Groszek cukrowy zrób w ten sposób. To sekretny sposób na pyszny dodatek to obiadu
Młody zielony groszek cukrowy jest stosunkowo rzadko spotykany na obiadowym stole. Wiele osób uważa, że najsmaczniejszy jest jedzony na surowo, ale zapewniam, że zasmażony na patelni też smakuje wybornie. Wyróżnia się bardzo ciekawym i jednocześnie orzeźwiającym smakiem, dlatego stanowi idealny letni dodatek do obiadu. Proponuję przygotować go bardzo nieskomplikowaną metodą – na patelni z dodatkiem młodej marchewki i aromatycznego sosu sojowego.
Groszek cukrowy to odmiana grochu, który można spożywać na surowo. W smaku jest bardzo słodki i soczysty, dlatego wiele osób, traktuje go jako samodzielną i bardzo zdrową przekąskę. Warzywo to jest bogate w witaminy: C, E i K oraz witaminy z grupy B. Zawiera też fosfor, żelazo oraz wapń i potas. Przez dietetyków zalecany jest jako element diety wegan, wegetarian oraz sportowców.
Groszek cukrowy możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Bardzo często jest dodawany do różnego rodzaju sałatek i surówek, świetnie pasuje również do wielu dań głównych. Jest ważnym składnikiem azjatyckich dań jednogarnkowych, a także kremowych letnich zup. Moim zdaniem to także bardzo smaczny dodatek do klasycznego, polskiego obiadu pod postacią ziemniaków i mięsa. Groszek cukrowy bardzo dobrze znosi mrożenie i w w ten łatwy sposób możemy przedłużyć jego trwałość nawet o kilka miesięcy.
Smażony groszek cukrowy w sosie sojowym z młodą marchewką to proste, ale niezwykle smaczne danie. Często określane jest dniem warzywnym w stylu japońskim, główną przyprawą jest tu bowiem sos sojowy. Moim zdaniem takie zestawienie idealnie sprawdza się jako warzywny dodatek do obiadowego dania głównego lub wegetariańska przekąska na lekką kolację. Tak naprawdę jest to jedno z najprostszych i najszybszych do przygotowania dań na lato. Podpowiadamy jak przygotować groszek z marchewką, gdyż warto znać kilka super szybkich przepisów, które zawsze się udają. Przedstawiony przepis bez możliwych modyfikacji jest w pełni wegetariański.
Groszek cukrowy usmażony na maśle z dodatkiem młodej marchewki i czosnku na pewno będzie smakował każdemu koneserowi warzyw. Przepisów na groszek cukrowy do obiadu jest bardzo dużo i są one bardzo różnorodne, ale moim zdaniem raczej nie ma możliwości, aby przygotować go szybciej i smaczniej.
Groszek cukrowy z marchewką
Składniki:
– 1 łyżka stołowa masła
– 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
– 1 mała łyżeczka mielonego czosnku (ok. 2 ząbki)
– 2 garście świeżego groszku cukrowego
– 1 szklanka startej młodej marchewki
– 2-3 łyżeczki sosu sojowego jasnego
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać masło. Wsypać imbir i czosnek i smażyć mieszając ok. 15-20 sek. Dodać umyty, osuszony i przycięty groszek oraz startą na grubej tarce młodą marchewkę. Smażyć wszystko na małym ogniu przez 3 do 4 min. lub do momentu, gdy groszek będzie gotowy. Mieszać lekko szpatułką. Zdjąć z ognia i polać sosem sojowym, delikatnie wymieszać i przenieść na talerz.