Grzybobranie 2021 – poradnik | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Grzybobranie 2021 – poradnik

30 sierpnia 2021, dodał: Ania
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Lubię naturę i chętnie spędzam czas na jej łonie. Korzystam również z dobrodziejstw jakie daje. Są to zioła, owoce i oczywiście grzyby. Pierwsze grzyby leśne pojawiły się już jakiś czas temu, więc wcale nie musimy czekać aż do jesieni. Aromatyczne grzyby urozmaicą domowe posiłki, a ususzone czy zamarynowane posłużą nam nawet zimą. Grzybobranie to nie tylko polowanie na grzyby, ale także relaks i świetna zabawa. Ten czas możemy spędzić przyjemnie i zdrowo razem z przyjaciółmi i rodziną.

Co istotne i może uchronić nas przed nieszczęściem, to wiedza. Ja zbieram grzyby tylko i wyłącznie, które dobrze znam i jestem ich pewna. wybierając się ze znajomymi, którzy praktycznie las mieli za płotem czasem podpatruję i zbieram to co oni. Potem mój koszyk przechodzi jeszcze selekcję. Jeśli nie jesteście pewni, lepiej nie zbierać danego rodzaju grzybów. Zawsze bezpieczniej jest wybierać gatunki z gąbką pod spodem. Oczywiście niektórzy zabierają ze sobą atlas grzybów, zaś inni posiłkują się internetem. Wszystko to jest pożyteczne! Często widzę, jak grzyby nie jadalne są niszczone zupełnie nie potrzebnie. Większość takich grzybów jest do rozróżnienia, więc można zostawić je w spokoju.

Co ze sobą zabrać na grzybobranie?

Koniecznie pojemnik w jaki będziemy zbierali grzyby. Najlepiej, gdyby był to wiklinowy, przewiewny koszyk. Ja korzystam z wiader o dużej średnicy i nie dopycham grzybów do samego końca, aby się nie zniszczyły, ani nie zaparzyły. Nie zapominam o małym nożyku do wstępnego oczyszczenia grzybów oraz o rękawiczkach. Jak jest sucho wystarczą materiałowe, ale zawsze mam w kieszeni parę rękawiczek jednorazowych. Grzyby lubią szybko i skutecznie barwić skórę, więc lepiej się zabezpieczyć.

Las i świeże powietrze sprawiają, że mamy spory apetyt, dlatego na dłuższe wypady zabieram prowiant i picie. W chłodniejsze dni także kawę w termosie bądź też herbatę.

Jak się ubrać na grzyby?

Zawsze lepiej ubrać długi rękaw oraz spodnie wybierając się do lasu, nawet jeśli jest dość ciepło. Będziemy mniej narażeni na zadrapania gałęziami oraz na ukąszenia komarów czy kleszczy. Obuwie dobieramy zgodnie z pogodą. Późną jesienią będą w sam raz kalosze bądź wodoodporne trapery. Na wierzch kurtka typu outdor koniecznie z kapturem. Biegając po lesie nie ubierajcie się za grubo. Musicie się bowiem czuć swobodnie, a ubrania koniecznie powinny być wygodne. Pamiętajcie, że będziecie w ruchu często w dość trudnym terenie, co wzmaga wysiłek fizyczny. Ubierając się za ciepło, zapocicie się tylko i przyciągniecie hordę komarów.

Jak zbierać grzyby?

Poza oczywiście tym, że zbieramy tyko te nam dokładnie znane, wybieramy zdrowe okazy, bez pleśni czy robaków. Koniecznie zbierajmy grzyby delikatnie, aby nie niszczyć ściółki i grzybni. Grzyba możemy wykręcić lub uciąć nisko ostrym nożykiem. Grzyby najpierw oczyszczamy, a dopiero potem myjemy. Gdy postąpimy odwrotnie, przysporzy nam to znacznie więcej pracy. Jeśli zebranych grzybów nie zjemy w tym samym dniu, należy przechowywać je w lodówce, w odkrytej szklanej miseczce.

Grzyby są smaczne, ale czy zdrowe?

Grzyby mają niesamowity aromat. Odczarują zwykłą jajecznicę, nadadzą wykwintności gulaszowi. W zimowy wieczór własnoręcznie ususzone sprawdzą się w zupie grzybowej, czy pachnącym i smakowitym sosie. Nie sposób wyobrazić sobie świątecznego stołu bez pierogów z grzybami i uszek. Jędrne i esencjonalne grzyby są idealne do zup, sosów i farszy.

Grzyby składają się tak jak warzywa głównie z wody, dlatego też są niskokaloryczne. Dlatego dobrze je  wprowadzić do diety osób dbających o sylwetkę. Z drugiej zaś strony nie należy się nimi opychać do woli, gdyż są ciężkostrawne. Grzyby zawierają stosunkowo niewiele soli mineralnych. Zawierają także witaminę A w postaci karotenu oraz znaczne ilości witaminy B1i B2. Pozostałe witaminy występują już w grzybach w ilościach śladowych. Grzyby stanowią również źródło białka, pośredniego między roślinnym a zwierzęcym.

Co zrobić z nadmiarem grzybów?

Grzyby nadają się znakomicie do wekowania. Zarówno w zalewie z octem, jak i sosie pomidorowym. Grzyby można również mrozić i oczywiście wysuszyć.

 

zobacz również:

Dania z grzybów – różne przepisy

Leśne grzyby – różne przepisy na dania i sposoby obróbki

Sposoby na grzyby – suszenie

Grzyby – różne przepisy czytelników

 

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co na ściany do salonu?
Moim zdaniem sprawdzą się panele na ścianę. W nowoczesnych wnętrzach świetnie sprawdzą...
Najtrudniejsze kierunki studiów
Moim zdaniem to przyszły student powinien wiedzieć i decydować jakie są jego zainteresowania...
opadająca powieka
Jednym z naturalnych sposobów na zlikwidowanie problemu opadającej powieki są okłady na opadające powieki....
moda męska
Wiosna 2024 to świetny moment na powrót do stylu retro. Płaszcze męskie i cieplejsze...