Jak dbać o zdrowie, czyli zbawienna moc kwasów omega 3

27 maja 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Wszyscy marzymy o zdrowiu i świetnym samopoczuciu, jednak niewielu z nas wie, jak zapewnić je sobie na stałe. Żeby cieszyć się mnóstwem energii i nigdy nie martwić się o kondycję naszego organizmu, postawmy na kwasy omega 3. Czym są, jak na nas wpływają i jakie są ich źródła?

krewetki

Czym są kwasy omega 3?

Omega 3 to nienasycone kwasy tłuszczowe, których odpowiedni poziom w organizmie przyczynia się do jego prawidłowego rozwoju. Niestety człowiek nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć potrzebnej ilości tego typu substancji i dlatego ich dodatkowa okazuje się niezwykle ważna dla naszego zdrowia.

Dlaczego omega 3 są tak istotne? Otóż dlatego, że ich niedobór może prowadzić do pojawienia się zaburzeń w funkcjonowaniu wszystkich naszych narządów wewnętrznych oraz przyczynić się do powstawania w nich różnego rodzaju chorób. Aby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości, należy regularnie dostarczać organizmowi kwasy omega 3. Jak to zrobić? To proste – najlepszymi rozwiązaniami okazują się odpowiednia dieta i doustna

Wpływ kwasów omega 3 na organizm

Na co wpływają kwasy omega 3? Jak pomagają nam zachować zdrowie i doskonałe samopoczucie?

 

  • Wspomagają pracę mózgu: poprawiają jego ukrwienie i wspierają prawidłowy przepływ bodźców nerwowych. Dzięki temuusprawniają myślenie i przyczyniają się do lepszego rozumienia. Dodatkowo wyjątkowo pozytywnie oddziałują na naszą pamięć oraz wspomagają koncentrację;
  • Uczestniczą w procesie widzenia: jako jedne z podstawowych składników siatkówki oka, kwasy omega 3 mają ogromne znaczenie dla naszego wzroku. Ich niedobór może prowadzić do jego pogorszenia (pogłębiania się wad lub rozwoju chorób), a nawet całkowitej utraty;
  • Wspomagają pracę serca: przeciwdziałają arytmii oraz zapobiegają powstawaniu zakrzepów i zatorów. Dzięki temu istotnie zmniejszają prawdopodobieństwo zapadnięcia na poważne choroby serca i obniżają ryzyko śmierci na ich skutek;
  • Wzmacniają kości: ułatwiają wchłanianie wapna, łagodzą bóle i wspomagają pracę stawów;
  • Zmniejszają procesy zapalne: przyczyniają się do szybszej regeneracji organizmu podczas choroby;
  • Obniżają ryzyko powstawania nowotworów: poprzez aktywację genów odpowiedzialnych za funkcjonowanie układu odpornościowego, kwasy omega 3 hamują rozwój chorób nowotworowych.

Zdrowa dieta, czyli w czym zawarte są kwasy omega 3

Najbardziej popularne źródła omega 3to:

  • Tłuste ryby morskie: najlepiej pochodzące z zimnych wód. Należą do nich: halibut, łosoś, śledź, dorsz, makrela oraz sardynki;
  • Owoce morza: skorupiaki – homary, langusty, kraby, krewetki; mięczaki – małże, ostrygi, omułki, przegrzebki;
  • Orzechy: zwłaszcza włoskie;
  • Glony;
  • Oleje roślinne: lniany, rzepakowy, sojowy, słonecznikowy.

Produkty będące bogatymi źródłami omega 3 należy nakładać na talerz co najmniej dwa razy w tygodniu – taki zwyczaj sprawi, że będziemy cieszyć się świetnym zdrowiem przez długie lata.