Grillowane warzywa z sosem tzatziki

27 sierpnia 2012, dodał: przejs
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
1 młoda cukinia
kilkanaście pieczarek
pół małego brokuła
1 czerwona papryka
odrobina oleju (ja użyłam sezamowego)
gotowa przyprawa do szaszłyków, lub inna do grillowanych warzyw, bądź też ulubione zioła

Na SOS:
1 mały ogórek długi, lub jeśli jest duży to pół
180-200 ml jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
kilka kropel soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Warto najpierw przygotować sos, bowiem dobrze jest go po zrobieniu potrzymać z godzinkę w lodówce, by”naciągnął” smakiem.
Ogórka obieramy. Ja starłam go na tarce o dużych oczkach i odcisnęłam z nadmiaru soku, lecz jeśli wolicie mieć większe kawałki ogórka w sosie, możecie przekroić go na pół, wybrać za pomocą łyżeczki środek z pestkami, a pozostałą część pokroić w drobniutką kosteczkę.
Do pokrojonego/startego ogórka dodajemy jogurt grecki, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki.

Warzywa myjemy. Brokuła dzielimy na drobne różyczki. Cukinię kroimy na plasterki, paprykę zaś na mniejsze kawałki. Pieczarki obrane ze skórki przekrawamy na połówki.Posypujemy warzywa przyprawami i skrapiamy olejem. Delikatnie mieszamy
Smażymy z obu stron na patelni grillowej , aż warzywa zmiękną, a na ich powierzchni pojawią się charakterystyczne brązowe paseczki :)

Podajemy  z sosem.

file1346080306



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nie mam pieniedzy na święta
Ja tak robię, kupuję sporo rzeczy na promkach i mam zapasy na święta,...
Jak bronić się przed wykorzystywani…
Opieka zapewnia tym najuboższym, a o innych ma starać się rodzina, taka jest prawda...
Szukam metod na leczenie haluksów
Taka operacja to ryzyko, no i wyklucza z aktywności na kilka tygodni...
wybielanie zębów
To efekt nie będzie trwały, a każde wybielanie to też naruszanie struktury szkliwa,...