Jakie potrawy zrobić z cebuli – super przepisy! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Jakie potrawy zrobić z cebuli – super przepisy!

7 października 2021, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Cebula to nasze kulinarne złoto. Ze względu na swoje zdrowotne właściwości jest warzywem, które powinno być częstym gościem na naszych talerzach. Co z niej przygotować? Zainspiruj się przepisami i sprawdź, jak przyrządzić dania z cebulą w roli głównej.

Cebula działa zbawiennie na nasz organizm – przede wszystkim bakteriobójczo, odkwasza i powoduje spadek cukru we krwi. Smak cebuli zależy w znacznej mierze od zawartości cukru i olejku eterycznego. W zależności od ilości tych składników rozróżnia się odmiany: słodkie, ostre i średnio ostre.

Zawiera wiele substancji biologicznie czynnych, takich jak: olejki lotne, witaminy, pektyny, białka, składniki mineralne. Jest bogata w: sód, potas, wapń, angan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten, witaminy: E, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i kwas foliowy. Zwiększa odporność organizmu i poprawia stan naszych  włosów i paznokci. Jeśli ktoś nie lubi surowej cebuli, może posłużyć się jej  sokiem.  Posiada też  działanie wszechstronnie wzmacniające, oczyszczające i odtruwające organizm.

cebula pieczona

Roladki cebulowe z jagnięciną

Składniki:
– 2 duże cebule hiszpańskie, obrane i pozostawione w całości
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1/4 kg mielonej jagnięciny
– 1 1/2 sardele w oleju, odsączone, osuszone i drobno posiekane
– 1/2 łyżki soli koszernej
– 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 3/4 szklanki surowego ryżu jaśminowego
– 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
– 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
– 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
– 3 szklanki bulionu z kurczaka
– 3 łyżki melasy z granatów
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka posiekanej kolendry
– 3 łyżki pasty pomidorowej
– 1/4 szklanki pestek granatu, do dekoracji

Przygotowanie:
Napełnić garnek wystarczającą ilością wody, aby przykryła cebulę i zagotować. Dodać całą cebulę, zagotować i gotować do miękkości przez 20-25 min. Łyżką cedzakową wyjąć cebulę na durszlak, odcedzić i odstawić, aż ostygnie. Odciąć klin do rdzenia każdej cebuli, następnie ostrożnie obrać 5 zewnętrznych warstw z każdej cebuli i odłożyć; posiekać ćwiartki cebuli i rdzeń i odłożyć osobno. Na średniej patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i smażyć, mieszając, aż się zarumieni, 4 do 5 min. Dodać jagnięcinę, anchois, sól i pieprz i smażyć, rozdrabniając mięso drewnianą łyżką, 5 do 6 min. Dodać ryż i gotować, mieszając, aż będzie przezroczysty (2 do 3 min.). Dodać przyprawy i 1 szklankę bulionu, gotować, mieszając, aż do odparowania, 4 do 5 min. Przenieść mieszankę jagnięcą na blachę do pieczenia i lekko ostudzić. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 min. Wyjąć z lodówki, przełożyć do miski i dodać pietruszkę, kolendrę i 1 łyżkę melasy z granatów. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. W małej misce wymieszać pozostały bulion i melasę z granatów z koncentratem pomidorowym. Jedną warstwę cebuli owinąć wokół około 2 do 3 łyżek nadzienia i ułożyć szwem do dołu w płytkim naczyniu do pieczenia. Powtórzyć z pozostałymi warstwami cebuli i nadzieniem. Zalać nadziewaną cebulę płynem, przykryć folią i prażyć do miękkości i wchłonięcia części płynu, ok. 2 godz. Do podania skropić oliwą i udekorować pestkami granatu, pietruszką i kolendrą.

Cebula faszerowana

Składniki:
– 8 nieobranych małych lub średnich cebul, wyszorowanych
– 100g masła
– 2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
– 200 g kiełbasy
– 1 łyżeczka posiekanych liści tymianku
– 100 g białej bułki tartej
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Ostrożnie odciąć końce z każdej cebuli, aby uzyskać płaską podstawę, następnie odciąć 1 cm plasterek jako przykrywkę, założyć z powrotem i zawinąć każdą cebulę w folię. Postawić je na blasze do pieczenia i piec przez 1 godz, aż będą dość miękkie. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. W międzyczasie roztopić masło i usmażyć czosnek, kiełbasę i tymianek (2-3 min.), co jakiś czas mieszając, aby pokruszyć kiełbasę, a następnie zdjąć z ognia. Gdy cebula ostygnie na tyle, aby można ją było sobie z nią poradzić, wyciągnąć środek każdej z nich łyżką, pozostawiając kilka warstw, aby utrzymać ją razem. Ugotowany miąższ cebuli drobno posiekać i połączyć z mieszanką kiełbas, bułką tartą i natką pietruszki i doprawić do smaku. Nałożyć masę do cebuli, dobrze ją zapakować i założyć pokrywki. Cebulę ułożyć na wyłożonej blaszce do pieczenia, całość przykryć folią i piec przez 30-40 min.

Cebula faszerowana

Cebula faszerowana z serem

Składniki:
– 2 cebule, słodka lub zwykła
– 2-3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki masła
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz
– 2 ząbki czosnku posiekane
– 1 duża szalotka mielona
– odrobina sherry z białego wina lub Marsala
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– 1/2 szklanki sezonowanej bułki tartej
– 1/4 szklanki startego parmezanu
– 2 łyżki świeżych liści tymianku
– więcej białego wina do pieczenia

Przygotowanie:
Ustawić piekarnik na 180 st. C. Odciąć górę i używając łyżki ostrożnie wydobyć wnętrze cebuli, pozostawiając kilka warstw miąższu na obwodzie, pamiętając o pozostawieniu nienaruszonego dna. Każdą cebulę natrzeć od środka i na zewnątrz odrobiną oliwy z oliwek i dobrze doprawić solą i pieprzem. Umieścić w naoliwionym naczyniu do pieczenia i luźno przykryć folią. Piec przez 25-30 min. W międzyczasie odmierzyć 1/2 szklanki zachowanego miąższu cebuli i drobno go posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i 1 łyżkę masła i podsmażyć czosnek, szalotkę i posiekaną cebulę przez około 7-8 min, aż zmiękną. Dodać odrobinę białego wina na patelnię i gotować do wchłonięcia. Zdjąć z ognia i dodać zioła prowansalskie, bułkę tartą, parmezan i tymianek. Dodać sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszać. Napełnić cebulę farszem. Lekko docisnąć, aby farsz ciasno pasował do zagłębienia cebuli, a następnie ułożyć trochę na górze. Posypać serem i posmarować masłem. Wlać białe wino do formy do pieczenia. Luźno przykryć folią i piec przez kolejne 30 min., aż cebula będzie całkowicie miękka.

Cebula faszerowana z serem

Czerwona cebula faszerowana kaszą bulgur

Składniki
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 4 duże czerwone cebule, bez skórki
– 90 g kaszy bulgur
– 100 g selera, grubo startego
– 20 g kawałków orzecha włoskiego
– 20 g suszonej żurawiny
– 60 g jarmużu, drobno posiekanego
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka półtłustego creme fraîche
– 25 g sera typu Stilton, pokruszony
– 120 g zielonej fasolki lub groszku cukrowego

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Rozgrzać ½ łyżki oleju w naczyniu do pieczenia, a następnie położyć cebulę. Przykryć folią i piec przez 35-40 min., do miękkości. W międzyczasie ugotować kaszę bulgur zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Wyjąć cebulę z piekarnika i ostrożnie wygarnąć środek łyżką. Usunięte środki posiekać i wrzucić na patelnię z pozostałym olejem i selerem. Smażyć na małym ogniu przez 5 min., często mieszając. Dodać orzechy włoskie, żurawinę i jarmuż. Smażyć przez kolejne 2 min., aż jarmuż zwiędnie. Dodać bulgur, pietruszkę, crème fraîche i połowę sera Stiltona. Wymieszać. Włożyć tę mieszankę do cebuli i włożyć z powrotem do naczynia, nakładając nadmiar farszu do naczynia. Posypać cebulę pozostałym serem, piec przez 10-15 min. W międzyczasie ugotować fasolę lub groszek (ok. 4 min.).

Czerwona cebula faszerowana kaszą bulgur

Curry z cebuli i ziemniaków

Składniki:
– 5 dużych, obranych ziemniaków
– 4 duże lub 8 małych czerwonych cebul
– olej do smażenia
– 1 łyżeczka soli
Na curry:
– 4 łyżki oleju
– 1 łyżeczka nasion kminku
– 1 liść laurowy
– 3/4 szklanki pasty cebulowej
– 2 łyżki pasty imbirowo-czosnkowej
– 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
– 2 zielone chili, posiekane
– sól do smaku
– 1/2 łyżki proszku z kolendry
– 1/2 łyżki proszku czerwonego chili
– 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
– 1/2 łyżki proszku garam masala
– 1 łyżka masła
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– 4 łyżki śmietany
– 1 łyżka kasuri methi
– 1/2 szklanki wody
– posiekana kolendra do dekoracji

Przygotowanie:
Pokroić ziemniaki na ćwiartki i nakłuć każdy kawałek widelcem. Pokroić cebulę na ćwiartki. Zagotować wodę w garnku i dodać do niej sól. Dodać ziemniaki i gotować pod przykryciem przez 5-7 min. Ziemniaki odsączyć na papierze chłonnym i odstawić. Do tej samej wody dodać cebulę i gotować pod przykryciem przez 5-7 min. Cebule odsączyć na bibule i odstawić. Na patelni rozgrzać wystarczającą ilość oleju, następnie podsmażyć ziemniaki i cebulę. Odcedzić na bibule i odstawić na bok. Rozgrzać olej w innej patelni. Dodać nasiona kminku i liść laurowy. Gdy nasiona zaczną pękać, dodać pastę cebulową. Dobrze wymieszać i smażyć przez 4-5 min. Dodać pastę imbirowo-czosnkową i zielone chilli. Gotować przez 2 min. Dodać sproszkowaną kolendrę, sproszkowane czerwone chili, sproszkowaną kurkumę i garam masala. Dobrze wymieszać i gotować przez 2-3 min. Dodać przecier pomidorowy i sól. Dobrze wymieszać i gotować pod przykryciem przez 5 min. Dodać kasuri methi wraz z jogurtem i śmietaną. Dobrze wymieszać i gotować przez 1 min. Dodać wodę i dobrze wymieszać. Teraz dodać smażone ziemniaki i smażoną cebulę oraz masło. Ponownie wymieszać i gotować pod przykryciem przez 3-4 min. Dodać posiekaną kolendrę i dobrze wymieszać.

Curry z cebuli i ziemniaków

Zapiekana zupa cebulowa

Składniki:
– 4 duże cebule
– 100 g masła
– 2 l bulionu
– 1 kieliszek koniaku
– 1 łyżka mąki
– ser gruyere
– pieprz, sól
– tymianek
– bagietka
– liść laurowy i ziele angielskie

Przygotowanie:
Obraną cebule pokroić w piórka i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać mąkę i podsmażać całość do momentu powstania jasnej zasmażki, po czym zalać całość bulionem. Na koniec dodać koniak, sól i pieprz, tymianek, oraz liść laurowy i ziele angielskie, całość gotować przez 10 min. Gotową zupę przelać do kamionkowych naczyń, na wierzchu ułożyć po kromce bagietki i zetrzeć odrobinę sera gruyere. Zupę zapiekać w piekarniku przez 20 min. w 190 st. C.

Zapiekana zupa cebulowa

Placki cebulowe

Składniki:
– 1 ząbek czosnku, grubo posiekany
– ¼ łyżeczki wędzonej papryki
– 150 ml majonezu
– ½ cytryny, wyciśnięty sok i skórka
Do placków:
– 200 g mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 szczypta soli
– 2 jajka, ubite
– 200 ml pełnego mleka
– 4 małe cebule i 2 dymki, drobno pokrojone
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 15 g masła

Przygotowanie:
Czosnek włożyć do moździerza, dodać szczyptę soli i zmiażdżyć. Dodać paprykę i wymieszać. Wsypać do miski i wymieszać z majonezem. Doprawić niewielką ilością soku z cytryny i odstawić. Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia i sól. Zrobić dołek w środku, dodać jajko i powoli ubijać mąkę z brzegów. Stopniowo wlewać mleko, ubijając więcej mąki, aż całe mleko zostanie dodane i uzyskamy gładkie ciasto. Wymieszać ze skórką z cytryny, cebulą, dymką i posiekaną natką pietruszki. Rozgrzać połowę masła na dużej patelni, wlać 4 łyżki ciasta na patelnię i smażyć placki przez około 2 min. z każdej strony, aż się lekko zarumienią. Wyjąć i trzymać w cieple pod czystą ściereczką. Powtórzyć z pozostałym masłem i ciastem. Podawać z majonezem.

placki cebulowe

Zapiekanka cebulowa

Składniki:
– 8 średniej wielkości cebul, pokrojonych w cienkie piórka
– czerstwa bagietka lub bułka paryska
– 300 ml śmietany 36%
– 100 g czarnych oliwek grubo posiekanych
– 100 ml oliwy
– 100 g startego sera typu gruyère
– 10 filetów anchois
– 3 jajka
– 4 ząbki czosnku
– 6 łyżek octu jabłkowego
– 4 liście laurowe
– 1 płaska łyżeczka tymianku suszonego
– sól i pieprz
– 1 szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Rozgrzać na patelni oliwę. Wrzucić cebule, tymianek i liście laurowe. Smażyć na średnim ogniu ok. 6 min., co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Wlać ocet, zmniejszyć ogień i smażyć 20 min. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Dołożyć przeciśnięty czosnek. Jajka ukręcić ze śmietaną i solą. Bagietkę pokroić na grube kromki. Ułożyć na nich grubą warstwę cebuli. W naczyniu do zapiekania rozłożyć grzanki tak, aby wypełniły je w całości. Dołożyć posiekane anchois. Obsypać oliwkami i polać śmietanową zalewą. Wierzch obsypać serem. Piec 30 min. w 200 st. C.

Zapiekanka cebulowa

Tarta cebulowa

Składniki:
– 1 i 1/2 szklanki mąki
– 1/2 kostki masła (125 g)
– 1 jajko + 1 żółtko
– szczypta soli
Farsz:
– 1/2 kg cebuli
– 50 g masła
– 100 g sera żółtego
– 2 jajka
– 150 ml kwaśnej śmietany 18%
– sól, pieprz, słodka mielona papryka

Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę. Dodać schłodzone masło, jajko, żółtko i sól. Wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto owinąć w folię, schłodzić w lodówce, a następnie wylepić nim formę do tarty. Cebulę pokroić w piórka, przesmażyć na maśle. Wystudzoną wyłożyć na ciasto. Posypać startym na tarce żółtym serem. Jajka roztrzepać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. Wylać na ser. Wierzch lekko oprószyć mieloną papryką. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 – 35 min. w 180 st. C.

