Frykadelki w sosie grzybowym

24 maja 2011, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

FRYKADELKI: 1/2kg mięsa mielonego, 8 cienkich plasterków boczku wędzonego, łyżeczka musztardy, bułka, jajko, trochę mąki, sól, pieprz.

Do mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, doprawić i wyrobić. Formować krążki o średnicy ok. 8-10cm i grubości 0,5cm. Na każdym położyć 2 plastry boczku, posmarować musztardą, zwinąć, obtoczyć w mące i obsmażyć.

SOS: 8 suszonych grzybów, łyżka masła, łyżka mąki, sól, pieprz, pół kostki bulionu grzybowego.

Grzyby namoczyć i ugotować poprzedniego dnia. Zraziki ułożyć w rondelku, zalać wywarem z grzybów, dodać drobno pokrojone grzyby, kostkę, posolić i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 20 min. Zaprawić białą zasmażką z mąki i tłuszczu.

file1306253153



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz