Fantazja z lodami – przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Fantazja z lodami – przepisy

10 czerwca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Przepisy na lody:

W cukierniach i restauracjach możemy spotkać wiele lodowych deserów. Najczęściej składają się na nie gałki lodów, bita śmietana, owoce i polewy o różnych smakach. Lody można przyrządzać na różne sposoby i podawać je nawet na ciepło, jako słodkie zakończenie posiłku i wyrafinowany deser.
Granita to włoski, a dokładnie sycylijski deser, robiony z wody, cukru i dodatków smakowych. Przygotowuje się go w maszynie do lodów, a podaje w postaci pół zmrożonej. We Włoszech najpopularniejsza jest granita kawowa i migdałowa – Sycylijczycy mają w zwyczaju spożywanie jej na śniadanie wraz z brioszką. Sorbet od granity różni się dodatkiem owoców, lub wina czy likieru, ma nieco inną konsystencję i jest jednym z najstarszych lodowych deserów – właściwie od niego zaczęły się eksperymenty z produkcją lodów. Istnieją jeszcze sherbety – od sorbetów różnią się niewielkim dodatkiem mleka bądź śmietany.

Granita cytrynowa

Składniki: 450 ml wody, 120 g cukru, 220 ml soku z cytryny, starta skórka z 1 cytryny.
Przygotowanie: Wodę zagotować z cukrem i ostudzić. Dodać sok z cytryny oraz skórkę. Syrop przelać do pojemnika i odstawić do zamrażalnika na 3-4 godziny. Po tym czasie pojemnik wstawić do gorącej wody, by wyjąć lodowy blok, który następnie rozbija się na spore kawałki i miksuje w robocie kuchennym o dużej mocy, tak aby z masy lodowej powstały małe kryształki. Zmiksowanym lodem napełnić szklanki.
W kuchni azjatyckiej i w Meksyku popularny jest deser, dość dla nas nietypowy, a mianowicie smażone lody. Kulki lodów schładzane są do bardzo niskiej temperatury, dzięki czemu później nie topią się, a następnie panieruje się je w płatkach kukurydzianych lub pokruszonych ciastkach, i smaży na głębokim tłuszczu. Podaje się posypane cukrem lub cynamonem, z dodatkiem mięty, miodu czy bitej śmietany. Pieczona Alaska, zwana również norweskim omletem, to amerykański deser, na który składa się biszkopt i lody otulone bezą. Deser podpieka się tylko kilka minut, podczas których lody nie zdążą się roztopić, a beza zbrązowi się. Deser podaje się na ciepło, a lodowe wnętrze jest zimne i orzeźwiające. Wariacją jest Bombe Alaska, którą podaje się polaną ciemnym rumem i podpaloną. Specjalista kuchni molekularnej, Nicholas Kurti, w 1969 roku wyprodukował odwrotną wersję Pieczonej Alaski – z ciepłym środkiem i lodową skorupką. Z całą pewnością osoby, które miały okazję zakosztować tego przysmaku, były przyjemnie zaskoczone.

Baked Alaska


Składniki: 1 chałka lub spód biszkoptowy, 1,5 litra lodów waniliowych, likier pomarańczowy, 5 białek, 3/4 szklanki cukru, szczypta soli.
Przygotowanie: Spód tortownicy wyłożyć biszkoptem lub chałką obraną ze skórki, pokrojoną w 2-cm plastry. Skropić likierem. Na środek ciasta wyłożyć lody, zostawiając sporo miejsca dookoła na bezę. Całość wstawić do zamrażarki (można przygotować wcześniej). Ubić pianę z białek, stopniowo dodać cukier i sól; kiedy piana jest sztywna, gładka i błyszcząca, skończyć ubijanie. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Równą, grubą warstwą piany z białek obłożyć lody, zakrywając cały spód. Uformować pianę w liczne czubki (nie rozsmarowywać na płasko). Wstawić do piekarnika na ok. 12 min. podawać natychmiast.
W Honk Kongu Pieczona Alaska znana jest jako „Flame on the Iceberg” czyli płomień na lodowcu. Deser składa się z biszkoptu, lodów i śmietanki na wierzchu, polewa się go syropem i whisky a następnie podpala i podaje płonący – stąd też nazwa tego smakołyku.
Melba to brzoskwiniowy deser lodowy, stworzony w roku 1892 dla australijskiej śpiewaczki Nellie Melba. Mąż artystki wydał na jej cześć przyjęcie w londyńskim hotelu Savoy i zażyczył sobie specjalnie skomponowanego deseru dla żony. Georges Escoffier, szef kuchni wynajęty specjalnie na tę okazję, stworzył słodkie arcydzieło – lody waniliowe połączył z ugotowanymi w syropie brzoskwiniami i galaretką malinową. Deser wzbudził zachwycenie, nic więc dziwnego, że dziś ze słowem „melba” kojarzą nam się właśnie lody z brzoskwiniami i malinami, a nie słynna w swoim czasie śpiewaczka.

