Faszerowane bułeczki – różne smakowite przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Faszerowane bułeczki – różne smakowite przepisy

11 kwietnia 2017, dodał: Milena
Artykuł zewnętrzny

Chyba każdy odczuwa, że życie płynie coraz szybciej. Z pewnością doświadczają tego kobiety starające się jak najlepiej wypełniać obowiązki pracującej mamy, ambitne studentki poświęcające sporo czasu na naukę czy po prostu panie prowadzące aktywny tryb życia, w którym czas jest dość mocno zorganizowany.

 

W trosce o tak zwane „work life balance” coraz częściej poszukujemy w książkach czy zasobach Internetu przepisów, które byłyby łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne. Do tej kategorii właśnie można zaliczyć przedstawione pomysły na faszerowane bułeczki, które nadają się zarówno na obiad, kolację czy imprezową przekąskę. Co ważne, to tylko niektóre z możliwych kompozycji smakowych, gdyż w przypadku dzianych bułeczek jedyne ograniczeniem stanowią nasze preferencje.

Bułeczki z pieczarkami, cebulą i zielonymi dodatkami

 

Składniki:

  • 4 bułki kajzerki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 500 g pieczarek
  • 25 g masła
  • 2-3 garście pokrojonego szczypiorku
  • 2-3 garście pokrojonych liści pietruszki
  • 2 garście pokrojonego kopru
  • 150 g startego żółtego sera
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

  1. Bułki kroimy na pół tak by powstała większa połówka oraz „wieczko”. Z większej części wybieramy środek i odkładamy miękisz do miseczki.
  2. Cebulę oraz pieczarki obieramy, siekamy i podsmażamy na roztopionym maśle (najpierw smażymy do zeszklenia cebulę, a potem dodajemy pieczarki i smażymy całość jeszcze przez 5-10 minut). Doprawiamy solą i pieprzem. Często mieszamy.
  3. Patelnię ściągamy z gazu. Dodajemy połowę miąższu z wnętrza kajzerek oraz pokrojony szczypiorek, koper i pietruszkę. Wszystko razem mieszamy.
  4. Dodajemy surowe jajko i ponownie mieszamy.
  5. Wydrążone części bułki wypełniamy przygotowanym farszem. Wierzch bułeczki posypujemy serem.
  6. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
  7. Bułeczki można podawać przykryte „wieczkiem” i przyozdobione na przykład pietruszką dla uzyskania ciekawszego efektu wizualnego.

Bułeczki z cebulą i boczkiem

 

Składniki:

  • 2 bułki kajzerki
  • 1 cebula
  • mielona ostra papryka
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie boczku (150 g)
  • 2-3 plastry żółtego sera
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • garść pokrojonego szczypiorku

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę oraz boczek kroimy w drobną kostkę.
  2. Cebulę podsmażamy na oliwie aż do zeszklenia, po czym dodajemy boczek i całość smażymy jeszcze przez 3-5 minut.
  3. W bułce robimy otwór, przez który wyciągamy miękisz z jej wnętrza. Tak przygotowaną bułkę napełniamy podsmażoną cebulką i boczkiem.
  4. Na wierzchu bułki umieszczamy plasterki sera, na które wbijamy jajko.
  5. Doprawiamy bułki solą, pieprzem i papryką, a następnie przekładamy je do żaroodpornego naczynia i wkładamy na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
  6. Przed podaniem, bułeczki posypujemy szczypiorkiem.

 

Bułeczki mielonką i jajkiem na twardo

 

Składniki:

  • 8 bułek kajzerek
  • puszka mielonki (300 g)
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 ugotowane na twardo jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • koncentrat pomidorowy (90 g)
  • starty żółty ser (10 dag)
  • 4-5  łyżek oliwy
  • sól i pieprz
  • bazylia
  • tymianek

Sposób wykonania:

  1. W bułce robimy otwór, przez który wyciągamy miękisz z jej wnętrza.
  2. Do środka każdej bułeczki dodajemy troszkę oliwy, a jej wnętrze nacieramy ząbkiem czosnku.
  3. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wkładamy na 3-5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C by się zarumieniły.
  4. Mielonkę kroimy w kostkę oraz siekamy jajko, paprykę i cebulę.
  5. Cebulę podsmażamy na oliwie aż do zeszklenia, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy, sól pieprz i zioła. Całość mieszamy i chwilę podsmażamy. Ściągamy z ognia.
  6. Na patelni lub w osobnej misce łączymy ze sobą paprykę, jajko, mielonkę oraz cebulę z koncentratem.
  7. Bułki wypełniamy przygotowanym farszem. Wierzch bułeczki posypujemy serem.
  8. Wkładamy do już rozgrzanego piekarnika na około 8 minut (do momentu stopienia się sera).

 

zobacz również:

  1. Bułki pszenne – jak upiec: domowe przepisy na maślane, pachnące bułeczki prosto z piekarnika!
  2. Zapiekane bułeczki faszerowane
  3. Faszerowane pieczarki
  4. Udka faszerowane warzywami

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Fotowoltaika - największy problem r…
Zespół naukowy z USA, Wielkiej Brytanii i Włoch opracował urządzenie rozwiązujące problem nagrzewających...
Wczesne truskawki niezdrowe?
Wczesnowiosenne owoce i warzywa zawierają szeroką gamę szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Te sprowadzane...
W jakiej pozycji spać?
Spanie w nieodpowiedniej pozycji może prowadzić do dolegliwości bólowych, migren, uczucia zmęczenia. Zdaniem kręgarzy...
Dyrektywa budynkowa EPBD
Parlament Europejski przegłosował dyrektywę EPBD. Jej celem jest zwiększenie efektywności energetycznej budynków i eliminacja paliw...