Indyjski napój lassie i turecki ayran do picia – przepisy

28 sierpnia 2017, dodał: Ania Lewicka
Artykuł zewnętrzny

Napój lassie to orzeźwiający napój indyjski serwowany na zimno. Przyrządza się go z jogurtu, wody i przypraw. Najczęściej spożywany jest w upalne dni dla ochłody. Jego tradycyjną odmianą jest wersja słona, doprawiona chili lub kminem rzymskim mielonym. Obecnie jednak popularna stała się również odmiana słodka przyprawiona owocami i wodą różaną. Napój lassi występuje także na terenie Turcji jako Ajran oraz w Armieni i Iranie (dugh)

 

Według tradycji ajurwedyńskich posiada on wiele korzystnych właściwości i pozytywnie wpływa na nasze zdrowie:

  • podnosi poziom energii fizycznej i psychicznej, dlatego jest idealny dla osób, które mają za niskie ciśnienie
  • zapobiega wzdęciom, zaparciom czy kolkom, pobudza enzymy trawienne
  • pomaga w budowaniu masy mięśniowej
  • posiada wpływ na florę bakteryjną jelit
  • sprzyja odchudzaniu poprzez dostarczanie organizmowi niezbędnych witam i składników mineralnych

W zależności od tego, jakie efekty chcemy uzyskać po wypiciu napoju lassi możemy zdecydować się na wersję słoną lub słodką. Słone lassie jest korzystne dla osób z dolegliwościami trawiennymi oraz dla niskociśnieniowców, słodkie natomiast – uspokaja w chwilach wzmożonego stresu i jest bardziej odżywcze.

Lassi na słono składa się z:

  • jednej trzeciej szklanki kefiru, jogurtu lub maślanki
  • dwóch trzecich szklanki wody (może być ciepła)
  • jednej czwartej łyżeczki mielonego imbiru
  • jednej czwartej łyżeczki kuminu lub mielonego kminku
  • jednej czwartej łyżeczki soli morskiej lub kamiennej z minerałami

 

Wszystkie potrzebne składniki należy zblendować lub wymieszać trzepaczką. Słoną wersję lassie można przyrządzać z wieloma różnymi przyprawami: wersja z kuminem sprzyja odchudzaniu, z kurukumą – likwiduje stany zapalne organizmu. Można również dodać kolendry, szczypiorku czy po prostu świeżej mięty.

W skład lassi na słodko wchodzą:

  • jedna trzecia szklanki kefiru, jogurtu lub maślanki
  • dwie trzecie szklanki wody (również może być ciepła)
  • jedna trzecia łyżeczki miodu lub syropu z agawy
  • szczypta cynamonu lub kardamonu

Najpopularniejszą na świecie odmianą słodkiego napoju lassi jest mango lassi. Jest to idealny sposób na ochłodzenie organizmu nawet w czasie największych letnich upałów.

Przedstawiam przepis na około dwie szklanki.

 

Potrzebne produkty: 1 szklanka jogurtu naturalnego, pół szklanki mleka, 1 szklanka obranego i pokrojonego w kostkę mango, 4 małe łyżeczki cukru do smaku, opcjonalnie – szczypta kardamonu

Jak przygotować? Wszystkie składniki, wcześniej schłodzone, należy umieścić w blenderze i miksować przez około dwie minuty. Następnie przelać do szklanek i natychmiast podawać. Po wierzchu posypać kardamonem lub inną przyprawą wybraną przez nas. Tak przygotowane laasi można przechowywać w lodówce do 24 godzin.

Tylko kilka minut potrzeba, aby w czasie letnich upałów napić się czegoś orzeźwiającego, a równocześnie korzystnie wpływającego na nasze zdrowia. A zatem do dzieła!

 

 zobacz również:

 

Kuchnia indyjska – jakie stosować przyprawy i przepisy

Indyjska zupa z soczewicy

Kuchnia ajurwedyjska: podstawowe wiadomości

Kurkuma jako antyoksydant