Jajecznica – czyli domowy ajerkoniak

22 sierpnia 2011,
dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

To popisowy wielkanocny drink mojego Taty :) gęsty, słodki i bardzo mocny! a przepis dziecinnie prosty :)

pycha!

250 ml spirytusu (ew. pół na pół z wódką)
puszka mleka skondensowanego, niesłodzonego
szklanka cukru
5 żółtek
jeśli ktoś lubi waniliowy posmak – można dodać torebkę cukru waniliowego

Bardzo dokładnie miksujemy żółtka z cukrem na kogel-mogel, następnie stopniowo dodajemy mleko i miksujemy dalej, dodajemy alkohol i wciąż miksujemy, aby składniki się dokładnie połączyły. Całość wlewamy do butelek i odstawiamy na kilka dni w chłodnie miejsce, aby „się przegryzło”.

Pasuje do lodów, sałatki owocowej lub jako samodzielny napój.

file1314011222



FORUM - bieżące dyskusje

Jaka maść na łuszczycę skóry głowy?…
Widać ofensywę reklamową, chyba słabo się sprzedaje....
Jaka maść na łuszczycę skóry głowy?…
Od 20 lat choruje na luszczyce, przerobilam juz wszystko chyba. Musisz wzmocnic odpornosc organizmu, zminimalizowac...
Nadwaga i otyłość u dzieci
Tak byłoby dobrze, bo jednak częste sięganie po łakocie wynika głównie z przyzwyczajenia....
Samotne wakacje - jak je spędzić?
Czemu? Podróżowanie w pojedynkę może być naprawdę super. Jedyne, co mi podczas takich wyjazdów...