Dzisiaj na obiad spaghetti

11 lutego 2010, dodał: Emilia Stasiak
Artykuł zewnętrzny

makaron_sos_winny_kurczak

Opinię tuczących makarony zawdzięczają tłustej śmietanie, masłu i serom, które zwykle są bazą sosów.  Z odchudzonymi sosami dostarczą o połowę mniej kalorii i zyskają nowy smak.

1. Pomidorowy – upraż na suchej patelni pokrojony ząbek czosnku. Dodaj 200 ml pomidorów z puszki i duś, aż sos zgęstnieje. Pod koniec przypraw solą, pieprzem i listkami świeżej bazylii.

2. Łososiowy – 2 plastry wędzonego na zimno łososia pokrój w cienkie paski. Dodaj do jogurtu naturalnego. Przypraw kolorowym pieprzem, posyp koperkiem. Zimny sos wymieszaj z gorącym makaronem.

3. Orzechowy – 2 pokrojone ząbki czosnku i 4 pokruszone orzechy włoskie upraż na łyżce oliwy. Wymieszaj ze świeżo odcedzonym makaronem.

4. Grzybowy – posiekaną dymkę i 6 pokrojonych pieczarek podsmaż na łyżeczce oleju. Zalej 1/2 szklanki bulionu i zagotuj. Zagęść łyżeczką mąki i ponownie zagotuj. Przypraw solą i pieprzem. Wyłóż na makaron i posyp posiekanym szczypiorkiem.

5. Szpinakowy – 10 dkg mrożonego szpinaku podduś na łyżeczce oliwy. Dodaj dwie łyżki twarożku. Przypraw solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.

6. Paprykowy z dymką – paprykę i dymkę drobno pokrój. Podsmaż na łyżeczce oliwy. Przypraw i wymieszaj z gorącym makaronem.

Emilia



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do Dzisiaj na obiad spaghetti

  1. avatar Paulla pisze:

    a ja zrobiłam własnie spaghetti z sosem mięsnym z mielonej szynki z dodatkiem cebulki, czosnku, pomidorów z puszki, kukurydzy i natki pietruszki, na wierzchu ser gouda!

  2. avatar Justyna pisze:

    do sosu pomidorowego proponuję odrobinę cukru, a do szpinaku koniecznie czosnku poza gałką! :)

  3. avatar madzia pisze:

    Fajne przepisy skorzystam napewno:)

Dodaj komentarz