Fantazja z lodami – przepisy

10 czerwca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Przepisy na lody:

W cukierniach i restauracjach możemy spotkać wiele lodowych deserów. Najczęściej składają się na nie gałki lodów, bita śmietana, owoce i polewy o różnych smakach. Lody można przyrządzać na różne sposoby i podawać je nawet na ciepło, jako słodkie zakończenie posiłku i wyrafinowany deser.
Granita to włoski, a dokładnie sycylijski deser, robiony z wody, cukru i dodatków smakowych. Przygotowuje się go w  maszynie do lodów, a podaje w postaci pół zmrożonej. We Włoszech najpopularniejsza jest granita kawowa i migdałowa – Sycylijczycy mają w  zwyczaju spożywanie jej na śniadanie wraz z brioszką. Sorbet od granity różni się dodatkiem owoców, lub wina czy likieru, ma nieco inną konsystencję i jest jednym z najstarszych lodowych deserów – właściwie od niego zaczęły się eksperymenty z produkcją lodów. Istnieją jeszcze sherbety – od sorbetów różnią się niewielkim dodatkiem mleka bądź śmietany.

Granita cytrynowa

Składniki: 450 ml wody, 120 g cukru, 220 ml soku z cytryny, starta skórka z 1 cytryny.
Przygotowanie: Wodę zagotować z cukrem i ostudzić. Dodać sok z cytryny oraz skórkę. Syrop przelać do pojemnika i odstawić do zamrażalnika na 3-4 godziny. Po tym czasie pojemnik wstawić do gorącej wody, by wyjąć lodowy blok, który następnie rozbija się na spore kawałki i miksuje w robocie kuchennym o dużej mocy, tak aby z masy lodowej powstały małe kryształki. Zmiksowanym lodem napełnić szklanki.
W kuchni azjatyckiej i w Meksyku popularny jest deser, dość dla nas nietypowy, a mianowicie smażone lody. Kulki lodów schładzane są do bardzo niskiej temperatury, dzięki czemu później nie topią się, a następnie panieruje się je w płatkach kukurydzianych lub pokruszonych ciastkach, i smaży na głębokim tłuszczu. Podaje się posypane cukrem lub cynamonem, z dodatkiem mięty, miodu czy bitej śmietany. Pieczona Alaska, zwana również norweskim omletem, to amerykański deser, na który składa się biszkopt i  lody otulone bezą. Deser podpieka się tylko kilka minut, podczas których lody nie zdążą się roztopić, a beza zbrązowi się. Deser podaje się na ciepło, a lodowe wnętrze jest zimne i orzeźwiające. Wariacją jest Bombe Alaska, którą podaje się polaną ciemnym rumem i podpaloną. Specjalista kuchni molekularnej, Nicholas Kurti, w 1969 roku wyprodukował odwrotną wersję Pieczonej Alaski – z ciepłym środkiem i  lodową skorupką. Z całą pewnością osoby, które miały okazję zakosztować tego przysmaku, były przyjemnie zaskoczone.

Baked Alaska


Składniki: 1 chałka lub spód biszkoptowy, 1,5 litra lodów waniliowych, likier pomarańczowy, 5 białek, 3/4 szklanki cukru, szczypta soli.
Przygotowanie: Spód tortownicy wyłożyć biszkoptem lub chałką obraną ze skórki, pokrojoną w  2-cm plastry. Skropić likierem. Na środek ciasta wyłożyć lody, zostawiając sporo miejsca dookoła na bezę. Całość wstawić do zamrażarki (można przygotować wcześniej). Ubić pianę z białek, stopniowo dodać cukier i sól; kiedy piana jest sztywna, gładka i błyszcząca, skończyć ubijanie. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Równą, grubą warstwą piany z  białek obłożyć lody, zakrywając cały spód. Uformować pianę w liczne czubki (nie rozsmarowywać na płasko). Wstawić do piekarnika na ok. 12 min. podawać natychmiast.
W Honk Kongu Pieczona Alaska znana jest jako „Flame on the Iceberg” czyli płomień na lodowcu. Deser składa się z biszkoptu, lodów i śmietanki na wierzchu, polewa się go syropem i  whisky a następnie podpala i podaje płonący – stąd też nazwa tego smakołyku.
Melba to brzoskwiniowy deser lodowy, stworzony w roku 1892 dla australijskiej śpiewaczki Nellie Melba. Mąż artystki wydał na jej cześć przyjęcie w londyńskim hotelu Savoy i zażyczył sobie specjalnie skomponowanego deseru dla żony. Georges Escoffier, szef kuchni wynajęty specjalnie na tę okazję, stworzył słodkie arcydzieło – lody waniliowe połączył z ugotowanymi w syropie brzoskwiniami i  galaretką malinową. Deser wzbudził zachwycenie, nic więc dziwnego, że dziś ze słowem „melba” kojarzą nam się właśnie lody z brzoskwiniami i  malinami, a nie słynna w swoim czasie śpiewaczka.

