Fakty i mity na temat yerba mate – rozmowa z Poyerbani!

9 stycznia 2023, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czy yerba mate jest zdrowa? Kto może pić yerba matę? Na te i wiele innych pytań odpowiada przedstawiciel sklepu Poyerbani.pl. Jeśli jeszcze nigdy nie mieliście okazji skosztować tego naparu, to może przyszedł czas aby dowiedzieć się jakie właściwości dla zdrowia posiada yerba mate.

parzenie yerba mate

Redakcja: O yerba mate narosło wiele mitów i niesprawdzonych informacji, z jakim najbardziej absurdalnym zarzutem w stosunku do tej herbaty się Pan spotkał?

Choć w Ameryce Południowej, szczególnie w Paragwaju, Argentynie, Brazylii i Urugwaju, yerba mate jest bardzo popularna i pije ją praktycznie każdy, to u nas wciąż jeszcze dla wielu osób jest czymś nieznanym, owianym tajemnicą. Przez to właśnie powstało wiele mitów. Najczęściej spotykamy się ze stwierdzeniem, że yerba mate to rodzaj herbaty, co jest błędne. Yerba i herbata powstają na bazie zupełnie innych roślin i różnią się pod wieloma względami. Z kolei najbardziej absurdalnym zarzutem, jaki pojawia się co jakiś czas w internecie, na różnych portalach jest to, że yerba mate jest rakotwórcza, a jedna porcja naparu równa się wypaleniu 100 papierosów. To nieprawda. Rzeczywiście, w suszonej w tradycyjny sposób yerbie znajdują się substancje pochodzące od dymu, które mogą być szkodliwe, ale do organizmu przyswajane są śladowe ilości, wcale nie większe niż w kawie, kakao czy grillowanym mięsie.

verde mate

Red. Jakie wobec tego tak naprawdę właściwości dla zdrowia posiada yerba mate?

Zacznijmy od początku, czyli od tego, co znajduje się w yerba mate. Ostrokrzew paragwajski, z którego liści powstaje napar, jest źródłem witamin (B1, B2, B6, A, C i E), minerałów (m.in. cynk, potas, fosfor, wapń, krzem i magnez), kofeiny i antyoksydantów. Z tego wynikają liczne właściwości yerby. Przede wszystkim, za sprawą kofeiny, działa pobudzająco, poprawia koncentrację i zmniejsza uczucie zmęczenia. Witaminy i minerały wspierają pracę organizmu w wielu obszarach. Z kolei antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, które powodują szybsze starzenie się komórek i mogą wpływać na rozwój chorób nowotworowych. Yerba mate może też nieco pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Wspomaga procesy metaboliczne i przyczynia się do zmniejszenia uczucia apetytu – gdy mamy mniejszy apetyt, to mniej podjadamy, więc łatwiej jest kontrolować wagę.

Red. Yerba mate zamiast kawy – czy posiada ona właściwości pobudzające?

Nie bez powodu yerba mate nazywana jest zdrowszą alternatywą kawy. Podobnie jak kawa zawiera kofeinę, a także teofilinę i teobrominę. Te trzy związki chemiczne wykazują działanie pobudzające. Różnicą między kawą a yerba mate jest sposób działania. Kawa pobudza niemal natychmiast. Jej działanie jest szybkie, ale dość krótkotrwałe, bo niedługo po wypiciu filiżanki kawy czujemy nieprzyjemny „zjazd” energetyczny, osłabienie, drżenie rąk… Yerba mate pije się powoli, zalewając zwykle kilkukrotnie jedną porcję suszu, więc kofeina dostarczana jest do organizmu wolniej, pobudzając go w bardziej harmonijny sposób, a efekt pobudzenia trwa dłużej niż w przypadku kawy. Tym, którzy szukają większej dawki energii szczególnie polecamy yerbę z dodatkiem guarany, a więc z dodatkową porcją kofeiny. Jedną z najmocniejszych yerba mate pod względem działania jest El Fuego Energia Guarana. W naszym sklepie znajdzie się też coś dla kawoszy – kraftowa kawa ziarnista Mary Rose, świeżo palona w naszej małej, rzemieślniczej palarni.

yerba mate yaguar

Red. Czy yerba mate można pić codziennie, o jakich porach rekomenduje Pan jej spożywanie?

Oczywiście, a nawet trzeba! Jak już zostało wspomniane yerba mate jest źródłem wielu cennych związków, witamin i minerałów, co powoduje, że ma bardzo pozytywny wpływ na organizm. Doskonale pobudza do działania rano i jest świetnym towarzyszem w ciągu dnia – w pracy, szkole czy podróży. Ze względu na pobudzające działanie raczej nie polecamy picia naparu z ostrokrzewu paragwajskiego wieczorem, przed snem, chyba że nie zamierzamy spać w nocy.

Red. Czy można wzbogacić ten napój (yerba mate) dodatkami takimi jak miód, cytryna, cynamon itp?

Yerba mate sama w sobie ma dość charakterystyczny smak. Dla początkujących yerbopijców może wydawać się zbyt gorzka. Szczególnie jej paragwajska odmiana – suszona przy pomocy ognia i dymu z paleniska, jak na przykład dostępna w naszym sklepie yerba Guarani lub El Fuego. Jeśli dla kogoś ten smak jest zbyt intensywny, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby nieco go „poprawić” dodając słodziwo – najlepiej naturalne, jak miód czy stewia, zioła – zarówno świeże, jak i suszone, owoce – w każdej postaci, przyprawy, czy też płatki kwiatów. Yerba mate świetnie łączy się z rozmaitymi dodatkami, co zachęca do eksperymentowania w kuchni, ale na rynku dostępnych jest też wiele gotowych mieszanek. Szczególnie polecamy te od brazylijskich marek Verde Mate Green i Yaguar. W ofercie naszego sklepu mamy szeroki wybór oryginalnych wariacji yerby z dodatkami.

