Fondant czekoladowy z dwóch składników. Weź gruszki i czekoladę i zrób pyszny mus
23 grudnia 2024, dodał: Małgorzata Kopeć
Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez czegoś słodkiego do kawy, ale takiego tyci tyci bez wyrzeczeń to mamy dla Ciebie przepis na czekoladowy fondant z dwóch składników. Jest to sprawdzony, niezawodny deser na mus czekoladowy w wersji fit, do tego zawierający mnóstwo zdrowych i odżywczych składników.
Jest to niezwykle prosty przepis, a do jego wykonania potrzebujesz jedynie dojrzałych gruszek i gorzkiej czekolady. Po połączeniu tych składników powstaje kremowy, aksamitny i puszysty mus, rozpływający się w ustach, świetnie komponuje się z takimi dodatkami jak maliny, wiórki kokosowe czy orzechy pistacjowe. Podajemy podstawowy bazowy przepis na to czekoladowe cudo:
Składniki:
1/2 kg gruszek dojrzałych
220 gram gorzkiej czekolady
Obierz gruszki. Wrzuć je do garnka z gorącą wodą i gotuj, aż będą miękkie. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, Gruszki pokrój i zmiksuj w blenderze, dodaj roztopioną czekoladę. Całość wlej do fantazyjnego naczynia do zastygnięcia, najlepiej do lodówki na całą noc.
Sięgaj po ten niegrzeszny kawałeczek kiedy tylko masz ochotę na coś słodkiego. Kakao to przecież moc dla zdrowia. Konsumpcja kakao i czekolady o wysokiej zawartości flawanoli zmniejsza ryzyko miażdżycy i tym samym zagrożenia w postaci choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu, niedokrwienia innych narządów i nadciśnienia tętniczego. Z kolei gruszka to skarbnica witamin: A, B1, B2, B6, C i PP, minerałów: potasu, fosforu, wapnia, magnezu, miedzi, żelaza, boru i jodu oraz kwasów owocowych (jabłkowego i cytrynowego) węglowodanów, pektyn, błonnika i olejków eterycznych.