Ekspresowe ciasta bez pieczenia – 6 super przepisów!

23 października 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

W dzisiejszych czasach naszym wrogiem jest czas. Bardzo często żyjemy w pośpiechu i staramy się robić wszystko jak najłatwiej i najszybciej. Dlatego przygotowaliśmy dla Was przepisy na ciasta bez pieczenia. Jest to nie tylko dobra opcja przy braku czasu, ale również i świetne rozwiązanie kiedy nie mamy piekarnika lub po prostu mamy ochotę na trochę inne ciasto. Zobaczcie sami.

Czekoladowe

Co kupić?

  • pół szklanki wody
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 -5 łyżek kakao
  • mleko w proszku
Dodatkowo:
  • opakowanie herbatników
  • pół szklanki rodzynek
  • dowolne bakalie
  • galaretki, draże itp.

Przygotowanie:

Wodę, masło, cukier, cukier waniliowy i 3 łyżki kakao umieścić w rondlu o grubym dnie. Na średnim ogniu gotować do powstania gładkiej masy (masło i cukier muszą się dokładnie rozpuścić). Nadal gotując dodawać stopniowo mleko, aż do uzyskania gęstej, czekoladowej, masy (uwaga! szybko się przypala, więc należy nieustannie mieszać łyżką lub malakserem). Najmniejszą keksówkę o długości 24 cm wyłożyć przezroczystą folią. Rodzynki namoczyć we wrzątku, osuszyć. Bakalie rozdrobnić. Herbatniki połamać na większe cząstki. Wmieszać do lekko przestudzonej masy. Przełożyć masę do blaszki, wyrównać, nakryć z wierzchu folią i odrobinę docisnąć ręką. Schłodzić kilka godzin.

Torcik bakaliowy

Co kupić?

  •  25 dag podłużnych biszkoptówPoncz:
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 50 ml rumu
  • 2 łyżeczki cukru
Masa:
  • 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego lub malinowego
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 25 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 10 dag uprażonych płatków migdałowychDekoracja:
  • bita śmietana
  • kilkanaście niedużych herbatników w czekoladzie

Przygotowanie:

Ugotować budyń z mlekiem i cukrem, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, dodawać po łyżce zimny budyń. Wymieszać składniki ponczu. Tortownicę wyłożyć połową biszkoptów, nasączyć połową ponczu. Podgrzać dżem, połowę rozłożyć małymi kleksami na biszkoptach. Posmarować grubo częścią kremu, posypać płatkami.
Podobnie wykonać drugą warstwę z biszkoptów, dżemu, kremu i płatków. Wstawić do lodówki. Gdy krem stwardnieje, zdjąć obręcz tortownicy, posmarować boki ciasta resztą kremu i obkleić płatkami. Udekorować herbatnikami i bitą śmietaną. Wstawić do lodówki.

Ptasie mleczko

Co kupić?

  •  3 waniliowe serki homogenizowane
  • galaretka  truskawkowa
  • galaretka pomarańczowa
  • 1/2 l śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 10 dag biszkoptów
  • puszka brzoskwiń w syropie lub truskawki

Przygotowanie:

Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami (w odstępy między nimi wkruszyć kilka ciastek). Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić. Kiedy zacznie tężeć, wymieszać z serkami homogenizowanymi. Połowę brzoskwiń pokroić w kostkę, dodać do masy serowej, wymieszać, wyłożyć na biszkopty. Schłodzić przez 30 min. W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać żelatynę, wymieszać i wylać na masę serową. Pozostałe brzoskwinie pokroić na paski, rozłożyć na masie śmietanowej. Przygotować galaretkę pomarańczową i poczekać, aż zacznie tężeć. Zalać nią brzoskwinie. Schłodzić ciasto w lodówce.

Herbatniki przekładane masą chałwową

Co kupić?

  • duża 2 paczki herbatników
  • dwa serki mascarpone
  • dwa batony chałwy po 120 gram
  • pół szklanki mleka
  • łyżka masła
  • łyżka oleju kokosowego
  • śmietanfix

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć lub zmiksować w blenderze, dodać rozpuszczony tłuszcz, mleko i część wyłożyć na tortownicę. Do serków dodać pokruszoną chałwę oraz śmietanfix, całość zmiksować na gładką masę. Masą polać herbatniki, następnie część pokruszonych herbatników wyłożyć na masę i tak dalej.

