Dżem malinowy – prosty przepis

21 września 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Lubicie ciepłe, chrupiące grzaneczki posmarowane dżemem? Jednak nie smakuje Wam taki ze sklepu, albo nie jesteście przekonani co do jego zdrowego składu? Mamy dla Was rozwiązanie. Co powiecie na domowy dżemik własnej roboty? Oto pomocna instrukcja.

dżem malinowy

Co kupić?

  •  2 szklanki dojrzałych (ale nie przejrzałych) malin, wypłukanych i przebranych
  •  2 szklanki cukru kryształu
  •   pół łyżki masła – opcjonalnie

Przygotowanie:

Z malin wyrzuć te przegniłe i zanieczyszczone. Pozostałe należy opłukać w zimnej wodzie. Słoiki, pokrywki oraz uszczelki należy umieścić w dużym garnku i podgotować przez 10 minut. Maliny umieść w litrowym garnku i dodaj odpowiednią ilość cukru ( 1 szklanka na szklankę malin). Dokładnie wymieszaj i gotuj na średnim ogniu. Najlepiej jest umieścić termometr kuchenny i często mieszać dżem.

Kiedy mikstura zacznie wrzeć, należy skręcić ogień i poczekać aż sok zbierze się na powierzchni.

Ważne: Nie doprowadź do kolejnego wrzenia

Odczekaj aż temperatura osiągnie 104 stopnie. Bardzo ostrożnie przelewaj dżem do słoiczków pozostawiając ok 0,5 cm wolnego miejsca. Następnie wytrzyj je papierowym ręcznikiem. Zakręcone słoiki umieść w garnku. Jego dół możesz wyłożyć kartą papieru. Zawekuj słoiki gotując je przez chwilę.

Odstaw je na 24 godziny w chłodnym miejscu.

Możesz co jakiś czas słyszeć strzelające nakrętki, ale nie należy się tym przejmować. To naturalny efekt chłodzenia.

Nakrętki powinny móc dać się nacisnąć i charakterystycznie pyknięcie. Obmyj słoiki z ewentualnych zanieczyszczeń i ciesz się pysznym smakiem.

słoik malin

 

zobacz również:

Dzika róża – zastosowanie i różne przepisy na marmolady i nalewki

Dżem z ogórka – oryginalne i nietypowe marmolady

Marmolady i nalewki z pigwy – różne przepisy