Egzotyczne krewetki – Grillowane krewetki z sosem egzotycznym

22 września 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Składniki:

Marynata: 1 i 1/2 szklanki soku ananasowego
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki świeżego soku z limonki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Pozostałe: 1 kg bardzo dużych krewetek, obranych i oczyszczonych
2 szklanki marmolady pomarańczowej
1/2 szklanki whisky
1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
1 papryka jalapeno z nasionami
2 łyżeczki mielonej papryki
1 łyżeczka świeżego imbiru mielonego
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 duże czerwone cebule, pocięte na kawałki
1 świeży ananas, pocięty na kawałki

Przygotowanie:

Marynata: W dużej misce wymieszać 1 szklankę soku z ananasa, oliwę, sok z limonki, sól i pieprz. Dodać krewetki, wymieszać. Przykryć i marynować ok. 1 godziny. W średnim garnku, na średnim zagotować marmoladę whisky, sok z cytryny, papryki, imbir, sól i pieprz oraz pozostałą 1/2 szklanki soku z ananasa. Gotować 5 min. i odstawić. Rozgrzać grill, przygotować szaszłyki, przez nabijanie krewetek na patyczki na przemian z cebulą i kawałkami ananasa. Grillować 4 do 5 min. z każdej strony, aż krewetki staną się różowe i nieprzezroczyste. Przy podawaniu, skropić sosem, pozostały sos podać w miseczce do maczania.

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Kiedy wg Was skończy się wojna na U…
Ja obstawiam lipiec tego roku
Koszty pozycjonowania strony
Fajną opcją jest reklama na Fb, pozwala dotrzeć do wielu odbiorców, którzy są zainteresowani...
Klub puszystych
Podstawą jest odstawić węglowodany, bo to jest kluczowa przyczyna tycia, niszczy gospodarkę hormonalną...
Modne kolory na wiosnę
Pewnie żółty będzie w modzie...