Gdy doskwiera pęcherzyk

15 lutego 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Co zrobić, by pęcherzyk żółciowy nie doskwierał? Podstawową zasadą żywienia w chorobach dróg żółciowych jest dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Przy jednoczesnym zastosowaniu diety łatwo strawnej, niskotłuszczowej i niskobłonnikowej.

Dieta przy chorobach dróg żółciowych powinna  być  łatwo  strawna  z  ograniczeniem  błonnika, tłuszczu  i  ostrych  przypraw. Ilość  tłuszczów  powinna  być  ograniczona  do  50 – 60g dziennie (w podanej  ilości  mieści  się  także  tłuszcz  zawarty  w  innych produktach: mięsie, wędlinach,  mleku,  serach), a więc  trzeba  ograniczyć spożycie mięsa i nabiału (wybierajmy gatunki chude jak: cielęcina, chude ryby,  drób jedzmy wyłącznie bez skórki, zrezygnujmy z kiełbas i pasztetów,  spożywajmy chude  gatunki wędlin bez widocznego tłuszczu, mleko oraz twarogi wybierajmy odtłuszczone).

Pożywienie  nie  powinno być  zbyt  kaloryczne, aby nie dopuścić do i otyłości.

Ilość białka w diecie powinna być taka  sama  jak  w  normalnym  żywieniu,  to  jest  ok. 70 g dziennie, z tym że znaczna  część  powinna  być  pochodzenia  zwierzęcego (chude mięso, chude ryby, chudy drób, sery białe).

Produkty  zbożowe  oraz  cukier  powinny  być ograniczone  w  pewnym  stopniu,  jednakże  tak,  aby  nie  zaniżyć  zbytnio  wartości  energetycznej  posiłków.

Przeciwwskazane są pokarmy, które wywołują silne skurcze pęcherzyka żółciowego, jak: żółtka jaj, tłuste mięsa, tłuszcze ogrzewane do wysokiej temperatury, potrawy smażone, sosy majonezowe, zimne napoje, desery i inne potrawy zimne lub mrożone.

Wszelkie napoje alkoholowe i napoje z ich dodatkiem są przeciwwskazane

Dieta a pęcherzyk żółciowy – ważne:

  1. Zamiast produktów smażonych spożywaj pokarmy gotowane (najlepiej na parze)
  2. Unikaj pokarmów niedogotowanych, słonych, kwaśnych i ostrych
  3. Spożywaj zawsze świeże  produkty i  dobrej  jakości
  4. Jedz  powoli,  pokarm  przeżuwaj  w  ustach  dokładnie i łykaj  małe  kęsy
  5. Posiłki  przygotowuj  w  niewielkich  ilościach,  często,  o regularnych  porach  dnia
  6. Po  posiłku  znajdź  czas  na  odpoczynek,  najlepiej w pozycji  leżącej
  7. Ostatni  posiłek  spożyj  najpóźniej  3 godziny przed  snem

Justyna Marszałkowska – dietetyk medyczny

Zobacz również:

  1. Jakie potrawy lubią Polki?
  2. Dieta a nowotwory piersi
  3. Zadaj pytanie dietetykowi
  4. Kiedy mamy problem z nietrzymaniem moczu