Gniazda z makaronu z łososiem i sosem koperkowym

9 kwietnia 2013, dodał: bitedelite
Artykuł zewnętrzny

Przystawka idealnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole – zapiekane gniazda z makaronu wraz z łososiem i sosem koperkowym.

Składniki:

  • ok 200g makaronu typu spaghetti (porcja dla 2 osób)
  • 200 g łososia, może być filet lub wędzony być w plastrach
  • 1 łyżka majonezu (lub w wersjo light – gęsty jogurt)
  • 1 łyżka jogurtu
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa z oliwek do skropienia

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, al dante – ok 8 minut.
  2. Wyłożyć porcje makaronu do formy na muffinki, przy pomocy widelca formować gniazda.
  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  4. Łososia pokroić na drobne kawałki, skropić sokiem z cytryny i przyprawić pieprzem i solą, następnie ułożyć porcję ryby na środku każdego gniazda. Przed włożeniem do piekarnika skropić oliwą z oliwek.
  5. Zapiekać 10-15 min aż makaron się zarumieni. W tym czasie przygotować dip.
  6. Wymieszać majonez lub jogurt najlepiej gęsty naturalny z posiekanym koperkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Polać zapieczone gniazda.

file1365515991