Gdy męczy biegunka

6 lutego 2012, dodał: Joanna Śledzikowska
Artykuł zewnętrzny

Jeśli zdarza ci się cierpieć na biegunkę, powinieneś zadbać o odpowiednią dietę. Unikaj głodówek, jedz regularnie małe posiłki. Najlepiej konsystencji płynnej lub w formie papki, jak budyń czy kisiel. Pochłoną nadmiar wody w jelitach, zmniejszając objawy biegunki, nie obciążając przy tym przewodu pokarmowego. Ważne podczas problemów trawiennych jest przestrzeganie następujących zasad:

Należy pić nawet do 3-4 litrów przegotowanej, letniej wody dziennie oraz stosować płyny nawadniające. Np. szklanka ciepłej wody z łyżeczką cukry lub glukozy oraz ¼ łyżeczki soli. Nasilona biegunka może bowiem prowadzić do odwodnienia.

Unikaj słodyczy, wszelkich napoi słodzonych, słodkich owoców, ponieważ zawarte w nich węglowodany wzmagają fermentację w jelitach, nasilając przy tym dolegliwość. Jedynym wyjątkiem jest wygazowana coca-cola, która w tym przypadku może pomóc.

Jedz kleiki o działaniu zapierającym. Używaj do tego gotowaną marchew, ziemniaki, ryż, kaszę jęczmienną, tarte jabłko, banany.

Gdy biegunka ustąpi, kontynuuj dietę lekkostrawną, by dać jelitom odpocząć. Zrezygnuj z warzyw strączkowych, cebulowych i kapustnych. Wywołują wzdęcia i problemy trawienne.

Miej w swojej apteczce leki przeciwbiegunkowe. Przywracają normalną pracę jelit. Hamują wzmożoną perystaltykę i zwiększają wchłanianie wody z jelita.

Zobacz również:

  1. Grypa żołądkowa: objawy i pierwsza pomoc
  2. Zalecenia w przewlekłym zapaleniu trzustki
  3. Czy warto stosować probiotyki?
  4. Pasożyty u ludzi