Melba


Składniki: lody waniliowe, brzoskwinie: 3 sztuki, puree malinowe: 6 łyżek, 1 i 1/2 szklanki cukru.
Przygotowanie: W małym garnku zagotować 1/2 litra wody. Gdy będzie wrzała dosypać cukru i gotować na małym ogniu aż powstanie syrop. Następnie wrzuć do niego brzoskwinie i kilka minut gotować. Gdy owoce będą miękkie wyjąć je i odsączyć. Lody przełożyć do pucharków, a na nich ułożyć kawałki brzoskwiń. Polać puree malinowym.

Lody z zielonej herbaty


Składniki: lody śmietankowe (ze sklepu), zielona japońska herbata macha (zmielona na proszek).
Przygotowanie: Lody wyjąć z zamrażalnika i pozostawić w temperaturze pokojowej, aby trochę zmiękły. Dodać zmieloną zieloną herbatę i szybko zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformować kulki łyżką do lodów. Udekorować listkiem melisy lub mięty.

Lody miętowe

Składniki: 1 pęczek mięty, 1 limonka, 4 żółtka, 1/2 litra mleka, 15 dag cukru, 1 laska wanilii.
Przygotowanie: Rozcietą wzdłuż laskę wanilii włożyć do garnka z  mlekiem. Doprowadzić do wrzenia. Do mleka wrzucić połowę pęczka mięty, zdjąć garnek z ognia i odstawić na 15 min. Wyjąć miętę i wanilię. Ubić żółtka z cukrem. (Powinna powstać jasna i pulchna masa). Ciągle mieszając, dolać ciepłe mleko. Wlać z powrotem do garnka. Garnek ustawić na małym ogniu i mieszać masę drewnianą łyżką, aż zgęstnieje. W żadnym wypadku nie można doprowadzić do wrzenia. Zdjąć garnek z ognia i  odstawić do ostudzenia. Podawać lody z sałatką owocową z brzoskwiń i  malin przyprawioną sokiem z limonki i liściem mięty.

Lody pistacjowe

Składniki: 3/4 szklanki obranych niesolonych pistacji, 3/4 szklanki cukru, 2 szklanki pełnego mleka (lub śmietany kremówki), kilka kropli olejku migdałowego, 5 żółtek, posiekane pistacje do posypania.
Przygotowanie: Zmiksować w blenderze pistacje z 1/4 szklanki cukru. Przesypać do rondla, wymieszać z mlekiem i olejkiem, zagotować. Utrzeć żółtka z resztą cukru. Nie przerywając ucierania, powolutku wlewać gorące mleko pistacjowe. Masę ponownie przełożyć do rondelka, w  którym gotowało się mleko, ciągle mieszając podgrzewać, aż masa zacznie gęstnieć. Przełożyć do metalowej miseczki, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Potem przełożyć do zamrażalnika na 3 godziny i zamrażać, co jakiś czas mieszając. Najłatwiej robi się to w maszynce do lodów. Gotowe lody przełożyć do pucharków lub salaterek, posypać grubo pokrojonymi pistacjami.

Jasne lody kawowe

Składniki: 300 ml mleka, 50 g ziaren kaw, 250 ml bitej śmietany, 4 średnie żółtka, 100 g cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, 50 g czekolady o smaku mokka.
Przygotowanie: Mleko zagotować i zalać nim ziarna kawy, zostawić na noc w temperaturze pokojowej. Przelać przez sitko, tak aby odcedzić 250 ml mleka. Wymieszać ze śmietaną i ponownie zagotować. Żółtko, cukier i cukier waniliowy ubić do konsystencji kremu i  na końcu delikatnie dodać mleko kawowe, cały czas mieszając. Mieszankę wlać z powrotem do garnka i na średnim ogniu, cały czas mieszając, podgrzewać aż stanie się gęsta (nie wolno gotować). Wlać do salaterki, postawić w bardzo zimnej wodzie i ostudzić, od czasu do czasu mieszając. Masę włożyć do maszynki do lodów i zamrozić. Czekoladę drobno posiekać dodać do lodów tuż przed końcem cyklu mieszania. Ewentualnie, włożyć masę jeszcze na krótko do zamrażarki.

Lody czekoladowe

Składniki: 900 ml śmietany kremówki, 45 dag czekolady deserowej, 150 ml wody, 3/4 filiżanki cukru, 4 żółtka.
Przygotowanie: Cukier rozmieszać z wodą i podgrzewać przez 5 min. Czekoladę połamać i dodać do wody, rozpuścić, a następnie ostudzić. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Ubić śmietanę i wymieszać z masą czekoladową. Zamrozić.

Lody wiśniowe

Składniki: 500 g wiśni, bardzo dojrzałych i słodkich, 100 g cukru drobnego, 1/4 l mleka, 200 g śmietany (30%).

Przygotowanie: Wiśnie wydrylować, zmiksować z cukrem i dobrze schłodzonym mlekiem. Śmietanę lekko ubić i wymieszać z mlekiem wiśniowym. Masę wstawić na 20 minut do zamrażalnika, po czym przełożyć do maszynki do lodów na ok. 60 min.

Lody orzechowe

Składniki: 8 jaj, 20 dkg cukru kryształu, 1 litr śmietany 30%, 15 dkg orzechów mielonych.

Przygotowanie: Śmietanę ubić i wstawić do lodówki. Białka ubić na sztywno, dodać cukier oraz żółtka. Gdy masa jajeczna będzie gładka, dodać orzechy i wcześniej ubitą śmietanę. Szybko wymieszać przełożyć do pucharków i zmrozić.

Lody jagodowe

Składniki: 750 ml chudej śmietany, 2 łyżki mąki przennej, 250 g świeżych jagód, 2 łyżki wody, 3 żółtka, 200 g cukru, 1,5 łyżeczki esencji waniliowej.

Przygotowanie: Zagotować śmietanę. Następnie mąkę połączyć z wodą i dodać do śmietany. Wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem i powoli dodawać wraz z aromatem do śmietany. Podgrzewać mieszając aż masa zgęstnieje. Nie dopuścić do zagotowania. Odstawić i ostudzić. Na końcu dodać jagody (całe lub zmiksowane) i zamrozić

Lody truskawkowe

Składniki:

30 dag świeżych truskawek, 1 jogurt naturalny duży 1,5% tłuszczu, cukier do smaku.

Przygotowanie: Wrzucić wszystko do miksera (oprócz truskawek) i miksować dopóki nie powstanie jednolita masa. Truskawki dodać na końcu i tylko delikatnie wymieszać. Przełożyć do pucharków, przykryć i włożyć do zamrażalnika na ok. 1-2 godzin. Podawać ze świeżymi truskawkami, bitą śmietaną, migdałami.

Lody bananowe

Składniki: 3-4 banany, obrane i pokrojone, ¼ łyżeczki esencji waniliowej, 3-4 łyżki cukru, 150 ml maślanki lub jogurtu.

Przygotowanie: Kawałki bananów ułożyć na blaszce i wstawić do zamrażarki na ok. 1 godzinę. Po zamrożeniu banany zmiksować, dodając esencję waniliową, cukier i połowę maślanki. Maślankę należy wlewać stopniowo. Miksować wszystko do czasu uzyskania gładkiej, kremowej masy. Przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.

Lody morelowe

Składniki: 175 g maślanki lub jogurtu, 2 łyżki soku cytrynowego, utarta skórka z 1/2 cytryny, cukier do smaku, 6-8 dojrzałych moreli, kilka listków mięty.

Przygotowanie: Jogurt zmiksować na masę kremową dodając sok i skórkę cytrynową oraz cukier. Morele naciąć, sparzyć, obrać ze skórki i usunąć pestki. Zrobić puree z moreli i połączyć z jogurtem. Włożyć do zamrażalnika na 2-3 godziny, mieszając co jakiś czas. Lody przełożyć do pucharków i przybrać miętą.

Dodała: Marta

Zobacz również:

  1. Faszerowane pomidory jako zimne przekąski
  2. Nadziewane pomidory na ciepło
  3. Najlepsze imprezowe dania
  4. Pieczone jabłka i gruszki