Grillowane cukinie z jabłkiem w białym winie
Składniki:
2 średnie cukinie
1 średni ziemniak
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łodyga selera
1 mała cebula
10 dag kiełbasy
4 łyżki białego wina
1 małe jabłko
1 łyżka orzeszków pinii
1 jajko
sól
Przygotowanie:
Podsmażyć cebulę i seler w oliwie z oliwek przez około 10 minut.
Pokroić ziemniak na małe kawałki i podsmażyć na oliwie z oliwek kilka minut, następnie dodać pokrojoną w grubszą kostkę kiełbasę, posiekaną drobno cebulę i seler. Całość smażyć 20 minut.
Wino doprowadzić do wrzenia w rondelku i i wrzucić do niego pokrojone w kostkę jabłko. Gotować na wolnym ogniu kilka minut.
Przekroić cukinię, wybrać miąższ. Przestudzonego ziemniaka z kiełbasą, cebulą i selerem dobrze wymieszać z rozkłóconym jajkiem. Dodać ugotowane w winie jabłko i orzeszki pinii. wszystko dokładnie wymieszać. Napełnić takim farszem wydrążone połówki cukinii, zawinąć je w folię aluminiową i grillować ok 10 minut.
Smacznego!