Drink gruszkowo-lawendowy
Artykuł zewnętrzny
Można robić specjalnie, a można wykorzystać wywar pozostały przy robieniu deseru ,,Gruszki miodowo-lawendowe”
Czas: 15 minut
Składniki:
2 średnie gruszki
1 czubata łyżka miodu lawendowego ( może być inny )
1 saszetka herbaty lawendowej
aromat waniliowy do smaku
2 łyżki soku z cytryny
kostki lodu
plasterki cytryny (po 1 na porcję)
50 ml Ginu na 3/4 szklanki napoju gruszkowo-lawendowego
Gruszki obrać. Ułożyć w garnuszku, zalać wodą (ok. 3 szklanek), dodać miód, sok z cytryny, aromat waniliowy i herbatkę .Zagotować i gotować 10 minut. Wyjąć gruszki – użyć do deseru
Wywar schłodzić w lodówce, dodać kostki lodu, Ginn, plasterek cytryny na porcję udekorować wg uznania.