Galaretki drobiowo- cielęce

26 marca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatna , smakowita mięsna galaretka .

Czas : 2 godziny + ok. 5 godzin aż zastygnie galareta

Składniki :

  • 1/2 kg chudej cielęciny bez kości
  • ½ kg kurczaka ( najlepiej 2 udka )
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • ½ pora
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 Bulionetka drobiowa Knorra ( lub 1 kostka bulionu drobiowego )
  • 7 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 1 ½ litra wody
  • ½ puszki zielonego groszku
  • 3 roztarte ząbki czosnku
  • pieprz mielony
  • natka pietruszki

Ugotować wywar z cielęciny , kurczaka , warzyw, liści laurowych, ziela angielskiego, Bulionetki ( gotować ok. 1 godziny tak by mięso dobrze odchodziło od kości ). Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić . Odmierzyć 1 litr rosołu ( tyle powinno zostać z gotowania jak brak to uzupełnić przegotowaną wodą ) , pieprzem mielonym , czosnkiem . W ¼ szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę , a potem rozpuścić ją w gorącym rosole . Mięso drobno pokroić lub rozetrzeć nożem na miazgę . Do filiżanek ( miseczek , pojemniczków ) układać na dno pokrojoną w plasterki marchewką , mięso , listki natki pietruszki . Zalać rosołem z żelatyną . Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły.

Przed podaniem wyjmować delikatnie z filiżanek . Dekorować . Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań .  .

file1269594352