Jakie potrawy zrobić z cebuli – super przepisy!

7 października 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Cebula to nasze kulinarne złoto. Ze względu na swoje zdrowotne właściwości jest warzywem, które powinno być częstym gościem na naszych talerzach. Co z niej przygotować? Zainspiruj się przepisami i sprawdź, jak przyrządzić dania z cebulą w roli głównej.

Cebula działa zbawiennie na nasz organizm – przede wszystkim bakteriobójczo, odkwasza i powoduje spadek cukru we krwi. Smak cebuli zależy w znacznej mierze od zawartości cukru i olejku eterycznego. W zależności od ilości tych składników rozróżnia się odmiany: słodkie, ostre i średnio ostre.

Zawiera wiele substancji biologicznie czynnych, takich jak: olejki lotne, witaminy, pektyny, białka, składniki mineralne. Jest bogata w: sód, potas, wapń, angan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten, witaminy: E, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i kwas foliowy. Zwiększa odporność organizmu i poprawia stan naszych  włosów i paznokci. Jeśli ktoś nie lubi surowej cebuli, może posłużyć się jej  sokiem.  Posiada też  działanie wszechstronnie wzmacniające, oczyszczające i odtruwające organizm.

cebula pieczona

Roladki cebulowe z jagnięciną

Składniki:
– 2 duże cebule hiszpańskie, obrane i pozostawione w całości
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1/4 kg mielonej jagnięciny
– 1 1/2 sardele w oleju, odsączone, osuszone i drobno posiekane
– 1/2 łyżki soli koszernej
– 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 3/4 szklanki surowego ryżu jaśminowego
– 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
– 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
– 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
– 3 szklanki bulionu z kurczaka
– 3 łyżki melasy z granatów
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka posiekanej kolendry
– 3 łyżki pasty pomidorowej
– 1/4 szklanki pestek granatu, do dekoracji

Przygotowanie:
Napełnić garnek wystarczającą ilością wody, aby przykryła cebulę i zagotować. Dodać całą cebulę, zagotować i gotować do miękkości przez 20-25 min. Łyżką cedzakową wyjąć cebulę na durszlak, odcedzić i odstawić, aż ostygnie. Odciąć klin do rdzenia każdej cebuli, następnie ostrożnie obrać 5 zewnętrznych warstw z każdej cebuli i odłożyć; posiekać ćwiartki cebuli i rdzeń i odłożyć osobno. Na średniej patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i smażyć, mieszając, aż się zarumieni, 4 do 5 min. Dodać jagnięcinę, anchois, sól i pieprz i smażyć, rozdrabniając mięso drewnianą łyżką, 5 do 6 min. Dodać ryż i gotować, mieszając, aż będzie przezroczysty (2 do 3 min.). Dodać przyprawy i 1 szklankę bulionu, gotować, mieszając, aż do odparowania, 4 do 5 min. Przenieść mieszankę jagnięcą na blachę do pieczenia i lekko ostudzić. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 min. Wyjąć z lodówki, przełożyć do miski i dodać pietruszkę, kolendrę i 1 łyżkę melasy z granatów. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. W małej misce wymieszać pozostały bulion i melasę z granatów z koncentratem pomidorowym. Jedną warstwę cebuli owinąć wokół około 2 do 3 łyżek nadzienia i ułożyć szwem do dołu w płytkim naczyniu do pieczenia. Powtórzyć z pozostałymi warstwami cebuli i nadzieniem. Zalać nadziewaną cebulę płynem, przykryć folią i prażyć do miękkości i wchłonięcia części płynu, ok. 2 godz. Do podania skropić oliwą i udekorować pestkami granatu, pietruszką i kolendrą.

Cebula faszerowana

Składniki:
– 8 nieobranych małych lub średnich cebul, wyszorowanych
– 100g masła
– 2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
– 200 g kiełbasy
– 1 łyżeczka posiekanych liści tymianku
– 100 g białej bułki tartej
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Ostrożnie odciąć końce z każdej cebuli, aby uzyskać płaską podstawę, następnie odciąć 1 cm plasterek jako przykrywkę, założyć z powrotem i zawinąć każdą cebulę w folię. Postawić je na blasze do pieczenia i piec przez 1 godz, aż będą dość miękkie. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. W międzyczasie roztopić masło i usmażyć czosnek, kiełbasę i tymianek (2-3 min.), co jakiś czas mieszając, aby pokruszyć kiełbasę, a następnie zdjąć z ognia. Gdy cebula ostygnie na tyle, aby można ją było sobie z nią poradzić, wyciągnąć środek każdej z nich łyżką, pozostawiając kilka warstw, aby utrzymać ją razem. Ugotowany miąższ cebuli drobno posiekać i połączyć z mieszanką kiełbas, bułką tartą i natką pietruszki i doprawić do smaku. Nałożyć masę do cebuli, dobrze ją zapakować i założyć pokrywki. Cebulę ułożyć na wyłożonej blaszce do pieczenia, całość przykryć folią i piec przez 30-40 min.

Cebula faszerowana

Cebula faszerowana z serem

Składniki:
– 2 cebule, słodka lub zwykła
– 2-3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki masła
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz
– 2 ząbki czosnku posiekane
– 1 duża szalotka mielona
– odrobina sherry z białego wina lub Marsala
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– 1/2 szklanki sezonowanej bułki tartej
– 1/4 szklanki startego parmezanu
– 2 łyżki świeżych liści tymianku
– więcej białego wina do pieczenia

Przygotowanie:
Ustawić piekarnik na 180 st. C. Odciąć górę i używając łyżki ostrożnie wydobyć wnętrze cebuli, pozostawiając kilka warstw miąższu na obwodzie, pamiętając o pozostawieniu nienaruszonego dna. Każdą cebulę natrzeć od środka i na zewnątrz odrobiną oliwy z oliwek i dobrze doprawić solą i pieprzem. Umieścić w naoliwionym naczyniu do pieczenia i luźno przykryć folią. Piec przez 25-30 min. W międzyczasie odmierzyć 1/2 szklanki zachowanego miąższu cebuli i drobno go posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i 1 łyżkę masła i podsmażyć czosnek, szalotkę i posiekaną cebulę przez około 7-8 min, aż zmiękną. Dodać odrobinę białego wina na patelnię i gotować do wchłonięcia. Zdjąć z ognia i dodać zioła prowansalskie, bułkę tartą, parmezan i tymianek. Dodać sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszać. Napełnić cebulę farszem. Lekko docisnąć, aby farsz ciasno pasował do zagłębienia cebuli, a następnie ułożyć trochę na górze. Posypać serem i posmarować masłem. Wlać białe wino do formy do pieczenia. Luźno przykryć folią i piec przez kolejne 30 min., aż cebula będzie całkowicie miękka.

Cebula faszerowana z serem

Czerwona cebula faszerowana kaszą bulgur

Składniki
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 4 duże czerwone cebule, bez skórki
– 90 g kaszy bulgur
– 100 g selera, grubo startego
– 20 g kawałków orzecha włoskiego
– 20 g suszonej żurawiny
– 60 g jarmużu, drobno posiekanego
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka półtłustego creme fraîche
– 25 g sera typu Stilton, pokruszony
– 120 g zielonej fasolki lub groszku cukrowego

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Rozgrzać ½ łyżki oleju w naczyniu do pieczenia, a następnie położyć cebulę. Przykryć folią i piec przez 35-40 min., do miękkości. W międzyczasie ugotować kaszę bulgur zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Wyjąć cebulę z piekarnika i ostrożnie wygarnąć środek łyżką. Usunięte środki posiekać i wrzucić na patelnię z pozostałym olejem i selerem. Smażyć na małym ogniu przez 5 min., często mieszając. Dodać orzechy włoskie, żurawinę i jarmuż. Smażyć przez kolejne 2 min., aż jarmuż zwiędnie. Dodać bulgur, pietruszkę, crème fraîche i połowę sera Stiltona. Wymieszać. Włożyć tę mieszankę do cebuli i włożyć z powrotem do naczynia, nakładając nadmiar farszu do naczynia. Posypać cebulę pozostałym serem, piec przez 10-15 min. W międzyczasie ugotować fasolę lub groszek (ok. 4 min.).

Czerwona cebula faszerowana kaszą bulgur

Curry z cebuli i ziemniaków

Składniki:
– 5 dużych, obranych ziemniaków
– 4 duże lub 8 małych czerwonych cebul
– olej do smażenia
– 1 łyżeczka soli
Na curry:
– 4 łyżki oleju
– 1 łyżeczka nasion kminku
– 1 liść laurowy
– 3/4 szklanki pasty cebulowej
– 2 łyżki pasty imbirowo-czosnkowej
– 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
– 2 zielone chili, posiekane
– sól do smaku
– 1/2 łyżki proszku z kolendry
– 1/2 łyżki proszku czerwonego chili
– 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
– 1/2 łyżki proszku garam masala
– 1 łyżka masła
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– 4 łyżki śmietany
– 1 łyżka kasuri methi
– 1/2 szklanki wody
– posiekana kolendra do dekoracji

Przygotowanie:
Pokroić ziemniaki na ćwiartki i nakłuć każdy kawałek widelcem. Pokroić cebulę na ćwiartki. Zagotować wodę w garnku i dodać do niej sól. Dodać ziemniaki i gotować pod przykryciem przez 5-7 min. Ziemniaki odsączyć na papierze chłonnym i odstawić. Do tej samej wody dodać cebulę i gotować pod przykryciem przez 5-7 min. Cebule odsączyć na bibule i odstawić. Na patelni rozgrzać wystarczającą ilość oleju, następnie podsmażyć ziemniaki i cebulę. Odcedzić na bibule i odstawić na bok. Rozgrzać olej w innej patelni. Dodać nasiona kminku i liść laurowy. Gdy nasiona zaczną pękać, dodać pastę cebulową. Dobrze wymieszać i smażyć przez 4-5 min. Dodać pastę imbirowo-czosnkową i zielone chilli. Gotować przez 2 min. Dodać sproszkowaną kolendrę, sproszkowane czerwone chili, sproszkowaną kurkumę i garam masala. Dobrze wymieszać i gotować przez 2-3 min. Dodać przecier pomidorowy i sól. Dobrze wymieszać i gotować pod przykryciem przez 5 min. Dodać kasuri methi wraz z jogurtem i śmietaną. Dobrze wymieszać i gotować przez 1 min. Dodać wodę i dobrze wymieszać. Teraz dodać smażone ziemniaki i smażoną cebulę oraz masło. Ponownie wymieszać i gotować pod przykryciem przez 3-4 min. Dodać posiekaną kolendrę i dobrze wymieszać.

Curry z cebuli i ziemniaków

Zapiekana zupa cebulowa

Składniki:
– 4 duże cebule
– 100 g masła
– 2 l bulionu
– 1 kieliszek koniaku
– 1 łyżka mąki
– ser gruyere
– pieprz, sól
– tymianek
– bagietka
– liść laurowy i ziele angielskie

Przygotowanie:
Obraną cebule pokroić w piórka i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać mąkę i podsmażać całość do momentu powstania jasnej zasmażki, po czym zalać całość bulionem. Na koniec dodać koniak, sól i pieprz, tymianek, oraz liść laurowy i ziele angielskie, całość gotować przez 10 min. Gotową zupę przelać do kamionkowych naczyń, na wierzchu ułożyć po kromce bagietki i zetrzeć odrobinę sera gruyere. Zupę zapiekać w piekarniku przez 20 min. w 190 st. C.

