Grillowane mielone na patyku

6 czerwca 2014, dodał: AngeltoJa
Artykuł zewnętrzny
Składniki dla 5 osób:
800 g              drobno mielonego mięsa wieprzowego
1 szt.               duża marchewka
1 szt.               duża cebula
4 szt.               ząbki czosnku
1 szt.                jajko kurze
1 szczyp.        chilli
sól i pieprz      do smaku
2 łyż.                mąki ( opcjonalnie )

Składniki dla 5 osób:

800 g             drobno mielonego mięsa wieprzowego

1 szt.             duża marchewka

1 szt.             duża cebula

4 szt.             ząbki czosnku

1 szt.             jajko kurze

1 szczyp.        chilli

sól i pieprz      do smaku

2 łyż.              mąki ( opcjonalnie )

Przygotowanie:

Mięso mielone wyłożyć do miski, dodać drobno startą cebulę i drobno startą marchewkę, wbić jajko, dodać przepuszczony przez praskę czosnek, doprawić chilli, solą i pieprzem, według uznania można dodać ulubione zioła – wyrobić gładką masę.
Gdyby masa wyszła zbyt miękka, można dodać dwie łyżki mąki lub bułki tartej i ponownie wyrabiać, aż do uzyskania bardziej klejącej masy.
Zwilżonymi dłońmi nabierać porcjami mielone mięso i wyrabiać, formując długie ” kiełbaski „- nadziewać na patyki i przekładać na paterę lub talerz.Tak przygotowane mięso grillować na średnim żarze ok. 20 – 30 minut, czas od czasu obracając, by równomiernie się piekło.
Czas grillowania w dużej mierze zależy od grubości ” kotlecików ” – warto co jakiś czas próbować.
Mięso na patykach można podawać z sosami, dipami, z sałatkami, z surówkami lub po prostu z dużą ilością warzyw do pochrupania.

 

file1402058843



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz