„Jak naturalnie wzmocnić odporność” – recenzja

21 maja 2021, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Dwa lata szalejącej pandemii wystawiły na próbę niejeden organizm. Wielu z nas zaczęło dostrzegać jak istotne jest utrzymanie układu odpornościowego w dobrej formie. W obawie o zdrowie i życie na chwilę staliśmy się bardziej czujni i zaangażowani w proces wzmacniania odporności, jednak wraz ze zmniejszeniem liczby zachorowań porzuciliśmy starania tak chętnie, jak wszelkie uciążliwe obostrzenia. A przecież wypracowanie naturalnej odporności organizmu wcale nie musi nas kosztować nie wiadomo jakich wyrzeczeń. Ostatnie lata udowodniły, że zdolność organizmu do walki z wirusami i bakteriami jest bezcenna i warto o nią zabiegać. Jeśli myślisz, że to trudne, polecam Ci poradnik, który całkowicie zmieni Twoje podejście.

„Jak naturalnie wzmocnić odporność” to książka-przewodnik, która prowadzi nas do zdrowia tak przyjemnymi ścieżkami, że nawet przez chwilę nie będzie nam szkoda porzucić styl życia, w którym profilaktyka i dbanie o zdrowie były na dalszym planie. Gdybym miała spośród wszystkich książek o zdrowiu wybrać taką, którą polecę każdemu, byłaby to właśnie ta. Postaram się uzasadnić moje entuzjastyczne podejście.

Po pierwsze, jest to książka, która podejmuje temat odporności w sposób całościowy – zachęca nie tylko do właściwej diety, ale przekonuje nas do ćwiczeń fizycznych i walki ze skutkami stresu poprzez techniki relaksacyjne, dobry sen, kąpiele leśne i bezpieczną ekspozycję na światło słoneczne w celu stymulacji produkcji witaminy D.

Dowiemy się z niej jak odżywiać organizm, które składniki odżywcze mają szczególne znaczenie dla odporności i gdzie je znaleźć. To prawdziwa ściągawka, bardzo pomocna przy planowaniu menu i robieniu zakupów, ale też garść istotnych informacji o samym żywieniu, mikro- i makroelementach, ziołach, przyprawach. Poza składnikami codziennej diety i superfoods, o których warto pamiętać, znajduje się w niej 50 fantastycznych gotowych przepisów na dania obiadowe, przekąski, desery, na koktajle, a nawet pieczywo. Fotografie tych potraw sprawiają, że od razu mam ochotę przestawić się na proponowaną dietę.

Po drugie, poradnik ten jest źródłem wiedzy, jaką każdy z nas powinien posiadać. Wyjaśnia jak działa układ odpornościowy, z czego jest zbudowany, na co ma wpływ flora bakteryjna jelit i co się dzieje w układzie limfatycznym. Muszę przyznać, że czytałam go z niekłamaną ciekawością. To fajne uczucie rozumieć, co się dzieje we własnym organizmie. Łatwiej się przekonać do zaleceń, gdy zdajemy sobie sprawę z mechanizmów ich oddziaływania.

Po trzecie, możemy mieć pewność, że informacje zawarte w książce są rzetelne, zgodne z powszechną wiedzą medyczną i sprawdzone, bo kim są autorzy? Jest ich aż czworo, wszyscy są specjalistami ds. żywienia, a ponadto każdy z nich specjalizuje się w swojej dziedzinie medycyny, a więc dr Fleck jest reumatologiem i specjalistką chorób wewnętrznych, dr Klasen jest ekspertem w dziedzinie chorób układu pokarmowego, dr Riedl to diabetolog, internista i specjalista medycyny żywieniowej, a dr Schafer to lekarz medycyny ogólnej i ekspertka od cukrzycy.

Po czwarte, jest to poradnik bardzo aktualny, napisany pod kątem wzmacniania odporności w dobie pandemii  Covid-19, uwzględniający wyniki badań nad SARS-CoV-2 i jego mutacjami, a także przewidywania dotyczące wariantów wirusa w przyszłości. Autorzy przedstawiają zalecenia do stosowania w okresach zwiększonego zagrożenia epidemiologicznego.

Ponadto poradnik zachwycił mnie szatą graficzną. Poza wspomnianymi wyżej zdjęciami przepysznie wyglądających posiłków ma atrakcyjny układ graficzny, jest kolorowy, w wygodnym formacie i na dobrym papierze. Być może dla kogoś są to zbędne detale i liczy się tylko treść, ale na mnie ładne wydanie zawsze robi pozytywne wrażenie.

Iwona

Książkę poleca Wydawnictwo Vital – można kupić ją TUTAJ

Dziękujemy Wydawnictwu za udostępnienie egzemplarza recenzyjnego –
Redakcja