Gulasz z kurczaka z papryką i pieczarkami
Składniki:
– 500 g piersi z kurczaka
– 1 cebula
– 1 czerwona papryka
– 400 g pieczarek
– 1-2 ząbki czosnku
– 1-2 szklanki wody lub bulionu drobiowego
– 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
– 1 łyżeczka musztardy (lub do smaku)
– przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka papryka, zioła prowansalskie, listek laurowy,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
– 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w 1/4 – 1/3 szklanki wody
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę. Oprószyć z obu stron przyprawami. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić plasterki pieczarek, smażyć do zrumienienia, soląc dopiero na końcu smażenia. Dodać pokrojoną paprykę i cebulę, smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Wrzucić mięso. Doprawić, dodać koncentrat, musztardę i zalać płynem. Dusić do momentu, gdy warzywa i mięso będą miękkie (około 20 min.) Zagęścić sos mąką rozmieszaną z wodą. Posypać natką pietruszki.