Co zrobić, by pęcherzyk żółciowy nie doskwierał? Podstawową zasadą żywienia w chorobach dróg żółciowych jest dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Przy jednoczesnym zastosowaniu diety łatwo strawnej, niskotłuszczowej i niskobłonnikowej.
Pożywienie nie powinno być zbyt kaloryczne, aby nie dopuścić do i otyłości.
Ilość białka w diecie powinna być taka sama jak w normalnym żywieniu, to jest ok. 70 g dziennie, z tym że znaczna część powinna być pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, chude ryby, chudy drób, sery białe).
Produkty zbożowe oraz cukier powinny być ograniczone w pewnym stopniu, jednakże tak, aby nie zaniżyć zbytnio wartości energetycznej posiłków.
Przeciwwskazane są pokarmy, które wywołują silne skurcze pęcherzyka żółciowego, jak: żółtka jaj, tłuste mięsa, tłuszcze ogrzewane do wysokiej temperatury, potrawy smażone, sosy majonezowe, zimne napoje, desery i inne potrawy zimne lub mrożone.
Wszelkie napoje alkoholowe i napoje z ich dodatkiem są przeciwwskazane
Dieta a pęcherzyk żółciowy – ważne:
- Zamiast produktów smażonych spożywaj pokarmy gotowane (najlepiej na parze)
- Unikaj pokarmów niedogotowanych, słonych, kwaśnych i ostrych
- Spożywaj zawsze świeże produkty i dobrej jakości
- Jedz powoli, pokarm przeżuwaj w ustach dokładnie i łykaj małe kęsy
- Posiłki przygotowuj w niewielkich ilościach, często, o regularnych porach dnia
- Po posiłku znajdź czas na odpoczynek, najlepiej w pozycji leżącej
- Ostatni posiłek spożyj najpóźniej 3 godziny przed snem
Justyna Marszałkowska – dietetyk medyczny
Zobacz również:
- Jakie potrawy lubią Polki?
- Dieta a nowotwory piersi
- Zadaj pytanie dietetykowi
- Kiedy mamy problem z nietrzymaniem moczu