Jajka faszerowane masą orzechową na ostro
Artykuł zewnętrzny
Jajka faszerowane to ulubiona przekąska Polaków, dzisiaj serwujemy Wam niebanalną przekąskę z jajek, farsz z dodatkiem orzechów włoskich podany na ostro zachwyci wszystkich smakoszy. Nie bójmy się eksperymentować i podawać faszerowane jajka inaczej niż zwykle. Bazą farszu zwykle są żółtka, do których dodajemy ulubione dodatki np: matiasy, szynkę, pieczarki, awokado itp.

składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
40 daj szynki (może być konserwowa lub wiejska)
4 włoskie orzechy drobno posiekane
łyżka ostrej musztardy
łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
łyżka majonezu
szczypta pieprzu cayenne
sól
do dekoracji opcjonalnie: korniszony, papryczka chili, szczypiorek, natka pietruszki itp.
Z jajek usuwamy żółtka, żółtka mieszamy z wszystkimi składnikami, łyżeczką wkładamy masę do białek i dekorujemy ulubionymi dodatkami np: kawałkami orzechów włoskich.