Dressing do sałatek – różne pomysłowe przepisy
Czy kiedykolwiek czytałaś etykietę ze składem umiejscowioną na butelce z gotowym dressingiem do sałatek? Jeśli tak to z pewnością zauważyłaś tam kilka składników, których już sama wymowa może przyprawić o ból głowy…
Alternatywą dla masowo produkowanych gotowych sosów może być przygotowanie własnoręcznego dressingu. Taki dodatek do sałatek będzie z pewnością zdrowszy i smaczniejszy od swej butelkowej wersji. Zainteresowana?
Wypróbuj któryś z przedstawionych poniżej przepisów i przekonaj się jak w mgnieniu oka możesz spotęgować wartość odżywczą spożywanej sałatki dzięki samodzielnie przygotowanemu dressingowi:
-
Kremowa uczta
Składniki:
łyżeczka musztardy
łyżka stołowa octu szampańskiego
1-2 łyżeczki majonezu light
szczypta soli
szczypta cukru
świeżo zmielony pieprz do smaku
Wykonanie:
Przy pomocy trzepaczki połącz ze sobą majonez, musztardę, sól, pieprz i cukier, a następnie dodaj ocet i wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Cytrynowy ocet balsamiczny
Składniki:
2 łyżki stołowe octu balsamicznego
¼ szklanki oleju z oliwek
1 łyżka stołowa świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżki stołowe musztardy dijon
¼ łyżki stołowej soli
świeżo zmielony pieprz do smaku
Wykonanie:
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki poza oliwą. Po uzyskaniu jednolitej masy zacznij dodawać do niej stopniowo oliwę z oliwek. Nie przestawaj przy tym mieszać.
-
Zielona bogini
Składniki:
¼ szklanki majonezu
¼ szklanki kwaśnej śmietany
¼ szklanki świeżo posiekanej pietruszki
sok z ¼ cytryny
garść posiekanego szczypiorku
3 łyżki stołowe posiekanego estragonu
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Wrzuć wszystkie składniki do blendera i miksuj do uzyskania gładkiej tekstury. Dopraw solą i pieprzem.
-
Marchewkowo-imbirowy czar
Składniki:
1 drobno pokrojona, ugotowana marchewka
¼ szklanki wody w której była gotowana marchewka
2 łyżki stołowe octu ryżowego
2 łyżki stołowe obranego i drobno posiekanego imbiru
1 łyżka stołowa cukru
1 łyżka stołowa sosu sojowego
1 łyżka stołowa oleju sezamowego
sól do smaku
Wykonanie:
Wrzuć wszystkie składniki (poza marchewką i wodą) do blendera i miksuj je do uzyskania gładkiej tekstury. Gdy masa jest możliwie gładka, dodaj marchewkę i wodę i dokładnie wymieszaj.
-
Orzechowo-linonkowy zawrót głowy
Składniki:
½ szklanki kremowego masła orzechowego
sok z 1 limonki
3 łyżki stołowe wody
1 łyżka stołowa octu ryżowego
1 łyżka stołowa obranego i drobno posiekanego imbiru
2 łyżki stołowe sosu sojowego
2 łyżki stołowe surowego miodu organicznego
Wykonanie:
Wrzuć wszystkie składniki do blendera i miksuj je do uzyskania jednolitej masy.
zobacz również:
- Pyszne dipy z sosem sojowym
- Dipy do grillowanych mięs
- Kuchnia turecka – przepisy, przyprawy i tradycyjne dania
- Kulinarne Inspiracje