Ciasto marchewkowe z orzechami – smakuje jak piernik!

7 kwietnia 2024, dodał: gusia1000
Artykuł zewnętrzny

Ten prawie piernik upiekliśmy w tym tygodniu i wszystkim smakował, choć wygląda niepozornie. Można ciasto przełożyć kremem zrobionym z mascarpone lub serka wiejskiego i masła.

ciasto marchewkowe z orzechami

Składniki

  • 4 jajka,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • starta marchew na drobnych oczkach -4 szklanki,
  • 1 i 1/4 szklanki oleju słonecznikowego,
  • 10 dag. łuskanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 łyżeczki cynamonu.

Ten prawie piernik upiekliśmy na tegoroczne święta i wszystkim smakował, choć wygląda niepozornie.

Etapy przygotowania

Orzechy obtaczamy w niewielkiej ilości mąki.
4 jajka ubijamy z cukrem i z czasem dodajemy do nich mąkę i olej.
Na koniec dodajemy pozostałe składniki, tj. : marchew, orzechy, cynamon, sodę i proszek do pieczenia.
Do wcześniej wysmarowanej margaryną dużej, podłużnej formy wlewamy ciasto.
Pieczemy je 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Na końcu piernik marchewkowy posypujemy cukrem pudrem lub robimy lukier albo polewę.

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nie mam pieniedzy na święta
Ja tak robię, kupuję sporo rzeczy na promkach i mam zapasy na święta,...
Jak bronić się przed wykorzystywani…
Opieka zapewnia tym najuboższym, a o innych ma starać się rodzina, taka jest prawda...
Szukam metod na leczenie haluksów
Taka operacja to ryzyko, no i wyklucza z aktywności na kilka tygodni...
wybielanie zębów
To efekt nie będzie trwały, a każde wybielanie to też naruszanie struktury szkliwa,...