Zapiekana zupa cebulowa

Placki cebulowe

Składniki:
– 1 ząbek czosnku, grubo posiekany
– ¼ łyżeczki wędzonej papryki
– 150 ml majonezu
– ½ cytryny, wyciśnięty sok i skórka
Do placków:
– 200 g mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 szczypta soli
– 2 jajka, ubite
– 200 ml pełnego mleka
– 4 małe cebule i 2 dymki, drobno pokrojone
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 15 g masła

Przygotowanie:
Czosnek włożyć do moździerza, dodać szczyptę soli i zmiażdżyć. Dodać paprykę i wymieszać. Wsypać do miski i wymieszać z majonezem. Doprawić niewielką ilością soku z cytryny i odstawić. Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia i sól. Zrobić dołek w środku, dodać jajko i powoli ubijać mąkę z brzegów. Stopniowo wlewać mleko, ubijając więcej mąki, aż całe mleko zostanie dodane i uzyskamy gładkie ciasto. Wymieszać ze skórką z cytryny, cebulą, dymką i posiekaną natką pietruszki. Rozgrzać połowę masła na dużej patelni, wlać 4 łyżki ciasta na patelnię i smażyć placki przez około 2 min. z każdej strony, aż się lekko zarumienią. Wyjąć i trzymać w cieple pod czystą ściereczką. Powtórzyć z pozostałym masłem i ciastem. Podawać z majonezem.

placki cebulowe

Zapiekanka cebulowa

Składniki:
– 8 średniej wielkości cebul, pokrojonych w cienkie piórka
– czerstwa bagietka lub bułka paryska
– 300 ml śmietany 36%
– 100 g czarnych oliwek grubo posiekanych
– 100 ml oliwy
– 100 g startego sera typu gruyère
– 10 filetów anchois
– 3 jajka
– 4 ząbki czosnku
– 6 łyżek octu jabłkowego
– 4 liście laurowe
– 1 płaska łyżeczka tymianku suszonego
– sól i pieprz
– 1 szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Rozgrzać na patelni oliwę. Wrzucić cebule, tymianek i liście laurowe. Smażyć na średnim ogniu ok. 6 min., co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Wlać ocet, zmniejszyć ogień i smażyć 20 min. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Dołożyć przeciśnięty czosnek. Jajka ukręcić ze śmietaną i solą. Bagietkę pokroić na grube kromki. Ułożyć na nich grubą warstwę cebuli. W naczyniu do zapiekania rozłożyć grzanki tak, aby wypełniły je w całości. Dołożyć posiekane anchois. Obsypać oliwkami i polać śmietanową zalewą. Wierzch obsypać serem. Piec 30 min. w 200 st. C.

Zapiekanka cebulowa

Tarta cebulowa

Składniki:
– 1 i 1/2 szklanki mąki
– 1/2 kostki masła (125 g)
– 1 jajko + 1 żółtko
– szczypta soli
Farsz:
– 1/2 kg cebuli
– 50 g masła
– 100 g sera żółtego
– 2 jajka
– 150 ml kwaśnej śmietany 18%
– sól, pieprz, słodka mielona papryka

Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę. Dodać schłodzone masło, jajko, żółtko i sól. Wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto owinąć w folię, schłodzić w lodówce, a następnie wylepić nim formę do tarty. Cebulę pokroić w piórka, przesmażyć na maśle. Wystudzoną wyłożyć na ciasto. Posypać startym na tarce żółtym serem. Jajka roztrzepać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. Wylać na ser. Wierzch lekko oprószyć mieloną papryką. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 – 35 min. w 180 st. C.

