fasolka po bretońsku

10 stycznia 2010, dodał: agf
Artykuł zewnętrzny

Zawsze przygotowuję jej większą ilość i potem zamrażam. Tak więc podaję ilości dla takich dwóch większych garnków:

0,5 kg fasoli (może być jaś albo zwykła biała)

1 pęto kiełbasy (najlepiej podsuszanej)

1 pęczek natki pietruszki

1 koncentrat pomidorowy (około 100 gr)

2 łyżki vegety

kawałek jakiejś wędzonki (ja używam szynki wędzonej, ale takiej „prawdziwej”)

sól, pieprz

Fasolę moczymy w wodzie (ja moczę 24 h.), jak już się namoczy gotujemy ją w wodzie z vegetą. W zależności od kuchni i fasoli dłużej lub krócej, mi to zajmuje około 2 godzin żeby zmiękła. Kiełbasę i wędzonkę podsmażam i wrzucam do fasoli jak już jest miękka. Dokładamy koncentrat. Jeśli potrzeba lekko solimy, trochę pieprzymy. Na sam koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.

Fasolka najbardziej smakuje następnego dnia jak zgęścieje.

file1263137522



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz