Galareta wieprzowo-drobiowa

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Galareta wieprzowo-drobiowa

Galareta mieszana z drobiu i wieprzowiny . Delikatniejsza od tej robionej z samych nóżek wieprzowych ( z dodatkiem innego mięsa wieprzowego ).

Czas : 3 i 1/2 godziny

Składniki : 1 nóżka wieprzowa
1 mała golonka wieprzowa
2 udka z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
½ pory
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 jajka na twardo
2 łyżki usiekanej zielonej pietruszki
3 ząbki czosnku
Pieprz mielony
2 ½ litra wody
1 łyżeczka soli
Maggi w płynie

Oczyszczone i podzielone na kawałki mięso zalać wodą . Dodać ziele angielskie, liście laurowe i kostkę bulionu drobiowego . Gotować przez 2 godziny . Dodać warzywa i gotować jeszcze przez 30 minut . Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić ( powinno zostać ok. 1 litra wywaru. Mięso oddzielić od kości i rozdrobnić .( tłuszcze z nóżki i golonki rozetrzeć na miazgę . Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć z solą , dodać do wywaru . Wywar doprawić maggi. Na dno foremki do babki z kominkiem ( lub innej miski ) położyć plasterki marchewki ósemki jajek na twardo. Posypać natką pietruszki. Włożyć mięso i zalać wywarem . Zostawić do zastygnięcia.

 

nadesłane Babciagramolka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz