URODA I ZDROWIE

Indyjski napój lassie i turecki ayran do picia – przepisy

28 sierpnia 2017, dodał: Ania Lewicka

Napój lassie to orzeźwiający napój indyjski serwowany na zimno. Przyrządza się go z jogurtu, wody i przypraw. Najczęściej spożywany jest w upalne dni dla ochłody. Jego tradycyjną odmianą jest wersja słona, doprawiona chili lub kminem rzymskim mielonym. Obecnie jednak popularna stała się również odmiana słodka przyprawiona owocami i wodą różaną. Napój lassi występuje także na terenie Turcji jako Ajran oraz w Armieni i Iranie (dugh)

 

Według tradycji ajurwedyńskich posiada on wiele korzystnych właściwości i pozytywnie wpływa na nasze zdrowie:

  • podnosi poziom energii fizycznej i psychicznej, dlatego jest idealny dla osób, które mają za niskie ciśnienie
  • zapobiega wzdęciom, zaparciom czy kolkom, pobudza enzymy trawienne
  • pomaga w budowaniu masy mięśniowej
  • posiada wpływ na florę bakteryjną jelit
  • sprzyja odchudzaniu poprzez dostarczanie organizmowi niezbędnych witam i składników mineralnych

W zależności od tego, jakie efekty chcemy uzyskać po wypiciu napoju lassi możemy zdecydować się na wersję słoną lub słodką. Słone lassie jest korzystne dla osób z dolegliwościami trawiennymi oraz dla niskociśnieniowców, słodkie natomiast – uspokaja w chwilach wzmożonego stresu i jest bardziej odżywcze.

Lassi na słono składa się z:

  • jednej trzeciej szklanki kefiru, jogurtu lub maślanki
  • dwóch trzecich szklanki wody (może być ciepła)
  • jednej czwartej łyżeczki mielonego imbiru
  • jednej czwartej łyżeczki kuminu lub mielonego kminku
  • jednej czwartej łyżeczki soli morskiej lub kamiennej z minerałami

 

Wszystkie potrzebne składniki należy zblendować lub wymieszać trzepaczką. Słoną wersję lassie można przyrządzać z wieloma różnymi przyprawami: wersja z kuminem sprzyja odchudzaniu, z kurukumą – likwiduje stany zapalne organizmu. Można również dodać kolendry, szczypiorku czy po prostu świeżej mięty.

W skład lassi na słodko wchodzą:

  • jedna trzecia szklanki kefiru, jogurtu lub maślanki
  • dwie trzecie szklanki wody (również może być ciepła)
  • jedna trzecia łyżeczki miodu lub syropu z agawy
  • szczypta cynamonu lub kardamonu

Najpopularniejszą na świecie odmianą słodkiego napoju lassi jest mango lassi. Jest to idealny sposób na ochłodzenie organizmu nawet w czasie największych letnich upałów.

Przedstawiam przepis na około dwie szklanki.

 

Potrzebne produkty: 1 szklanka jogurtu naturalnego, pół szklanki mleka, 1 szklanka obranego i pokrojonego w kostkę mango, 4 małe łyżeczki cukru do smaku, opcjonalnie – szczypta kardamonu

Jak przygotować? Wszystkie składniki, wcześniej schłodzone, należy umieścić w blenderze i miksować przez około dwie minuty. Następnie przelać do szklanek i natychmiast podawać. Po wierzchu posypać kardamonem lub inną przyprawą wybraną przez nas. Tak przygotowane laasi można przechowywać w lodówce do 24 godzin.

Tylko kilka minut potrzeba, aby w czasie letnich upałów napić się czegoś orzeźwiającego, a równocześnie korzystnie wpływającego na nasze zdrowia. A zatem do dzieła!

 

 zobacz również:

 

Kuchnia indyjska – jakie stosować przyprawy i przepisy

Indyjska zupa z soczewicy

Kuchnia ajurwedyjska: podstawowe wiadomości

Kurkuma jako antyoksydant

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Żywienie psa
Podając szczeniakowi takie jedzenie wyrządza się mu wielką krzywdę. Powinien dostawać zbilansowaną dietę, pełną...
Brak miłości- co zamiast?
Hobby, udzielanie się w wolontariacie, to też są jakieś pomysły na taką sytuację... Imprezować...
Witaminy a komórki rakowe
Witaminy wzmacniają organizm, więc mogą przeciwdziałać procesom nowotworowym, ale żeby leczyły raka, to wątpię.
Odszkodowanie
Im mniejsza składka OC tym mniejszej kwoty później można się spodziewać przy wypadku... \niestety,...