Guawę można jeść na surowo, jak jabłko – trzeba ją tylko obrać ze skórki. Ponieważ owoc zawiera dużo pektyn, świetnie nadaje się przetworów. Guawy dojrzewają w temperaturze pokojowej, a kiedy staną się miękkie i zaczną intensywnie pachnieć, można je przechowywać jeszcze kilka dni w lodówce.
Kompot z guawy Składniki:
1 kg guawy, 1 kg cukru, 5 goździków, cynamon, 1/2 l wody
Sposób przyrządzania:
Zagotować wodę i wsypać cukier. Dodać przyprawy. Owoce pokroić na połówki i wrzucić do wody, po czym gotować kilka minut (im dłużej, tym kompot będzie bardziej gęsty). Schłodzić i zagotować ponownie – najlepiej następnego dnia.
za uprzejmą zgodą pro-test.pl
Zobacz również:
- Owoc kaki – jest smaczny?
- Kantalupa – jak podawać?
- Czy jagody są zdrowe?
- Dieta owocowe – jakie owoce jeść?