Jajecznica – czyli domowy ajerkoniak

22 sierpnia 2011,
dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

To popisowy wielkanocny drink mojego Taty :) gęsty, słodki i bardzo mocny! a przepis dziecinnie prosty :)

pycha!

250 ml spirytusu (ew. pół na pół z wódką)
puszka mleka skondensowanego, niesłodzonego
szklanka cukru
5 żółtek
jeśli ktoś lubi waniliowy posmak – można dodać torebkę cukru waniliowego

Bardzo dokładnie miksujemy żółtka z cukrem na kogel-mogel, następnie stopniowo dodajemy mleko i miksujemy dalej, dodajemy alkohol i wciąż miksujemy, aby składniki się dokładnie połączyły. Całość wlewamy do butelek i odstawiamy na kilka dni w chłodnie miejsce, aby „się przegryzło”.

Pasuje do lodów, sałatki owocowej lub jako samodzielny napój.

file1314011222



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
horoskopy, wróżby
A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...