Tarta cebulowa

Chutney z cebuli

Składniki:
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1,5 kg cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
– 300 g ciemnego cukru
– 200 ml octu z czerwonego wina
– 3 łyżki octu balsamicznego
– 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
– 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
– ½ łyżeczki papryki
– ¼ łyżeczki pokruszonych chilli

Przygotowanie:
Rozgrzać olej w dużym rondlu z grubym dnem i delikatnie smażyć cebulę na średnim ogniu przez 25-30 min., regularnie mieszając. Dodać 3 łyżki cukru, zwiększyć ogień i smażyć przez 7-10 min., od czasu do czasu mieszając, aż cebula zacznie się barwić. Zmniejszyć ogień, dodać pozostały cukier, ½ łyżeczki soli i wszystkie pozostałe składniki. Dusić bez przykrycia, aby delikatnie bulgotała na średnim ogniu przez 30-40 min., aż sos chutney zredukuje się i zgęstnieje do ciemnego karmelowego koloru, mieszając od czasu do czasu. Przełożyć gorący chutney do schłodzonych, wysterylizowanych słoików, a następnie zamknąć.

Chutney z cebuli

Cebularze drożdżowe

Składniki:
– 500 g mąki pszennej
– 250 ml ciepłego (nie gorącego) mleka
– 25 g świeżych drożdży
– 1 łyżka zwykłego cukru
– 1 łyżeczka soli morskiej
– 1 jajko z chowu ekologicznego
– 60 g masła roztopionego, ostudzonego
Nadzienie:
– 300 g cebuli żółtej (3 sztuki średniej wielkości)
– 3 łyżki maku
– 30 ml oleju rzepakowego
– sól i mielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w piórka. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić cebulkę, posolić i skarmelizować do złocistości bez przykrycia. Rumianą cebulkę doprawić ponownie solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodać mak. Wymieszać nadzienie i odstawić do całkowitego wystudzenia. Pokruszone świeże drożdże wraz z cukrem umieścić w miseczce, ucierając łyżką doprowadzić do upłynnienia mieszanki. Dolać 50 ml ciepłego mleka i dosypać 3 łyżki mąki. Całość wymieszać, okryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. Wprost do misy miksera przesiać pozostałą mąkę pszenną, dodać sól. Wbić jajko, wlać aktywny rozczyn oraz pozostałą część ciepłego mleka i porządnie wyrobić ciasto. Dopiero pod sam koniec dodawać stopniowo płynne masło i zarobić ponownie do połączenia z tłuszczem. Gładkie i jednolicie wyrobione ciasto okryć ścierką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godz. W sam środek wyrośniętego ciasta uderzyć pięścią, tym samym odgazowując je. Wyłożyć je na blat kuchenny podsypany mąką pszenną i wyrobić. Ciasto podzielić na 10-12 części i uformować z nich płaskie bułeczki przypominające drożdżówki, zachowując grubszy rant wokół. Na środek drożdżówek nałożyć cebulowy farsz, wolne brzegi przesmarować pędzelkiem silikonowym zanurzonym w rozkłóconym żółtkiem z mlekiem. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 min.

Cebularze drożdżowe

Sos cebulowy

Składniki:
– 6 cebul
– 6 łyżek oliwy z oliwek
– 1 szklanka bulionu wołowego
– 1 szczypta soli
– 1 szczypta pieprzu

Przygotowanie:
Cebule pokroić w talarki. W małym rondelku rozgrzać oliwę na małym ogniu i dodać cebulę. Posolić, popieprzyć, dusić pod przykryciem 3 godziny. Co jakiś czas zamieszać i dodać trochę bulionu aby cebula nie wyschła. Sos cebulowy to bardzo uniwersalny dodatek do wielu różnych dań. Pasuje do mięs pieczonych i z grilla, świetnie sprawdzi się też jako dodatek do kotletów mielonych.

Sos cebulowy

 

zobacz również:

Czerwona cebula dla zdrowia – co leczy? 3 sposoby na czerwoną cebulę!

Cebula na odporność – co zawiera i jakie ma właściwości?

Cebula – różne przepisy na dania

Co na obiad?