wymieszać w półmisku z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i szczyptą startej gałki muszkatołowej. Kolejnym krokiem będzie dołożenie pokrojonych w paski suszonych pomidorów i przeciętych na pół ugotowanych jaj przepiórczych. Wszystko polewamy dressingiem przygotowanym z Sosu sałatkowego Knorr, majonezu i niewielkiej ilości przegotowanej wody. Tak przyrządzony sos doskonale podkreśli smak wszystkich składników kompozycji. Wierzch sałatki posypujemy startym płatkami parmezanu, prażonymi orzeszkami pinii i posiekanym chilli.
Sałatka z dynią
– około 800 g dyni pokrojonej w kostkę
– 5 liści jarmużu
– 4 ząbki czosnku
– wegetariańska szynka (opcjonalnie)
– pestki słonecznika
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Dynię dusić z odrobiną wody około 20 min. pod przykryciem. Dodać szynkę i czosnek oraz drobno pokrojony jarmuż i dusić około 2-3 min. Doprawić solą , pieprzem i posypać pestkami słonecznika.
Jarmuż z buraczkami
Składniki:
– 7-8 liści jarmużu
– 2 buraki
– pęczek dymki
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sok z połówki cytryny
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Liście jarmużu dokładnie umyć. Wyciąć z nich twarde nerwy, a następnie posiekać. Buraki obrać, dymkę oczyścić, umyć i pokroić. Buraki pokroić w drobne paski lub zetrzeć i dusić na odrobinie oliwy przez ok. 15 min. Dodać posiekany jarmuż i dymkę. Dusić następne 7-8 min., dodając wcześniej sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Podawać na ciepło lub na zimno.
Chipsy z jarmużu
Składniki:
-200 g Jarmużu
-Sok z 1/2 cytryny
-Łyżka oliwy
-Pół łyżeczki pieprzu cayenne
-Sól
Wykonanie:
Jarmuż umyj i osusz, dopraw sokiem z cytryny, oliwą, pieprzem i solą. Wymieszaj dokładnie. Tak przyprawiony jarmuż rozłóż na papierze do pieczenia i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 150 0C, piecz przez ok. 10-12 minut.
Wszystkie liście dokładnie umyć, osuszyć, wrzucić do blendera. Ogórka umyć, pokroić, awokado podobnie. Wszystko razem bardzo dokładnie zmiksować w blenderze na wysokich obrotach. Przelać do szklanek, dopełnić wodą według gustu. Wymieszać.
Koktajl jarmuż- pomarańcza
Składniki:
-1 pomarańcza
-sok z połówki limonki
-łyżeczka miodu
-szklanka jarmużu (porwanego na kawałki, bez grubej żyłki liściowej lub szpinaku)
-łyżeczka siemienia lnianego
-szklanka wody
Wykonanie:
Pomarańczę i limonkę obieramy, kroimy w kawałki. Jarmuż przelewamy na sicie wrzątkiem (stanie się miękki i lepiej się zmiksuje). Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki koktajl.
Zupa Caldo verde
Składniki:
-1 opakowanie szpinaku
-1 duża cebula
-2 ugotowane piersi z kurczaka lub wygotowane mięso rosołowe
-100 g chorizo
-½ główki młodej kapusty
-1 zielona papryka
-3 ząbki czosnku
-4 ziemniaki
-jarmuż lub roszponka
-Oliwa z oliwek
-Sól, pieprz, 1 łyżeczka wędzonej papryki
-Puszka fasoli w zalewie
-½ pęczka kolendry
-1 litr wywaru z kurczaka
Przygotowanie:
Na oliwie z oliwek podsmaż pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Następnie dodaj paprykę pokrojoną w paski oraz ziemniaki, chorizo, wędzoną paprykę i czosnek. Duś 2 – 3 minuty. Całość zalej wywarem lub rosołem i dodaj posiekaną młodą kapustę. Gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec umieść w garnku pokrojony jarmuż i gotuj go około 3 minuty. Jeżeli zupa jest Twoim zdaniem za mało treściwa, dodaj w tym samym czasie co jarmuż fasolę z puszki. Podawaj z posiekaną kolendrą. W ostatniej minucie gotowania dodaj szpinak.
Zupa chorizo i jarmużem
Składniki:
– 250 g chorizo
– 2 Bulionetki warzywne Knorr
– 0,5 kg ziemniaków
– 0,5 kg jarmużu
– 1 por
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Drobno pokrojoną cebulę, czosnek i pora smażyć w garnku na margarynie około 5 minut na średnim ogniu. Dołożyć do tego ziemniaki, smażyć kolejne 5 minut, co chwilę mieszając. Do garnka dolać 1 litr wody, do której dodajemy Bulionetki Knorr, dzięki czemu zupa będzie doskonale doprawiona. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i pozostawić na nim, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie trzeba je rozgnieść w zupie. Dodać posiekany jarmuż i gotować około 10 minut. Równolegle należy pokrojone chorizo podsmażyć na patelni, aż stanie się chrupkie, dodając je do zupy tuż przed podaniem.
Kurczak w sosie pomidorowym z jarmużem
Składniki:
– 750 g udek z kurczaka
– Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr
– 3 łyżki margaryny
– 6 ząbków czosnku
– 0,5 kg jarmużu
– 400 g pomidorów z puszki
– 2 czerwone cebule
Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka obtoczone w mące należy przyrumienić na 2 łyżkach margaryny rozpuszczonych w garnku na dużym ogniu. Po wyjęciu kurczaka z garnka należy dodać do niego kolejną łyżkę margaryny i w tym tłuszczu usmażyć pokrojoną cebulę i jarmuż. Gdy to drugie warzywo zmięknie, należy dodać pomidory oraz Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr, aby sos był gęsty i jak najlepiej doprawiony. Całość zagotować. Na koniec dodać zarumienione udka z kurczaka i gotować około pół godziny, aż mięso będzie miękkie.