Melba


Składniki: lody waniliowe, brzoskwinie: 3 sztuki, puree malinowe: 6 łyżek, 1 i 1/2 szklanki cukru.
Przygotowanie: W małym garnku zagotować 1/2 litra wody. Gdy będzie wrzała dosypać cukru i gotować na małym ogniu aż powstanie syrop. Następnie wrzuć do niego brzoskwinie i kilka minut gotować. Gdy owoce będą miękkie wyjąć je i odsączyć. Lody przełożyć do pucharków, a na nich ułożyć kawałki brzoskwiń. Polać puree malinowym.

Lody z zielonej herbaty


Składniki: lody śmietankowe (ze sklepu), zielona japońska herbata macha (zmielona na proszek).
Przygotowanie: Lody wyjąć z zamrażalnika i pozostawić w temperaturze pokojowej, aby trochę zmiękły. Dodać zmieloną zieloną herbatę i szybko zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformować kulki łyżką do lodów. Udekorować listkiem melisy lub mięty.

Lody miętowe

Składniki: 1 pęczek mięty, 1 limonka, 4 żółtka, 1/2 litra mleka, 15 dag cukru, 1 laska wanilii.
Przygotowanie: Rozcietą wzdłuż laskę wanilii włożyć do garnka z mlekiem. Doprowadzić do wrzenia. Do mleka wrzucić połowę pęczka mięty, zdjąć garnek z ognia i odstawić na 15 min. Wyjąć miętę i wanilię. Ubić żółtka z cukrem. (Powinna powstać jasna i pulchna masa). Ciągle mieszając, dolać ciepłe mleko. Wlać z powrotem do garnka. Garnek ustawić na małym ogniu i mieszać masę drewnianą łyżką, aż zgęstnieje. W żadnym wypadku nie można doprowadzić do wrzenia. Zdjąć garnek z ognia i odstawić do ostudzenia. Podawać lody z sałatką owocową z brzoskwiń i malin przyprawioną sokiem z limonki i liściem mięty.

Lody pistacjowe

Składniki: 3/4 szklanki obranych niesolonych pistacji, 3/4 szklanki cukru, 2 szklanki pełnego mleka (lub śmietany kremówki), kilka kropli olejku migdałowego, 5 żółtek, posiekane pistacje do posypania.
Przygotowanie: Zmiksować w blenderze pistacje z 1/4 szklanki cukru. Przesypać do rondla, wymieszać z mlekiem i olejkiem, zagotować. Utrzeć żółtka z resztą cukru. Nie przerywając ucierania, powolutku wlewać gorące mleko pistacjowe. Masę ponownie przełożyć do rondelka, w którym gotowało się mleko, ciągle mieszając podgrzewać, aż masa zacznie gęstnieć. Przełożyć do metalowej miseczki, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Potem przełożyć do zamrażalnika na 3 godziny i zamrażać, co jakiś czas mieszając. Najłatwiej robi się to w maszynce do lodów. Gotowe lody przełożyć do pucharków lub salaterek, posypać grubo pokrojonymi pistacjami.

Jasne lody kawowe

Składniki: 300 ml mleka, 50 g ziaren kaw, 250 ml bitej śmietany, 4 średnie żółtka, 100 g cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, 50 g czekolady o smaku mokka.
Przygotowanie: Mleko zagotować i zalać nim ziarna kawy, zostawić na noc w temperaturze pokojowej. Przelać przez sitko, tak aby odcedzić 250 ml mleka. Wymieszać ze śmietaną i ponownie zagotować. Żółtko, cukier i cukier waniliowy ubić do konsystencji kremu i na końcu delikatnie dodać mleko kawowe, cały czas mieszając. Mieszankę wlać z powrotem do garnka i na średnim ogniu, cały czas mieszając, podgrzewać aż stanie się gęsta (nie wolno gotować). Wlać do salaterki, postawić w bardzo zimnej wodzie i ostudzić, od czasu do czasu mieszając. Masę włożyć do maszynki do lodów i zamrozić. Czekoladę drobno posiekać dodać do lodów tuż przed końcem cyklu mieszania. Ewentualnie, włożyć masę jeszcze na krótko do zamrażarki.

