Instrukcja robienia sushi – przepisy dla początkujących

3 lipca 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Japonia to piękny kraj, który posiada swoją kulturę i silnie jej się trzyma. Najbardziej rozpoznawalny jest ze swojej kuchni. Ponad to ich jedzenie uchodzi za jedną z najzdrowszych kuchni świata. Dominują w niej warzywa, owoce morza i świeże ryby. To dzięki temu mieszkańcy tego kraju są tacy szczupli i długowieczni. Podstawą wszystkich dań jest oczywiście ryż. Jednym z najbardziej znanych dań jest sushi, które również odnosi wielki sukces w Polsce. Pojawia się coraz więcej restauracji sushi, a ludzie chętnie próbują nowości.

 

Krewetki – różne sposoby przyrządzania

Co to takiego?

Słowo sushi może być znane, ale nie koniecznie wszyscy mogą wiedzieć co to jest. Sushi to nic innego jak potrawa złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków w postaci owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów czy jajek. Ze względu na bardzo krótki termin ważności w restauracjach Japońskich jest przyrządzane dopiero po dokonaniu zamówienia. Do sushi najczęściej dodawany jest sos sojowy, chrzan wasabi oraz marynowany imbir do maczania  w nim dania.

Znalezione obrazy dla zapytania sushi wasabi ginger

Krok po kroku

Oto instrukcja jak w domu zrobić swoje pyszne sushi.

Co kupić?

ryż do sushi (zwykły ryż absolutnie się nie nadaje)
nori (prasowane algi)
ocet ryżowy
sos sojowy
mata bambusowa
bardzo ostry nóż bez ząbków
cukier, sól
wasabi (bardzo ostry chrzan)
zawartość rolek, czyli to co zamierzamy w nich umieścić (ryba, ogórek, awokado, krewetka, krab, sałata, itp.)

Znalezione obrazy dla zapytania sushi home madewhat buy

Ryż

Wbrew pozorom jest to bardzo ważny element naszego sushi. Jeżeli źle przygotujemy ryż to sushi będzie się kleić i straci swój smak. Na początek warto zacząć od połowy paczki ryżu. Zaczynamy od przepłukania go pod bieżącą wodą do uzyskania przejrzystości. Do garnka wlewamy wody tylko tyle, aby jej poziom tylko trochę przekraczał poziom ryżu. Gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem ok 12 minut. Woda powinna całkowicie odparować.

Ważne! Ryż mieszamy od czasu do czasu, aby się nie przypalił.

Znalezione obrazy dla zapytania sushi rice cooking

Sos

Sos do ryżu nada mu wyrazistego smaku oraz odpowiedniej wilgoci. Razem mieszamy 3-4 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki cukru oraz szczyptę soli.  Następnie podgrzewamy sos na małym ogniu, aż wszystko się rozpuści i dodajemy do ryżu.

Znalezione obrazy dla zapytania sushi rice sauce

Składniki

Sushi możemy zjeść tak naprawdę z czym czego tylko dusza zapragnie.  Warto jednak pamiętać, że ryb słodkowodnych nie wolno jeść na surowo ( w szczególności węgorza ).  Jeżeli jednak nie macie pomysłu na swoją kompozycję oto kilka przykładów na zestawy.

z łososiem wędzonym: 
sałata karbowana+łosoś wędzony+ogórek zielony+serek śmietankowy
sałata karbowana+łosoś wędzony+awokado+serek śmietankowy
sałata karbowana+łosoś wędzony+tykwa marynowana+ogórek
z łososiem pieczonym: 
sałata karbowana+pieczony łosoś w sosie teriyaki+mango+ogórek
z paluszkami krabowymi: 
sałata karbowana+paluszki krabowe+daikon (japońska rzodkiew)+majonez
sałata karbowana+paluszki krabowe+ogórek zielony+majonez
wegetariańskie: 
tykwa marynowana+daikon+sałata karbowana+ogórek+tykwa+serek śmietankowy

 

Zawijanie

Przyszła pora na najtrudniejszą część, a mianowicie zawijanie. Wszystkie składniki musimy złożyć w jedną, małą kuleczkę sushi. Nie martwcie się jednak, bo z pewnością po paru zawijasach nabierzecie wprawy i zobaczycie, że to wcale nie jest takie trudne.

Na macie bambusowej kładziemy nori – matową stroną do góry.

Na nim umieszczamy ryż ( lepiej jednak dać mniej niż za dużo, bo będzie uciekać bokami). Na końcu zostawiamy kawałek czystego nori.

Następnie ryż pokrywamy cienką warstwą wasabi.

Teraz dodajemy wybrane przez siebie dodatki.

I zawijamy rolując do samego końca matę bambusową.

Znalezione obrazy dla zapytania how to make sushi

Krojenie

To już ostatnia część przed delektowaniem się pysznym sushi. Jak to mówią domowe smakuje najlepiej.  Zrolowane już sushi należy pokroić na małe kawałki. W tej części ważne jest, aby nóż był ostry i bez ząbków, aby nie porwać wodorostów. Wielkość kawałków powinna być taka, aby móc je zjeść na raz.

Podobny obraz

Podawanie

Sushi można jeść zarówno pałeczkami jak i palcami. Jednak odradzamy nóż i widelec! Sushi można maczać w sosie sojowym, wasabi lub imbirem. Do popicia zalecana jest zielona herbata. Jeżeli przyjmujesz gości, to sushi świetnie prezentują się na drewnianej desce lub specjalnym małym talerzu. Życzymy smacznego!

Znalezione obrazy dla zapytania sushi

 

zobacz również:

Krewetki – różne sposoby przyrządzania

Wszystkie przepisy na krewetki

Dieta japońska – jadłospis i różne przepisy

Dania z grilla – różne przepisy