ja robię tak:
Zupa z ciecierzycy - składniki:
- 1 por,
- 2-3 ząbki posiekanego czosnku,
- 1 puszka ciecierzycy (odsączonej i opłukanej) lub 1 szklanka suchej,
- 0,5 litra wywaru drobiowego/warzywnego, 2 obrane i pokrojone kostkę ziemniaki
- sól, pieprz do smaku, tymianek
- oliwa z oliwek (extra virgin)
Zupa z ciecierzycy - sposób przygotowania:
W garnku, na delikatnym ogniu rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, posiekanego pora i tymianek, duś pod przykryciem do miękkości. Następnie dodaj ciecierzycę i ziemniaki, zalej bulionem. Całość zagotuj i gotuj około pół godziny (aż ziemniaki staną się miękkie). Za pomocą tłuczka lub blendera możesz rozbić ziemniaki i ciecierzycę, dzięki czemu zupa będzie gęsta. Dopraw do smaku.
i blenduję tylko część zupy, żeby było co gryźć choć jak rozgotujesz cieciorkę to jest mięciutka, także bez obaw