Faszerowane muszle makaronowe

14 marca 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
duże muszle makaronowe – 20 sztuk
suszone pomidory z oliwy – 100 gramów
pieczarki – 200 gramów
Zapiekanka makaronowa z szynką Naturalnie smaczne Knorr – 1 opakowanie
śmietana 18% – 100 mililitrów
mleko 1,5% – 100 mililitrów
cebula – 1 sztuka
świeża bazylia – 1 pęczek
ząbki czosnku – 2 sztuki
ser gruyer – 50 gramów
tarty parmezan – 50 gramów
Sos w słoiku Spaghetti Toscana Knorr – 1 opakowanie
oliwa – 2 łyżki
papryczka chilli – 1 sztuka

1muszle

Sposób przygotowania:
1. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek i chili. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plastry grzyby. Całość smaż chwilę, po czym dodaj Zapiekankę makaronową z szynką Naturalnie smaczne Knorr, która nada potrawie pełnego smaku i znakomitego aromatu. Wymieszaj ze śmietaną i dodaj suszone pomidory pokrojone w kostkę. Wszystko razem gotuj minutę, a całość dopraw do smaku pokrojoną drobno bazylią. Sos odstaw na bok, aby delikatnie ostygł.
2. Do gotującej się wody na dwie minuty włóż makaronowe muszelki, po tym czasie muszelki wyjmij z wody (nawet jeśli nie będą zupełnie ugotowane). Delikatnie wymieszaj z oliwą i ułóż na tacy otworem do dołu. Odstaw na bok do wystygnięcia.
3. Muszelki nafaszeruj białym sosem. Makaron ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym lekko oliwą i oprósz z wierzchu serem.
4. Całość przykryj folią aluminiową, wstaw na 20 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. Po tym czasie zdejmij folię. Całość piecz kolejne 10 minut, aż ser się zapiecze. Gotowe muszelki ułóż na podgrzanym pomidorowym sosie.