Fantazja z lodami – przepisy
Przepisy na lody:
Granita to włoski, a dokładnie sycylijski deser, robiony z wody, cukru i dodatków smakowych. Przygotowuje się go w maszynie do lodów, a podaje w postaci pół zmrożonej. We Włoszech najpopularniejsza jest granita kawowa i migdałowa – Sycylijczycy mają w zwyczaju spożywanie jej na śniadanie wraz z brioszką. Sorbet od granity różni się dodatkiem owoców, lub wina czy likieru, ma nieco inną konsystencję i jest jednym z najstarszych lodowych deserów – właściwie od niego zaczęły się eksperymenty z produkcją lodów. Istnieją jeszcze sherbety – od sorbetów różnią się niewielkim dodatkiem mleka bądź śmietany.
Granita cytrynowa
Baked Alaska
Melba
Przygotowanie: W małym garnku zagotować 1/2 litra wody. Gdy będzie wrzała dosypać cukru i gotować na małym ogniu aż powstanie syrop. Następnie wrzuć do niego brzoskwinie i kilka minut gotować. Gdy owoce będą miękkie wyjąć je i odsączyć. Lody przełożyć do pucharków, a na nich ułożyć kawałki brzoskwiń. Polać puree malinowym.
Lody z zielonej herbaty
Składniki: lody śmietankowe (ze sklepu), zielona japońska herbata macha (zmielona na proszek).
Przygotowanie: Lody wyjąć z zamrażalnika i pozostawić w temperaturze pokojowej, aby trochę zmiękły. Dodać zmieloną zieloną herbatę i szybko zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformować kulki łyżką do lodów. Udekorować listkiem melisy lub mięty.
Lody miętowe
Przygotowanie: Rozcietą wzdłuż laskę wanilii włożyć do garnka z mlekiem. Doprowadzić do wrzenia. Do mleka wrzucić połowę pęczka mięty, zdjąć garnek z ognia i odstawić na 15 min. Wyjąć miętę i wanilię. Ubić żółtka z cukrem. (Powinna powstać jasna i pulchna masa). Ciągle mieszając, dolać ciepłe mleko. Wlać z powrotem do garnka. Garnek ustawić na małym ogniu i mieszać masę drewnianą łyżką, aż zgęstnieje. W żadnym wypadku nie można doprowadzić do wrzenia. Zdjąć garnek z ognia i odstawić do ostudzenia. Podawać lody z sałatką owocową z brzoskwiń i malin przyprawioną sokiem z limonki i liściem mięty.
Lody pistacjowe
Przygotowanie: Zmiksować w blenderze pistacje z 1/4 szklanki cukru. Przesypać do rondla, wymieszać z mlekiem i olejkiem, zagotować. Utrzeć żółtka z resztą cukru. Nie przerywając ucierania, powolutku wlewać gorące mleko pistacjowe. Masę ponownie przełożyć do rondelka, w którym gotowało się mleko, ciągle mieszając podgrzewać, aż masa zacznie gęstnieć. Przełożyć do metalowej miseczki, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Potem przełożyć do zamrażalnika na 3 godziny i zamrażać, co jakiś czas mieszając. Najłatwiej robi się to w maszynce do lodów. Gotowe lody przełożyć do pucharków lub salaterek, posypać grubo pokrojonymi pistacjami.
Jasne lody kawowe
Przygotowanie: Mleko zagotować i zalać nim ziarna kawy, zostawić na noc w temperaturze pokojowej. Przelać przez sitko, tak aby odcedzić 250 ml mleka. Wymieszać ze śmietaną i ponownie zagotować. Żółtko, cukier i cukier waniliowy ubić do konsystencji kremu i na końcu delikatnie dodać mleko kawowe, cały czas mieszając. Mieszankę wlać z powrotem do garnka i na średnim ogniu, cały czas mieszając, podgrzewać aż stanie się gęsta (nie wolno gotować). Wlać do salaterki, postawić w bardzo zimnej wodzie i ostudzić, od czasu do czasu mieszając. Masę włożyć do maszynki do lodów i zamrozić. Czekoladę drobno posiekać dodać do lodów tuż przed końcem cyklu mieszania. Ewentualnie, włożyć masę jeszcze na krótko do zamrażarki.
Lody czekoladowe
Składniki: 900 ml śmietany kremówki, 45 dag czekolady deserowej, 150 ml wody, 3/4 filiżanki cukru, 4 żółtka.
Przygotowanie: Cukier rozmieszać z wodą i podgrzewać przez 5 min. Czekoladę połamać i dodać do wody, rozpuścić, a następnie ostudzić. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Ubić śmietanę i wymieszać z masą czekoladową. Zamrozić.
Lody wiśniowe
Składniki: 500 g wiśni, bardzo dojrzałych i słodkich, 100 g cukru drobnego, 1/4 l mleka, 200 g śmietany (30%).
Przygotowanie: Wiśnie wydrylować, zmiksować z cukrem i dobrze schłodzonym mlekiem. Śmietanę lekko ubić i wymieszać z mlekiem wiśniowym. Masę wstawić na 20 minut do zamrażalnika, po czym przełożyć do maszynki do lodów na ok. 60 min.
Lody orzechowe
Składniki: 8 jaj, 20 dkg cukru kryształu, 1 litr śmietany 30%, 15 dkg orzechów mielonych.
Przygotowanie: Śmietanę ubić i wstawić do lodówki. Białka ubić na sztywno, dodać cukier oraz żółtka. Gdy masa jajeczna będzie gładka, dodać orzechy i wcześniej ubitą śmietanę. Szybko wymieszać przełożyć do pucharków i zmrozić.
Lody jagodowe
Składniki: 750 ml chudej śmietany, 2 łyżki mąki przennej, 250 g świeżych jagód, 2 łyżki wody, 3 żółtka, 200 g cukru, 1,5 łyżeczki esencji waniliowej.
Przygotowanie: Zagotować śmietanę. Następnie mąkę połączyć z wodą i dodać do śmietany. Wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem i powoli dodawać wraz z aromatem do śmietany. Podgrzewać mieszając aż masa zgęstnieje. Nie dopuścić do zagotowania. Odstawić i ostudzić. Na końcu dodać jagody (całe lub zmiksowane) i zamrozić
Składniki:
30 dag świeżych truskawek, 1 jogurt naturalny duży 1,5% tłuszczu, cukier do smaku.
Przygotowanie: Wrzucić wszystko do miksera (oprócz truskawek) i miksować dopóki nie powstanie jednolita masa. Truskawki dodać na końcu i tylko delikatnie wymieszać. Przełożyć do pucharków, przykryć i włożyć do zamrażalnika na ok. 1-2 godzin. Podawać ze świeżymi truskawkami, bitą śmietaną, migdałami.
Lody bananowe
Składniki: 3-4 banany, obrane i pokrojone, ¼ łyżeczki esencji waniliowej, 3-4 łyżki cukru, 150 ml maślanki lub jogurtu.
Przygotowanie: Kawałki bananów ułożyć na blaszce i wstawić do zamrażarki na ok. 1 godzinę. Po zamrożeniu banany zmiksować, dodając esencję waniliową, cukier i połowę maślanki. Maślankę należy wlewać stopniowo. Miksować wszystko do czasu uzyskania gładkiej, kremowej masy. Przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.
Lody morelowe
Składniki: 175 g maślanki lub jogurtu, 2 łyżki soku cytrynowego, utarta skórka z 1/2 cytryny, cukier do smaku, 6-8 dojrzałych moreli, kilka listków mięty.
Przygotowanie: Jogurt zmiksować na masę kremową dodając sok i skórkę cytrynową oraz cukier. Morele naciąć, sparzyć, obrać ze skórki i usunąć pestki. Zrobić puree z moreli i połączyć z jogurtem. Włożyć do zamrażalnika na 2-3 godziny, mieszając co jakiś czas. Lody przełożyć do pucharków i przybrać miętą.
Dodała: Marta
Zobacz również:
- Faszerowane pomidory jako zimne przekąski
- Nadziewane pomidory na ciepło
- Najlepsze imprezowe dania
- Pieczone jabłka i gruszki