Jakie ryby wybierać na obiad i na wakacjach

8 maja 2014,
dodał: Sandra Krupa
Artykuł zewnętrzny

To, że ryby są zdrowe wiemy wszyscy. Ale czy sposób ich przyrządzenia i rodzaj wybranej ryby ma znaczenie ? Oczywiście, że tak.

1920x1080

Ryby wzmacniają serce, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Ponadto obniżają ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i lipidów. 

W diecie redukcyjnej ryby odgrywają bardzo dużą rolę, gdyż są idealnym źródłem białka i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W rybach takich jak dorsz jest duża zawartość jodu, który przyspieszając przemianę materii wspomaga proces odchudzania. 

Jakie ryby wybierać czy to na domowy obiad czy będąc w nadmorskim kurorcie ? 

Na pewno  ryby świeże są najlepsze, jednak jak taką rybę rozpoznać ?  Ryba powinna być błyszcząca, łuski powinny mocno przylegać do skóry i być lśniące. Warto zerknąć na skrzela- powinny być czerwonawe, wilgotne i błyszczące. Świeża ryba powinna mieć zapach morza i wodorostów. Typowy „rybi” zapach nie świadczy o świeżości ryby.

fish

Kiedy mamy dostęp do ryb mrożonych warto zwrócić uwagę na glazurę, czyli warstwę lodu. Glazura powinna być przejrzysta. Zbyt gruba warstwa glazury zwiększa masę zakupionej ryby i w efekcie przepłacamy, Jednocześnie świadczy to o niezbyt dobrych warunkach przechowywania ryb.

Wiele z nas przepada za rybami wędzonymi. Jedzone „od czasu do czasu” nie szkodzą. Część osób jada tylko tak przygotowane ryby. Niestety nie jest to dobra dieta.

pobraneRyby wędzone nie są rybami lekkostrawnymi, a dodatkowo zawierają pozostałości dymu wędzarniczego, który zawiera kancerogenne WWA (wielopierścieniowe węglowodory ). Wędzone ryby zawierają też bardzo dużo soli, a ta jak wiemy sprzyja nadciśnieniu a także zatrzymywaniu się wody w organizmie.

Jeżeli mamy dostęp do ryby świeżej nie traktujmy jej panierką, poczujmy smak prawdziwej rybki przygotowanej bez zbędnego tłuszczu !

Wybierajmy świadomie !

Dietetyk Sandra K.

 

zobacz również:

  1. Pomysł na łososia czyli różne przepisy na dania z łososia

  2. Różne dania z papryki – pomysły i przepisy

  3. Cukinia – proste i smaczne przepisy

  4. Dania z pstrąga: różne smaczne i oryginalne przepisy



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.