Jajka w sosie musztardowym z koperkiem
Artykuł zewnętrzny
Tak przygotowywane jajka w sosie pamiętam ze szkolnej stołówki, było to nasza ulubiona potrawa, mimo jej prostoty smakowała wybornie. Tęsknota powróciła i zmaterializowała się w postaci pysznego przepisu na wyrazisty sos musztardowy, gotowane jaja, które serwuję na obiad z ziemniaczkami tłuczonymi. Spożywanie mięsa na co dzien nie jest wskazane i warto zrobić sobie od czasu do czasu przerwę i spróbować ugotować danie wegetariańskie.
składniki
4 jaja ugotowane na twardo (starajcie się aby nie gotować jaj zbyt długo, ja gotuję zwykle 7 minut maksymalnie)
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka bulionu
3 łyżki musztardy sarepskiej
sól, pieprz, szczypta kurkumy
150 ml śmietany 18 %
koperek
wykonanie:
Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, zrobić zasmażkę, dolać bulion całośc mieszać trzepaczką, dodać musztardę, przyprawy, wymieszać na gładki sos, dodać śmietanę. Na talerz wyłożyć jaja, polać sosem i dekorować koperkiem.