Sernik z musem truskawkowym

Co kupić?

  • 1 op. Sernika błyskawicznego oryginalnego Delecta
  • 1 op. Galaretki o smaku truskawkowym Delecta
  • 1 op. Galaretki o smaku agrestowym Delecta
  • 2 płaskie łyżki żelatyny Delecta
  • 400 ml zimnego mleka
  • 2 serki waniliowe homogenizowane (300g)
  • 250 ml gorącej wody (do galaretek)
  • 500 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 100 ml gotowanej wody (do musu truskawkowego)
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 10 herbatników

Przygotowanie galaretek:

Galaretki przygotuj zgodnie z przepisem, podanym na opakowaniu i odstaw do stężenia. Gotowe pokrój na małe kostki o wymiarach ok. 1×1 cm.

Przygotowanie masy truskawkowej:

Formę o wym. 30x10x7 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do szklanki wlej 100 ml przegotowanej gorącej wody. Dodaj 2 łyżki żelatyny i 2 łyżki cukru. Mieszaj do rozpuszczenia się składników.

Truskawki rozdrobnij na małe kawałki. Możesz użyć świeżych lub mrożonych. Do rozdrobnionych truskawek wlej  przygotowaną żelatynę z cukrem. Całość wymieszaj. Masę truskawkową wylej do przygotowanej formy. Wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut.

Przygotowanie sernika na zimno. (Wykonaj dopiero wtedy, gdy masa truskawkowa stężeje!)

Do wysokiego naczynia wlej 400 ml schłodzonego mleka. Wsyp zawartość torebki  z sernikiem i miksuj na najwyższych obrotach przez 2 minuty. Dodaj 2 serki homogenizowane o smaku waniliowym. Miksuj ok. 1 minuty do uzyskania gładkiej masy. Natychmiast dodaj pokrojone w kostkę 2 galaretki (masa szybko tężeje). Całość szybko wymieszaj łyżką. Gotową masę natychmiast wyłóż do formy na masę truskawkową. Wstaw do lodówki na 3 godziny do schłodzenia.

Bezy z owocami

Co kupić?

  •  gotowe duże bezy
  • 500 ml śmietanki 30%
  • kilka malin
  • 1 nektarynka (pokrojona na plasterki)
  • mandarynka lub klementynka
  • pół szklanki jagód lub borówek amerykańskich
  • cukier puder

Przygotowanie:

Śmietanę kremówkę, która powinna wcześniej schładzać się na najwyższej półce lodówki, ubić z niewielką ilością cukru pudru i układać na bezie. Wierzch przystroić, układając na środku pokrojone owoce kiwi, truskawek i jagód. Można wykorzystać torciki bezowe oraz mniejsze bezy, ale efekt zależy od naszej inwencji.
 

Tarta porzeczkowa na najeżonym spodzie

Co kupić?

  • 3 opakowania ciastek jeżyki classic
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml jogurtu greckiego
    -200 ml śmietany kremówki
  • 400 g czerwonych porzeczek (umytych i obranych)
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny + odrobina mleka

Przygotowanie:

Żelatynę wsypujemy do szklanki zalewamy zimnym mlekiem i czekamy aż napęcznieje. Ciastka kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do robota albo blendera i miksujemy. W blenderze będziemy zmuszeni rozdrabniać ciastka na raty wszystko po prosu za jednym razem nam się nie zmieści. Pokruszonymi ciastkami wykładamy dno formy do tart 21-24 cm. Wkładamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy na najmniejszym ogniu i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy ser, jogurt i cukier. Chwile mieszamy do połączenia składników. Wlewamy żelatynę i znowu krótko mieszamy. Większą cześć porzeczek rozdrabniamy na papę, przekładamy do masy śmietankowej, dodajemy całe porzeczki i mieszamy. Nadzienie przekładamy na wcześniej przygotowany spód wkładamy do lodówki i czekamy aż masa stężeje. Dekorujemy w zależności od gustu startą czekoladą, pokruszoną bezą, miętą i porzeczkami, bitą śmietaną.