Five o’clock z owocową nutką

25 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Odkrywam różne smaki herbaty. Tym razem nuta brzoskwiniowo-cytrynowa zaparzona filtrowaną wodą .

Czas:  10 minut

Składniki:

2 łyżeczki czarnej herbaty liściastej (użyłam Five o’clock)

1 filiżanka wody przefiltrowanej (testuję Dzbanek Dafi)

1 brzoskwinia

1 plasterek cytryny

1 łyżeczka miodu

Czajniczek do herbaty wyparzyć wrzątkiem i wsypać do niego suchą herbatę. Wodę zagotować z miodem i pokrojoną 1/2  brzoskwini (umyć, usunąć pestkę, nie obierać). Gotować 3 minuty. Zalać herbatę w czajniczku i parzyć na podgrzewaczu 3 minuty. Przelać przez sitko do przelanej wrzątkiem filiżanki. Dołożyć kilka kawałeczków obranej brzoskwini i plasterek cytryny.

Jeśli ktoś lubi słodką herbatę, może dodatkowo dosłodzić miodem (lub cukrem) – ja wolę lekko cierpką.

Spostrzeżenie co do użycia wody filtrowanej- herbata jest wyrazistsza w smaku chyba przez to, że woda w procesie filtrowania traci wszelkie zanieczyszczenia mineralne.

file1285443021



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz