Grillowana pierś z kurczaka z bazylią i truskawkami na pierzynce marchewkowej

2 czerwca 2015, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Długo zastanawiałam się, jakie zaserwować danie szanownemu jury redakcyjnemu na ten grillowy konkurs. Postanowiłam wykorzystać sezonowe owoce czyli truskawki, młodą marchewkę i lekkie mięsko, jakim jest bez wątpienia kurczak. Połączenie smaków jest bardzo ciekawe i każdemu przypadnie do gustu, to danie naprawdę smakowało moim gościom:

Składniki na dwie porcje:

– 3 – 4 młode marchewki

– kilka listków bazylii

– dwie piersi z kurczaka

– migdały

– kilka truskawek

– kurkuma

– sól, pieprz, papryka

– sok z pomarańczy kilka łyżek

– łyżeczka masła

 Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania marchewki: ugotuj ją a następnie zetrzyj na tarce lub zmiksuj, dodaj masło oraz sok pomarańczowy, dopraw do smaku.

Kurczaka umyj, rozklep na zgrabne kotleciki, przypraw papryką, solą i pieprzem. Na każdej piersi układaj listki bazylii, ułóż truskawki i zawiń pierś, zepnij wykałaczką. Grilluj około 10 minut, pod koniec grillowania przykryj grilla pokrywą. (Można też grillować na patelni oczywiście).

Na suchej patelni upraż płatki migdałów.

Podawaj kurczaka na pierzynce z marchewki, całość udekoruj i posyp prażonymi migdałami.

Smacznego!

file1402748866