Jak smakuje guawa? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Jak smakuje guawa?

19 lipca 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Guawa Guawa (guajawa,Psidium guaiava) tosmaczne owoce o dużej zawartości witaminy C. Rosną dziko w Ameryce Południowej, a powszechnie uprawia się je w strefie międzyzwrotnikowej. Są owalne, wielkości jabłka pokryte zieloną, a później żółtą skórką. Miękki miąższ może być białawy, żółty lub różowy, a w nim znajdują się jasne, miękkie pestki, które są jadalne.
Guawę można jeść na surowo, jak jabłko – trzeba ją tylko obrać ze skórki. Ponieważ owoc zawiera dużo pektyn, świetnie nadaje się przetworów. Guawy dojrzewają w temperaturze pokojowej, a kiedy staną się miękkie i zaczną intensywnie pachnieć, można je przechowywać jeszcze kilka dni w lodówce.

Kompot z guawy Składniki:
1 kg guawy, 1 kg cukru, 5 goździków, cynamon, 1/2 l wody

Sposób przyrządzania:
Zagotować wodę i wsypać cukier. Dodać przyprawy. Owoce pokroić na połówki i wrzucić do wody, po czym gotować kilka minut (im dłużej, tym kompot będzie bardziej gęsty). Schłodzić i zagotować ponownie – najlepiej następnego dnia.

za uprzejmą zgodą pro-test.pl

Zobacz również:

  1. Owoc kaki – jest smaczny?
  2. Kantalupa – jak podawać?
  3. Czy jagody są zdrowe?
  4. Dieta owocowe – jakie owoce jeść?

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Jak smakuje guawa?

  1. avatar Abc pisze:

    No i jak smakuje ta guawa?! jak jabłko?

  2. avatar SokiZdzungi pisze:

    Guawa/Gujawa pachnie podobnie do grapefruita, ale w smaku bez charakterystycznej goryczki. Bardzo mączysta i smaczna.

Dodaj komentarz