Holenderskie ciasteczko waflowe. Chrupiące marzenie do porannej kawy

Avatar photo
27 września 2025,
dodał: Marta Dudzińska

Holandia to mały kraj w Europie znany głównie z wiatraków i pól kwitnących tulipanów. Ale kolejną rzeczą, o której każdy powinien wiedzieć jest holenderskie ciasteczko waflowe. W Holandii ciasteczko to nazywane jest Stroopwafel. W dosłownym tłumaczeniu oznacza to wafle z syropem. Można dodać niezmiernie słodkie, przepyszne cieniutkie wafelki idealne na deser do mocnej kawy.

Przysmak ten powstał w wyniku eksperymentów w 1810 roku w piekarni Kamphuis i jest typowym i bardzo charakterystycznym produktem holenderskim. Jest znane na całym świecie i jest wyrabiane przez kilka piekarni według własnego, niepowtarzalnego przepisu. W Holandii ludzie jedzą Stroopwafels do kawy, ale także jako przekąskę w pracy lub w domowym zaciszu, kiedy mają na to ochotę. Przepis na to holenderskie ciastko waflowe można również znaleźć w wielu wpisach kulinarnych, więc wszyscy kreatywni ludzie powinni spróbować! Niezależnie od tego, czy deser ten nazwiemy Stroopwafel, czy gofrem z syropem takie ciasteczka na pewno wszystkim się spodobają.

Fot.: Redakcja (M.D.)

Czym są Stroopwafle czyli wafelki holenderskie?

Stroopwafel to ciasto składające się z dwóch cienkich warstw świeżego wafla z bogatym nadzieniem maślanym lub syropem pomiędzy nimi. Sztuka polega na tym, aby uzyskać odpowiednią kombinację, która zapewni wspaniałe doznania smakowe. To cienkie ciastko waflowe wypełnione syropem przypominającym karmel ma absolutnie boski, słodki smak, którego nie sposób porównać z innymi znanymi deserami.

Stroopwafel składa się z kilku głównych składników. Najważniejszymi składnikami oryginalnego ciasteczka są syrop i wafelki. Najbardziej znane jest nadzienie z syropu karmelowego. Odpowiednie dobranie syropu jest ważne, ponieważ syrop utrzymuje razem dwie połówki gofra. Poza tym syrop dodaje słodyczy, co nadaje ciastku niepowtarzalny smak. Syrop to najważniejszy składnik holenderskiego przysmaku, bez syropu nie ma holenderskiego ciasteczka waflowego.

Ciasteczka Stroopwafel przygotowywane są z masła, drożdży, cukru pudru, jajka i mąki, a następnie wypełnione nadzieniem typu karmelowego składającym się z melasy, brązowego cukru i cynamonu. Zjedzenie holenderskiego gofra to nie to samo, co zjedzenie jakiegokolwiek innego ciasteczka. To wyjątkowe przeżycie smakowe. Osobiście przetestowałam różne sposoby jedzenia tych wafelków i najbardziej smakują mi po prostu popijane herbatą. Jednak smakosze twierdzą, że warto położyć holenderskiego wafelka na filiżance wypełnionej kawą lub herbatą i czekać, aż ciasteczko stanie się lepkie i miękkie. Jest to tradycyjny sposób jedzenia Stroopwafel i ulubiony rytuał w holenderskiej kulturze.

Jak przygotować wafelek holenderski w domu? 

Holenderski przysmak możemy kupić, ale równie łatwo możemy zrobić stroopwafel w domu. Jest to całkowicie wykonalne. Z podanego poniżej przepisu wychodzą naprawdę dobre stroopwafle, prawie tak dobre, jak te, które jadłam w kraju ich pochodzenia na targu. Niestety musimy posiadać specjalną gofrownicę czyli beper (maszyna do wafelków). Już sam zapach świeżych stroopwafli, niczym na targu w Holandii jest naprawdę wspaniały.

Składniki:

Ciasto:
– 80 ml ciepłego mleka
– 2 i ¼ łyżeczki suszonych drożdży
– 2 jajka
– 180 g rozpuszczonego masła
– 150 g cukru trzcinowego
– 450 g mąki pszennej
– szczypta soli
Nadzienie:
– 2 łyżki wody
– 220 g cukru trzcinowego
– 6 łyżek masła
– 80 ml jasnego syropu kukurydzianego
– 1 łyżeczka cynamonu
– szczypta soli
– kropla ekstraktu rumowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Zmiksować ciepłe mleko i suche drożdże do ich rozpuszczenia. Dodać jajka, roztopione masło i cukier oraz sól. Wymieszać. Używając haka wyrabiać ciasto dodając porcjami mąkę. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić aby wyrosło (ok. 45 min.). W rondelku podgrzać wodę z cukrem, masłem i syropem kukurydzianym. Mieszać aż cukier się rozpuści i syrop się zagotuje. Następnie dodać cynamon, sól i ekstrakt. Podgrzewać mieszjąc do uzyskania gęstego syropu o wyglądzie karmelu i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Ciasto podzielić na małe kulki, każdą spłaszczać i układać na rozgrzanej płycie gofrownicy. Piec do uzyskania złotobrązowego koloru. Na wafelku rozsmarowywać 2 łyżki syropu i przykrywać drugim ciastkiem. Można przechowywać w słoiku do ciasteczek do 2 tygodni.

Polecamy również:

Nietypowy przepis na bezy z lukrecją

Szybki przepis na ciacho z herbatników

Ciasta bez pieczenia – różne przepisy



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.