Indyjski napój lassie i turecki ayran do picia – przepisy
Napój lassie to orzeźwiający napój indyjski serwowany na zimno. Przyrządza się go z jogurtu, wody i przypraw. Najczęściej spożywany jest w upalne dni dla ochłody. Jego tradycyjną odmianą jest wersja słona, doprawiona chili lub kminem rzymskim mielonym. Obecnie jednak popularna stała się również odmiana słodka przyprawiona owocami i wodą różaną. Napój lassi występuje także na terenie Turcji jako Ajran oraz w Armieni i Iranie (dugh)
Według tradycji ajurwedyńskich posiada on wiele korzystnych właściwości i pozytywnie wpływa na nasze zdrowie:
- podnosi poziom energii fizycznej i psychicznej, dlatego jest idealny dla osób, które mają za niskie ciśnienie
- zapobiega wzdęciom, zaparciom czy kolkom, pobudza enzymy trawienne
- pomaga w budowaniu masy mięśniowej
- posiada wpływ na florę bakteryjną jelit
- sprzyja odchudzaniu poprzez dostarczanie organizmowi niezbędnych witam i składników mineralnych
W zależności od tego, jakie efekty chcemy uzyskać po wypiciu napoju lassi możemy zdecydować się na wersję słoną lub słodką. Słone lassie jest korzystne dla osób z dolegliwościami trawiennymi oraz dla niskociśnieniowców, słodkie natomiast – uspokaja w chwilach wzmożonego stresu i jest bardziej odżywcze.
Lassi na słono składa się z:
- jednej trzeciej szklanki kefiru, jogurtu lub maślanki
- dwóch trzecich szklanki wody (może być ciepła)
- jednej czwartej łyżeczki mielonego imbiru
- jednej czwartej łyżeczki kuminu lub mielonego kminku
- jednej czwartej łyżeczki soli morskiej lub kamiennej z minerałami
Wszystkie potrzebne składniki należy zblendować lub wymieszać trzepaczką. Słoną wersję lassie można przyrządzać z wieloma różnymi przyprawami: wersja z kuminem sprzyja odchudzaniu, z kurukumą – likwiduje stany zapalne organizmu. Można również dodać kolendry, szczypiorku czy po prostu świeżej mięty.
W skład lassi na słodko wchodzą:
- jedna trzecia szklanki kefiru, jogurtu lub maślanki
- dwie trzecie szklanki wody (również może być ciepła)
- jedna trzecia łyżeczki miodu lub syropu z agawy
- szczypta cynamonu lub kardamonu
Najpopularniejszą na świecie odmianą słodkiego napoju lassi jest mango lassi. Jest to idealny sposób na ochłodzenie organizmu nawet w czasie największych letnich upałów.
Przedstawiam przepis na około dwie szklanki.
Potrzebne produkty: 1 szklanka jogurtu naturalnego, pół szklanki mleka, 1 szklanka obranego i pokrojonego w kostkę mango, 4 małe łyżeczki cukru do smaku, opcjonalnie – szczypta kardamonu
Jak przygotować? Wszystkie składniki, wcześniej schłodzone, należy umieścić w blenderze i miksować przez około dwie minuty. Następnie przelać do szklanek i natychmiast podawać. Po wierzchu posypać kardamonem lub inną przyprawą wybraną przez nas. Tak przygotowane laasi można przechowywać w lodówce do 24 godzin.
Tylko kilka minut potrzeba, aby w czasie letnich upałów napić się czegoś orzeźwiającego, a równocześnie korzystnie wpływającego na nasze zdrowia. A zatem do dzieła!
zobacz również:
Kuchnia indyjska – jakie stosować przyprawy i przepisy
Indyjska zupa z soczewicy
Kuchnia ajurwedyjska: podstawowe wiadomości
Kurkuma jako antyoksydant