Gęś faszerowana kukurydzą
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1 gęś
- 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
- 1 papryka
- 1 jajko
- Pieprz
- 1 puszka osaczonej kukurydzy
- 1 wątróbka i serce z gesi
- pół małej główki sałaty zielonej
- 5 dag chudej cielęciny mielonej
Sposób wykonania:
Z papryki usunąć nasiona, drobno pokrajać. Sałatę posiekać, wątróbkę i serce posiekać. Wszystkie składniki nadzienia połączyć, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Przygotowaną gęś natrzeć czosnkiem, oprószyć pieprzem, włożyć nadzienie, zaszyć lub spiąć, włożyć do woreczka żaroodpornego, upiec. Podzielić na porcje. Ułożyć na półmisku. Podawać z warzywami z wody, surówkami, ziemniakami, ryżem.
Uwaga: Gęś można upiec w alufolii lub w przykrytym naczyniu żaroodpornym.
l porcja zawiera: 111 mg sodu, 1103 kJ (263 kcal).
Sklep ekologiczny
www.znatury.pl