Indyk w słodkim sosie kokosowym

15 marca 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Przyrządzanie mięs na słodko nie jest szczególnie rozpowszechnione w Polsce, jednak w krajach azjatyckich to smaki dobrze znane. Do przyrządzania często dodaje się cukier trzcinowy, kokosowy syrop, cynamon, który u nas jest dodatkiem do ciast, nie do mięsa. Proponowany dzisiaj indyk w sosie kokosowym jest daniem, które u wielbicieli kokosowego aromatu znajdzie z pewnością uznanie. Przygotowuje się je bardzo szybko i równie szybko zjada.

Indyk w słodkim sosie kokosowym

Składniki:

  • 100 g mięsa z piersi indyka (może być kurczak),
  • 130 g marchewki,
  • 2 czubate łyżki wiórków kokosowych,
  • około 8 g świeżego imbiru (waga po obraniu),
  • 2 łyżki oleju azjatyckiego sezamowo-sojowego,
  • 4 czubate łyżki śmietany kokosowej 15%,
  • łyżka sosu sojowego.

Wykonanie:

Najpierw na czystej patelni prażymy wiórki kokosa. Robimy to na malutkim ogniu, nieustannie mieszając drewnianą łopatką, aż uzyskają przyjemny, lekko brązowawy odcień. Należy uważać, żeby ich nie przypalić. Wystarczy kilka razy przemieszać i są gotowe. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki o długości około 1,5 cm. Imbir również kroimy na słupki, ale bardzo małe. Jego smak będzie dodawał potrawie ostrości, przełamującej słodycz, więc należy go dobrze rozdrobnić. Mięso indycze (można je opcjonalnie zastąpić piersią kurczaka) kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju sezamowo-sojowego i przez 5 minut dusimy marchewkę z imbirem. Następnie dodajemy kawałki mięsa i podsmażamy przez kolejne 5 minut. Dodajemy sos sojowy i wiórki kokosowe, dobrze mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilkę. Na koniec mieszamy ze śmietaną kokosową.
Jako że to danie kuchni azjatyckiej, najlepiej będzie komponowało się z ryżem. Smacznego!

Czy zdarza się Wam używać wiórków kokosowych do dań innych niż desery i ciasta?