Gdy doskwiera pęcherzyk

15 lutego 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Co zrobić, by pęcherzyk żółciowy nie doskwierał? Podstawową zasadą żywienia w chorobach dróg żółciowych jest dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Przy jednoczesnym zastosowaniu diety łatwo strawnej, niskotłuszczowej i niskobłonnikowej.

Dieta przy chorobach dróg żółciowych powinna  być  łatwo  strawna  z  ograniczeniem  błonnika, tłuszczu  i  ostrych  przypraw. Ilość  tłuszczów  powinna  być  ograniczona  do  50 – 60g dziennie (w podanej  ilości  mieści  się  także  tłuszcz  zawarty  w  innych produktach: mięsie, wędlinach,  mleku,  serach), a więc  trzeba  ograniczyć spożycie mięsa i nabiału (wybierajmy gatunki chude jak: cielęcina, chude ryby,  drób jedzmy wyłącznie bez skórki, zrezygnujmy z kiełbas i pasztetów,  spożywajmy chude  gatunki wędlin bez widocznego tłuszczu, mleko oraz twarogi wybierajmy odtłuszczone).

Pożywienie  nie  powinno być  zbyt  kaloryczne, aby nie dopuścić do i otyłości.

Ilość białka w diecie powinna być taka  sama  jak  w  normalnym  żywieniu,  to  jest  ok. 70 g dziennie, z tym że znaczna  część  powinna  być  pochodzenia  zwierzęcego (chude mięso, chude ryby, chudy drób, sery białe).

Produkty  zbożowe  oraz  cukier  powinny  być ograniczone  w  pewnym  stopniu,  jednakże  tak,  aby  nie  zaniżyć  zbytnio  wartości  energetycznej  posiłków.

Przeciwwskazane są pokarmy, które wywołują silne skurcze pęcherzyka żółciowego, jak: żółtka jaj, tłuste mięsa, tłuszcze ogrzewane do wysokiej temperatury, potrawy smażone, sosy majonezowe, zimne napoje, desery i inne potrawy zimne lub mrożone.

Wszelkie napoje alkoholowe i napoje z ich dodatkiem są przeciwwskazane

Dieta a pęcherzyk żółciowy – ważne:

  1. Zamiast produktów smażonych spożywaj pokarmy gotowane (najlepiej na parze)
  2. Unikaj pokarmów niedogotowanych, słonych, kwaśnych i ostrych
  3. Spożywaj zawsze świeże  produkty i  dobrej  jakości
  4. Jedz  powoli,  pokarm  przeżuwaj  w  ustach  dokładnie i łykaj  małe  kęsy
  5. Posiłki  przygotowuj  w  niewielkich  ilościach,  często,  o regularnych  porach  dnia
  6. Po  posiłku  znajdź  czas  na  odpoczynek,  najlepiej w pozycji  leżącej
  7. Ostatni  posiłek  spożyj  najpóźniej  3 godziny przed  snem

Justyna Marszałkowska – dietetyk medyczny

Zobacz również:

  1. Jakie potrawy lubią Polki?
  2. Dieta a nowotwory piersi
  3. Zadaj pytanie dietetykowi
  4. Kiedy mamy problem z nietrzymaniem moczu



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...