Znane na całym świecie, ale można powiedzieć, że to nasz narodowy owoc. Tanie i dostępne przez cały rok. Dlaczego watro jeść jabłka?
Już jedno jabłko dziennie wystarczy, aby wzmocnić układ odpornościowy, wspomóc trawienie, wpłynąć na stan skóry, włosów, czy zębów.
Najlepiej sięgać po jabłka surowe i nieobrane. To właśnie pod skórką znajdziemy najcenniejsze właściwości. Jest ona bogata w pektyny, które oczyszczają organizm z toksycznych substancji.
Zawierają witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy oraz bierze udział w metabolizmie, dzięki czemu zapewnia skórze młody wygląd.
Zawarte w jabłkach kwasy jabłkowe i cytrynowe oraz cukry są łatwo przyswajane przez organizm. Mimo kwaskowatego smaku, jabłka mają zdolność do odkwaszania organizmu.
Jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, co wpływa na wzmocnienie paznokci, włosów i zębów.
Są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, a jednocześnie są niskokaloryczne, przez co pomagają w odchudzaniu. Jednak przez wysoką zawartość cukru, nie mogą być spożywane bez ograniczeń.
zobacz również:
- Pieczone jabłka i gruszki
- Jabłka z kruszonką – kilka sposobów
- Bataty – różne pomysłowe przepisy, czyli co można zrobić ze słodkich ziemniaków?
- Biała kiełbasa – pomysłowe dania i przepisy