Jak smakuje guawa?

19 lipca 2011,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Guawa Guawa (guajawa,Psidium guaiava) tosmaczne owoce o dużej zawartości witaminy C. Rosną dziko w Ameryce Południowej, a powszechnie uprawia się je w strefie międzyzwrotnikowej. Są owalne, wielkości jabłka pokryte zieloną, a później żółtą skórką. Miękki miąższ może być białawy, żółty lub różowy, a w nim znajdują się jasne, miękkie pestki, które są jadalne.
Guawę można jeść na surowo, jak jabłko – trzeba ją tylko obrać ze skórki. Ponieważ owoc zawiera dużo pektyn, świetnie nadaje się przetworów. Guawy dojrzewają w temperaturze pokojowej, a kiedy staną się miękkie i zaczną intensywnie pachnieć, można je przechowywać jeszcze kilka dni w lodówce.

Kompot z guawy Składniki:
1 kg guawy, 1 kg cukru, 5 goździków, cynamon, 1/2 l wody

Sposób przyrządzania:
Zagotować wodę i wsypać cukier. Dodać przyprawy. Owoce pokroić na połówki i wrzucić do wody, po czym gotować kilka minut (im dłużej, tym kompot będzie bardziej gęsty). Schłodzić i zagotować ponownie – najlepiej następnego dnia.

za uprzejmą zgodą pro-test.pl

Zobacz również:

  1. Owoc kaki – jest smaczny?
  2. Kantalupa – jak podawać?
  3. Czy jagody są zdrowe?
  4. Dieta owocowe – jakie owoce jeść?



FORUM - bieżące dyskusje

Włosy wypadają i łamią się... jak s…
Na włosy świetnie działają wszelkie wcierki trychologiczne np peeling kwasowy i inne specyfiki...
Nadkwasota
Czy ktoś skutecznie wyleczył nadkwasotę dzięki diecie lub naturalnym metodom: zioła, suplementy itp?...
Co sądzicie o liposukcji.
Liposukcja jest dość inwazyjnym zabiegiem, związanym z koniecznością miejscowego znieczulenia. Problemem są jednak częste...
Powiekszenie biustu
W Pure Clinic w Lublinie wykonywane jest powiększanie piersi z użyciem przeszczepu tłuszczu. Jestem...