Lody czekoladowe

Składniki: 900 ml śmietany kremówki, 45 dag czekolady deserowej, 150 ml wody, 3/4 filiżanki cukru, 4 żółtka.
Przygotowanie: Cukier rozmieszać z wodą i podgrzewać przez 5 min. Czekoladę połamać i dodać do wody, rozpuścić, a następnie ostudzić. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Ubić śmietanę i wymieszać z masą czekoladową. Zamrozić.

Lody wiśniowe

Składniki: 500 g wiśni, bardzo dojrzałych i słodkich, 100 g cukru drobnego, 1/4 l mleka, 200 g śmietany (30%).

Przygotowanie: Wiśnie wydrylować, zmiksować z cukrem i dobrze schłodzonym mlekiem. Śmietanę lekko ubić i wymieszać z mlekiem wiśniowym. Masę wstawić na 20 minut do zamrażalnika, po czym przełożyć do maszynki do lodów na ok. 60 min.

Lody orzechowe

Składniki: 8 jaj, 20 dkg cukru kryształu, 1 litr śmietany 30%, 15 dkg orzechów mielonych.

Przygotowanie: Śmietanę ubić i wstawić do lodówki. Białka ubić na sztywno, dodać cukier oraz żółtka. Gdy masa jajeczna będzie gładka, dodać orzechy i wcześniej ubitą śmietanę. Szybko wymieszać przełożyć do pucharków i zmrozić.

Lody jagodowe

Składniki: 750 ml chudej śmietany, 2 łyżki mąki przennej, 250 g świeżych jagód, 2 łyżki wody, 3 żółtka, 200 g cukru, 1,5 łyżeczki esencji waniliowej.

Przygotowanie: Zagotować śmietanę. Następnie mąkę połączyć z wodą i dodać do śmietany. Wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem i powoli dodawać wraz z aromatem do śmietany. Podgrzewać mieszając aż masa zgęstnieje. Nie dopuścić do zagotowania. Odstawić i ostudzić. Na końcu dodać jagody (całe lub zmiksowane) i zamrozić

Lody truskawkowe

Składniki:

30 dag świeżych truskawek, 1 jogurt naturalny duży 1,5% tłuszczu, cukier do smaku.

Przygotowanie: Wrzucić wszystko do miksera (oprócz truskawek) i miksować dopóki nie powstanie jednolita masa. Truskawki dodać na końcu i tylko delikatnie wymieszać. Przełożyć do pucharków, przykryć i włożyć do zamrażalnika na ok. 1-2 godzin. Podawać ze świeżymi truskawkami, bitą śmietaną, migdałami.

Lody bananowe

Składniki: 3-4 banany, obrane i pokrojone, ¼ łyżeczki esencji waniliowej, 3-4 łyżki cukru, 150 ml maślanki lub jogurtu.

Przygotowanie: Kawałki bananów ułożyć na blaszce i wstawić do zamrażarki na ok. 1 godzinę. Po zamrożeniu banany zmiksować, dodając esencję waniliową, cukier i połowę maślanki. Maślankę należy wlewać stopniowo. Miksować wszystko do czasu uzyskania gładkiej, kremowej masy. Przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.

Lody morelowe

Składniki: 175 g maślanki lub jogurtu, 2 łyżki soku cytrynowego, utarta skórka z 1/2 cytryny, cukier do smaku, 6-8 dojrzałych moreli, kilka listków mięty.

Przygotowanie: Jogurt zmiksować na masę kremową dodając sok i skórkę cytrynową oraz cukier. Morele naciąć, sparzyć, obrać ze skórki i usunąć pestki. Zrobić puree z moreli i połączyć z jogurtem. Włożyć do zamrażalnika na 2-3 godziny, mieszając co jakiś czas. Lody przełożyć do pucharków i przybrać miętą.

Dodała: Marta

Zobacz również:

  1. Faszerowane pomidory jako zimne przekąski
  2. Nadziewane pomidory na ciepło
  3. Najlepsze imprezowe dania
  4. Pieczone jabłka i gruszki




Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Fantazja z lodami – przepisy

  1. avatar Kizia Mizia pisze:

    za truskawkami sie po prostu zabijam

  2. avatar Kasiula pisze:

    mam lody Algida w lodówce więc po tym artykule już nie mogę się doczekać kiedy wskoczę do domu i je pożrę!

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...