Drink gruszkowo-lawendowy
Artykuł zewnętrzny
Można robić specjalnie, a można wykorzystać wywar pozostały przy robieniu deseru ,, Gruszki miodowo-lawendowe ”
Składniki :
- 2 średnie gruszki
- 1 czubata łyżka miodu lawendowego ( może być inny )
- 1 saszetka herbaty lawendowej
- aromat waniliowy do smaku
- 2 łyżki soku z cytryny
- kostki lodu
- plasterki cytryny ( po 1 na porcję )
- 50 mll Ginu na 3/4 szklanki napoju gruszkowo-lawendowego
Gruszki obrać . Ułożyć w garnuszku, zalać woda ( ok 3 szklanek ) , dodać miód i sok z cytryny, aromat waniliowy i herbatkę .Zagotować i gotować 10 minut. Wyjąć gruszki – użyć do deseru.
Wywar schłodzić w lodówce , dodać kostki lodu , Ginn , plasterek cytryny na porcję udekorować wg uznania .