Tarta cebulowa

Chutney z cebuli

Składniki:
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1,5 kg cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
– 300 g ciemnego cukru
– 200 ml octu z czerwonego wina
– 3 łyżki octu balsamicznego
– 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
– 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
– ½ łyżeczki papryki
– ¼ łyżeczki pokruszonych chilli

Przygotowanie:
Rozgrzać olej w dużym rondlu z grubym dnem i delikatnie smażyć cebulę na średnim ogniu przez 25-30 min., regularnie mieszając. Dodać 3 łyżki cukru, zwiększyć ogień i smażyć przez 7-10 min., od czasu do czasu mieszając, aż cebula zacznie się barwić. Zmniejszyć ogień, dodać pozostały cukier, ½ łyżeczki soli i wszystkie pozostałe składniki. Dusić bez przykrycia, aby delikatnie bulgotała na średnim ogniu przez 30-40 min., aż sos chutney zredukuje się i zgęstnieje do ciemnego karmelowego koloru, mieszając od czasu do czasu. Przełożyć gorący chutney do schłodzonych, wysterylizowanych słoików, a następnie zamknąć.

Chutney z cebuli

Cebularze drożdżowe

Składniki:
– 500 g mąki pszennej
– 250 ml ciepłego (nie gorącego) mleka
– 25 g świeżych drożdży
– 1 łyżka zwykłego cukru
– 1 łyżeczka soli morskiej
– 1 jajko z chowu ekologicznego
– 60 g masła roztopionego, ostudzonego
Nadzienie:
– 300 g cebuli żółtej (3 sztuki średniej wielkości)
– 3 łyżki maku
– 30 ml oleju rzepakowego
– sól i mielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w piórka. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić cebulkę, posolić i skarmelizować do złocistości bez przykrycia. Rumianą cebulkę doprawić ponownie solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodać mak. Wymieszać nadzienie i odstawić do całkowitego wystudzenia. Pokruszone świeże drożdże wraz z cukrem umieścić w miseczce, ucierając łyżką doprowadzić do upłynnienia mieszanki. Dolać 50 ml ciepłego mleka i dosypać 3 łyżki mąki. Całość wymieszać, okryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. Wprost do misy miksera przesiać pozostałą mąkę pszenną, dodać sól. Wbić jajko, wlać aktywny rozczyn oraz pozostałą część ciepłego mleka i porządnie wyrobić ciasto. Dopiero pod sam koniec dodawać stopniowo płynne masło i zarobić ponownie do połączenia z tłuszczem. Gładkie i jednolicie wyrobione ciasto okryć ścierką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godz. W sam środek wyrośniętego ciasta uderzyć pięścią, tym samym odgazowując je. Wyłożyć je na blat kuchenny podsypany mąką pszenną i wyrobić. Ciasto podzielić na 10-12 części i uformować z nich płaskie bułeczki przypominające drożdżówki, zachowując grubszy rant wokół. Na środek drożdżówek nałożyć cebulowy farsz, wolne brzegi przesmarować pędzelkiem silikonowym zanurzonym w rozkłóconym żółtkiem z mlekiem. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 min.

Cebularze drożdżowe

Sos cebulowy

Składniki:
– 6 cebul
– 6 łyżek oliwy z oliwek
– 1 szklanka bulionu wołowego
– 1 szczypta soli
– 1 szczypta pieprzu

Przygotowanie:
Cebule pokroić w talarki. W małym rondelku rozgrzać oliwę na małym ogniu i dodać cebulę. Posolić, popieprzyć, dusić pod przykryciem 3 godziny. Co jakiś czas zamieszać i dodać trochę bulionu aby cebula nie wyschła. Sos cebulowy to bardzo uniwersalny dodatek do wielu różnych dań. Pasuje do mięs pieczonych i z grilla, świetnie sprawdzi się też jako dodatek do kotletów mielonych.

Sos cebulowy

 

zobacz również:

Czerwona cebula dla zdrowia – co leczy? 3 sposoby na czerwoną cebulę!

Cebula na odporność – co zawiera i jakie ma właściwości?

Cebula – różne przepisy na dania

Co na obiad?

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...