Red. Czy sposób parzenia tego naparu, a także naczynie w jakim je przygotowujemy ma znaczenie?

Przygotowanie i picie yerba mate to swoisty rytuał, który wynika z tradycji Indian Guarani – to oni jako pierwsi odkryli właściwości ostrokrzewu paragwajskiego i zaczęli sporządzać napar z wysuszonych liści tej rośliny. Yerba mate pili w naczynkach wykonanych z wysuszonych, zdrewniałych owoców tykwy, o charakterystycznym, zaokrąglonym kształcie. Napar pili przez słomki wykonane z zatkanego z jednej strony i podziurkowanego na końcu kawałka trzciny lub bambusa – zadaniem tej prowizorycznej rurki było filtrowanie drobnych kawałków liści i gałązek, które dostawały się do ust podczas picia. Dziś naczynko nazywamy matero. Może być wykonane z ceramiki, drewna, szkła, stali nierdzewnej, ale też z owocu tykwy – tak jak dawniej. Rurka do filtrowania yerba mate to bombilla – najpopularniejsze są te wykonane ze stali nierdzewnej. W naszym sklepie mamy szeroki wybór bombilli, naczynek do yerba mate, wykonanych z różnych materiałów i o oryginalnych wzorach, a także wielu innych akcesoriów, które znacznie ułatwią parzenie i picie tego południowoamerykańskiego naparu mocy.

yerba mate guarani

Red. Miłośnicy yerba mate chwalą ją za niebywałą głębię smaku i aromatu, jak prawidłowo parzyć yerba mate, aby wydobyć z niej najlepsze składniki dla zdrowia?

Potrzebne jest naczynko – matero i rurka – bombilla, a także woda o odpowiedniej temperaturze. W odróżnieniu od herbaty, yerby nie zalewamy wrzątkiem! Optymalna temperatura, to około 70-80 °C. Do naczynka wsypujemy trochę suszu – na początek wystarczy duża, czubata łyżka. Jeśli yerba jest mocno pylasta, zakrywamy matero dłonią i odwracamy je do góry dnem, energicznie potrząsając. Część pyłu zostanie na dłoni i nie zatka bombilli. Odwracamy naczynko do pozycji wyjściowej i ustawiamy je pod kątem, aby susz ułożył się na jednej z jego ścianek – powstanie tak zwany „kopczyk”. W miejsce, gdzie jest najmniej suszu, wkładamy bombillę, filtrem do dołu. Na koniec zalewamy yerbę wodą, celując w miejsce, gdzie jest najmniej suszu i czekamy chwilę, aż yerba się zaparzy. Gotowe!

Red. A Jak powinna wyglądać prawidłowa ceremonia picia herbaty? Czy są herbaty wspierające proces odchudzania?

W odróżnieniu od yerba mate, herbata ma wiele rodzajów i gatunków, a każdy z nich wymaga nieco innych warunków podczas parzenia. Najprościej jest po prostu wrzucić torebkę herbaty do kubka, zalać wrzątkiem i poczekać kilka minut, aż się zaparzy. Jeśli jednak chcemy podejść do parzenia i picia herbaty „na poważnie”, lepiej wybrać herbatę liściastą, lepszego gatunku, jak na przykład dostępną w naszym sklepie Mary Rose. Na wrażenia smakowe i aromatyczne wpływ mają takie czynniki jak: ilość użytego suszu, temperatura wody i czas parzenia. Herbatę liściastą najlepiej parzyć w dużym dzbanku, w którym liście będą mogły w pełni się rozwinąć. Idealne proporcje to 1 gram herbaty na 100 mililitrów wody. Suche liście zalewamy wodą o temperaturze dostosowanej do rodzaju herbaty. Zbyt wysoka temperatura sparzy liście, a zbyt niska spowoduje, że napar będzie bardzo słaby. Czas parzenia również dostosowujemy do rodzaju herbaty. Zbyt długo parzona herbata będzie gorzka w smaku, dlatego po zaparzeniu powinno się oddzielić fusy od naparu. Jeśli chodzi o właściwości odchudzające, to szczególnie doceniana pod tym względem jest herbata zielona i pu-erh, nazywana potocznie czerwoną.

 

Yerba mate to dla nas coś więcej niż napar. To styl życia, który zdobywa coraz większą popularność. Nic dziwnego. Szlachetny aromat, niepowtarzalny smak i solidna dawka energii. To tylko niektóre zalety yerba mate. Od zawsze fascynowała nas Ameryka Południowa i naturalne bogactwo jej żyznej gleby. Nasz sklep powstał po to, by yerba mate poznało jak najwięcej osób. W naszej ofercie dostępna jest yerba mate najlepszych producentów, akcesoria niezbędne do jej przygotowania i picia, takie jak bombille, naczynka i rozmaite gadżety. Mamy też produkty z kategorii zdrowej żywności, wysokogatunkowe herbaty i kawy z różnych zakątków świata. Niezależnie od stopnia zaawansowania w temacie yerba mate i naparów, w naszym sklepie każdy znajdzie coś dla siebie!

facebook

serdecznie dziękuję za rozmowę!

rozmawiała: Małgorzata Kopeć

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz