Galaretki drobiowo- cielęce
Delikatna , smakowita mięsna galaretka .
Czas : 2 godziny + ok. 5 godzin aż zastygnie galareta
Składniki :
- 1/2 kg chudej cielęciny bez kości
- ½ kg kurczaka ( najlepiej 2 udka )
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/8 selera
- ½ pora
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 Bulionetka drobiowa Knorra ( lub 1 kostka bulionu drobiowego )
- 7 łyżeczek żelatyny w proszku
- 1 ½ litra wody
- ½ puszki zielonego groszku
- 3 roztarte ząbki czosnku
- pieprz mielony
- natka pietruszki
Ugotować wywar z cielęciny , kurczaka , warzyw, liści laurowych, ziela angielskiego, Bulionetki ( gotować ok. 1 godziny tak by mięso dobrze odchodziło od kości ). Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić . Odmierzyć 1 litr rosołu ( tyle powinno zostać z gotowania jak brak to uzupełnić przegotowaną wodą ) , pieprzem mielonym , czosnkiem . W ¼ szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę , a potem rozpuścić ją w gorącym rosole . Mięso drobno pokroić lub rozetrzeć nożem na miazgę . Do filiżanek ( miseczek , pojemniczków ) układać na dno pokrojoną w plasterki marchewką , mięso , listki natki pietruszki . Zalać rosołem z żelatyną . Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły.
Przed podaniem wyjmować delikatnie z filiżanek . Dekorować . Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań . .