Fioletowa kukurydza na serce – właściwości dla zdrowia i zastosowanie
Czy widzieliście kiedyś fioletową kukurydzę? Swój kolor zawdzięcza antocyjanom. Posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych, a w dodatku zaleca się jej spożywanie osobom na diecie, ponieważ ułatwia likwidowanie zbędnych kilogramów. Zobacz co jeszcze warto wiedzieć o fioletowej kukurydzy oraz jak ją przygotowywać.
Fioletowo mi
Klasyczną i żółtą kukurydzę zna każdy. Składa się z żółtej wersji zboża i ma lekko słonawy smak. Natomiast fioletowa kukurydza posiada sporą dawkę antocyjanów, czyli naturalnego barwnika. Dodatkowo wykazuje on właściwości przeciwzapalne, regenerujące i przeciwutleniające. Z fioletowej odmiany kukurydzy można zrobić mąkę oraz sok z mnóstwem właściwości zdrowotnych. Kukurydze uprawia się na górskich oraz nadmorskich terenach Peru oraz Chile.
Właściwości
Jak już wspomnieliśmy największą zaletą fioletowej kukurydzy są antocyjany. Im ich więcej, tym kukurydza posiada bardziej intensywny kolor. Pod tym względem, to kukurydza znajduje się na liście nawet ponad jagodami. Dzięki przeciwutleniaczom usuniesz z organizmu wolne rodniki, spowolnisz proces starzenia się komórek oraz zapewnisz im ochronę przed uszkodzeniami. Dodatkowo z pewnością zmniejszy się ryzyko zachorowania na nowotwory. Dodatkowo kukurydza wpłynie na zahamowanie rozwoju raka jelita grubego.
Sięgaj po fioletową kukurydzę koniecznie podczas wszelkich infekcji, aby skorzystać z właściwości przeciwzapalnych i zwiększyć odporność organizmu. Fioletowa kukurydza ponad to poprawi stan i kondycję Twojej skóry dzięki udziale w syntezie kolagenu. Kolejnym powodem, który przekona Cię do jedzenia fioletowej kukurydzy jest źródło polifenoli. Obniżą one ciśnienie krwi, wyregulują poziom cholesterolu oraz wzmocnią ścianki naczyń krwionośnych. Ważny jest fakt, że to wszystko przyczyni się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób sercowo naczyniowych. Dodatkowo fioletowa kukurydza to świetny dodatek do Twojej diety, gdyż wpłynie na procesy trawienne. Uzupełni poziom błonnika i wyreguluje wchłanianie się cukru do organizmu oraz zwiększy uczucie sytości. Kukurydza przyspiesza również metabolizm, co jest ważne dla osób walczących z nadmiarem kilogramów.
W tym cudownym warzywie znajdziesz witaminy, minerały, żelazo, magnez, potas, cynk oraz luteinę. Te wszystkie składniki poprawiają ogólną kondycję układu nerwowego oraz usprawniają jego funkcjonowanie. Spożywając regularnie fioletową kukurydzę, z pewnością zauważysz, że poprawiła się Twoja pamięć, koncentracja oraz odczuwasz mniej stresu.
Przepis na sok
Fioletową kukurydzę kupisz bez problemu w sklepach ze zdrową żywnością lub w internecie. Jedynym minusem tej kukurydzy jest jej cena, bowiem kolba kosztuje między 20 a 30 zł. Możesz ją kupić również w postaci ziaren lub mąki. Kukurydzę możesz śmiało ugotować, usmażyć, a nawet grilować. Natomiast mąkę dodawaj do ciast, pierogów, naleśników czy chleba.
Co kupić?
- 10 dag ziaren kukurydzy
- 3,5 litra zimnej wody
- dwie laski cynamonu
- kilka goździków
- pół szklanki soku z limonki
Przygotowanie:
Kukurydze umieść w garnku i zalej wodą. Następnie dodaj goździki oraz cynamon i całość odstaw na noc. Następnego dnia gotuj kukurydzę przez pół godziny, pod przykryciem i na wolnym ogniu. Teraz dodaj sok z limonki i przelej wszystko do naczynia. Po wystygnięciu pij w proporcjach 1:1 z wodą.
zobacz również:
Dieta antycellulitowa – jadłospis i przykładowe przepisy na dania
Lekkie sałatki polecane przez dietetyka
Czerwona fasola – różne przepisy na pyszne dania
Dieta rybna – różne przepisy i jadłospis