Piernik przekładany: Garguś

6 grudnia 2010, dodał: airad1
Artykuł zewnętrzny

Składniki na ciasto piernikowe:

  • 6 jaj
  • szklanka cukru pudru
  • 25dag miodu płynnego
  • przyprawa do piernika
  • 1 łyżeczka sody Delecta
  • kostka margaryny
  • 1,5 szkl.mąki pszennej
  • szklanka mąki żytniej
  • paczuszka orzechów

file1291629039

Wkładka:

*4 jabłka

*3/4 szkl.cukru

*25dag mąki pszennej

*łyżeczka sody Delecta

*4 jajka*25 dag bakalii

Masa:

  • 30dag masła
  • szkl.cukru pudru
  • niepełna szklanka śmietany
  • cukier waniliowy Delecta

CIASTO
Margarynę  ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku i pozostałe składniki. Na koniec wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek.Ciasto podzielić na dwa placki i upiec osobno po ok.30 min.

WKŁADKA
Jabłka obrać, pokroić w kostkę,zasypać cukrem i odstawić na pół godziny. Następnie dodać bakalie żółtka, mąkę wymieszaną z sodą i wmieszać ubitą pianę z białek. Upiec.

MASA
Masło utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na puszystą masę. Stopniowo łączyć ze śmietaną. Podzielić na dwie części.

PRZEŁOŻENIE: ciasto piernikowe-masa-wkładka-masa-ciasto piernikowe-polewa



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz