Zastanawialiście się kiedyś, czy nasza dieta ma wpływa na stan cery? Czy dobry krem, tonik i podstawowe zabiegi pielęgnacyjne wystarczą, aby odpowiednio zadbać o skórę? Czy to sprawi, że będzie zdrowa i ładna? Jak się okazuje o skórę należy dbać również od środka. Zobacz co wprowadzić do diety, aby odżywić cerę.
Zadbaj o witaminy
Starzenie się skóry najbardziej hamują witaminy A, C i E. Neutralizują również niszczycielskie wolne rodniki. Każda z witamin ma udział w odbudowie włókien kolagenu oraz elastyny. Od tego zależy jędrność oraz elastyczność naszej skóry. Witamina A odpowiada za redukcje procesu rogowacenia naskórka, dzięki czemu pobudza produkcję nowych komórek.
Witaminy te znajdziesz przede wszystkim w olejach, czerwonych oraz pomarańczowych warzywach.
Witamina C wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych oraz usprawnia mikrokrążenia.
Znajdziesz ją w warzywach oraz owocach.
Z kolei witamina E pobudza metabolizm tkanki łącznej, ochrania warstwę lipidową naskórka.
Spożywaj tłuste ryby oraz oleje.
Minerały i składniki odżywcze
O kondycję nasze skóry dbają również inne substancje. Przykładowo niedobór witaminy B5 powoduje rogowacenie naskórka, a niedobór witaminy B6 sprawia, że powstają stany zapalne skóry oraz błon śluzowych. Z kolei na osłabienie naczynek krwionośnych wpływa niedobór witaminy C oraz K, a także rutyny i flawonoidów. Cynk, żelazo, sód oraz potas składają się na enzymy oraz inne związki, od których zależy prawidłowe funkcjonowanie skóry.
Do swojej diety wprowadź zielone warzywa, kaszę, chude mięso, tłuszcze roślinne.
Nawilżenie
Nasz organizm potrzebuje dużo wody, kiedy w organizmie zaczyna jej brakować, to niektóre procesy życiowe mogą być zakłócone. W pierwszej kolejności woda zabierana jest z naskórka, a następnie ze skóry właściwej. Skutki niedoboru wody są widoczne dość szybko. Skóra wysusza się, staje się szorstka, traci elastyczność, a dodatkowo słabnie bateria hamująca odparowywanie wody z naskórka. Dlatego więc należy codziennie pić ok 2 litrów płynów, natomiast latem dwa razy więcej.
Dodatkowo do organizmu należy dostarczyć kwasy tłuszczowe, sód, potas, wapń, magnez. Najwięcej znajdziesz ich w rybach, nabiale, herbacie.
Dla skóry ważna jest również witamina K, która uszczelnia i uelastycznia naczynia krwionośne. Zapobiega to powstawaniu pajączków. Znajdziesz ją w szpinaku, jarmużu, brokułach, brukselce.
Z kolei aby uszczelnić ścianki naczynek jedz witaminę C z pomarańczy, papai, brukselki, czerwonej papryki, czarnej porzeczki.