Jeśli zdarza ci się cierpieć na biegunkę, powinieneś zadbać o odpowiednią dietę. Unikaj głodówek, jedz regularnie małe posiłki. Najlepiej konsystencji płynnej lub w formie papki, jak budyń czy kisiel. Pochłoną nadmiar wody w jelitach, zmniejszając objawy biegunki, nie obciążając przy tym przewodu pokarmowego. Ważne podczas problemów trawiennych jest przestrzeganie następujących zasad:
Należy pić nawet do 3-4 litrów przegotowanej, letniej wody dziennie oraz stosować płyny nawadniające. Np. szklanka ciepłej wody z łyżeczką cukry lub glukozy oraz ¼ łyżeczki soli. Nasilona biegunka może bowiem prowadzić do odwodnienia.
Unikaj słodyczy, wszelkich napoi słodzonych, słodkich owoców, ponieważ zawarte w nich węglowodany wzmagają fermentację w jelitach, nasilając przy tym dolegliwość. Jedynym wyjątkiem jest wygazowana coca-cola, która w tym przypadku może pomóc.
Jedz kleiki o działaniu zapierającym. Używaj do tego gotowaną marchew, ziemniaki, ryż, kaszę jęczmienną, tarte jabłko, banany.
Gdy biegunka ustąpi, kontynuuj dietę lekkostrawną, by dać jelitom odpocząć. Zrezygnuj z warzyw strączkowych, cebulowych i kapustnych. Wywołują wzdęcia i problemy trawienne.
Miej w swojej apteczce leki przeciwbiegunkowe. Przywracają normalną pracę jelit. Hamują wzmożoną perystaltykę i zwiększają wchłanianie wody z jelita.
Zobacz również:
- Grypa żołądkowa: objawy i pierwsza pomoc
- Zalecenia w przewlekłym zapaleniu trzustki
- Czy warto stosować probiotyki?
- Pasożyty u ludzi